Στα πρωινάδικα της ελληνικής τηλεόρασης ακούει κανείς καφενόβιους πολιτικάντηδες με τον ρόλο του βουλευτή, να μιλούν επί παντός επιστητού και να λένε το κοντό τους και το μακρύ τους.
Λειτουργούν ως δικηγορίσκοι, που επειδή δεν γνωρίζουν την υπόθεση που καλούνται να υπερασπιστούν, μιλούν ακατάπαυστα και γενικόλογα, ξεφεύγοντας συχνά πυκνά από το θέμα που απασχολεί το δικαστήριο.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Ο λόγος για την υποψηφιότητα της Προέδρου του ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Την τιμούν όπως ισχυρίζονται κάποιοι, για την πορεία της στην Δικαιοσύνη, αλλά θεωρούν ότι πολιτικά δεν μπορεί να λειτουργήσει, μια και δεν θα έχει την δυνατότητα να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τον Πρόεδρο Τραμπ αν παραστεί ανάγκη.
Οι ελαφρόμυαλοι αγνοούν το θεσμικό πλαίσιο της χώρας, μια και δουλεία του ΠτΔ δεν είναι να τηλεφωνεί στον οποιονδήποτε Πρόεδρο άλλης χώρας. Η ευθύνη για μια τέτοια κίνηση ανήκει αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό που είναι και ο επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας.
Μια άλλη παρατήρηση που ακούστηκε από κάποιους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, είναι ότι δεν είναι ευρέως γνωστή και δεν έχει αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό. Κι αυτό το επιχείρημα είναι χωρίς ενδιαφέρον, μια και δεν είναι καθοριστικό κριτήριο, της επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, μια τέτοιου είδους ιδιότητα.
Τώρα τι φαίνεται ότι οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Αφενός για να λύσει το εσωτερικό του πρόβλημα, μια και οι δελφίνοι γι’ αυτή την τιμητική θέση ήταν πολλοί και ανάμεσα τους οι Κ. Καραμανλής, Α. Σαμαράς και Δ. Αβραμόπουλος. Και αφετέρου για να στριμώξει Σύριζα και Κίνημα Αλλαγής, που δεν θα μπορούσαν να που όχι σε μια τέτοια υποψηφιότητα.
Από τον όμορο χώρο το Κίνημα Αλλαγής στους τρεις που πρότεινε η Φώφη Γεννηματά, Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος ο τελευταίος συζητήθηκε απ’ ότι φαίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά το πρόσωπο του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις, από το στενό περιβάλλον του Κ. Μητσοτάκη.
Η επιθυμία Πρωθυπουργού, παρά την συνταγματική άρση του απαγορευτικού, μια και 151 ψήφοι αρκούν στην τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή του ΠτΔ, να προτείνει ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα είναι η πρώτη γυναίκα ΠτΔ και είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε Πρόεδρος του ΣτΕ. Έχει ένα πλούσιο βιογραφικό και μια σημαντική παρέμβαση σε θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, μια και ως Αντιπρόεδρος του ΣτΕ προήδρευε του πέμπτου τμήματος, που έχει αντικείμενο αυτά τα θέματα.
Ένα σημείο όμως που δεν σχολιάστηκε, αλλά πέρασε απλά στα βιογραφικά της στοιχεία, ήταν η απόφαση που πήρε το πέμπτο τμήμα του ΣτΕ με Πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μια απόφαση που κράτησε όρθια τα ερειπωμένα αυτά κτίρια, που θυμίζουν τον εμφύλιο μια και οι σφαίρες υπάρχουν ακόμη στην πρόσοψη του συγκροτήματος που βλέπει την Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Το σχέδιο που υπήρχε τότε επί κυβερνήσεως Σημίτη, ήταν να γκρεμιστούν οι 6 από τις 8 πολυκατοικίες και να μείνουν δύο που βρίσκονται πίσω από την ΓΑΔΑ, προκειμένου να ανακαινισθούν και να αναδειχθούν μια και είναι τις εποχής των κτισμάτων που είχαν τον ρυθμό Μπαουχάους.
Ο χώρος που θα απελευθερωνόταν μαζί με το γήπεδο του Παναθηναϊκού και την υπογειοποίηση στο σημείο αυτό της Λ. Αλεξάνδρας θα γινόταν πάρκο και με ένα πράσινο διάδρομο θα συνδεόταν με τον Λυκαβηττό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή των Αμπελοκήπων, κατ’ όνομα, απουσιάζει το πράσινο και οι υπάρχουσες παλιές πολυκατοικίες δεν έχουν όχι απλά πράσινο, αλλά ούτε θέσεις για παρκινγκ.
Παράλληλα το γήπεδο το Παναθηναϊκού θα κτιζόταν στον Βοτανικό σε μιαν ιδιαίτερα υποβαθμισμένη περιοχή, όπου θα συνδυαζόταν με ένα πολυκατάστημα αναβαθμίζοντας την περιοχή, με την παράλληλη μεταφορά στην ίδια περιοχή του σταθμού των υπεραστικών λεωφορείων, για να συνδέεται με τον κοντινό σταθμό του Μετρό.
Με την δημιουργία πρασίνου στην περιοχή, θα αναδεικνυόταν ως εμβληματικό το κτίριο αυτό του Αρείου Πάγου, μια και τα Ανώτατα Δικαστήρια σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, βρίσκονται σε εμβληματικούς χώρους, για να εμπνέουν τον σεβασμό και αναδεικνύουν το κύρος που τους αξίζει.
Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις των κομμάτων στην πρόταση Μητσοτάκη. Στη Νέα Δημοκρατία την αποδέχθηκαν ασμένως κι ας έκαναν αλλιώς, μολονότι η προτεινόμενη δεν προέρχεται από τους κόλπους της ευρύτερης Δεξιάς.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση παρά τις ενστάσεις της για το timing, που όπως υποστήριξαν έγινε με σκοπό επικοινωνιακό, προκειμένου η κυβέρνηση να καλύψει την υπόθεση της αναβάθμισης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την ελληνική απουσία από την Διάσκεψη του Βερολίνου, είπε τελικά το ναι στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου.
Το Κίνημα Αλλαγής αποφάνθηκε μετά από εσωτερική διαβούλευση, επίσης θετικά για την εν λόγω υποψηφιότητα.
Το ΚΚΕ κατά την πάγια τακτική του τοποθετήθηκε αρνητικά ενώ η Ελληνική Λύση την θεώρησε ικανή μόνο για να αναλάβει ως υπηρεσιακή το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Τέλος το Μέρα 25, δια φωνής Βαρουφάκη, με σκεπτικό που παραπέμπει στο λεγόμενο, τρικυμία εν κρανίω, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Μάγδας Φύσα!!! Ας όψεται ο Α. Τσίπρας και το asset του και όσοι του έδωσαν την δυνατότητα να μας ταλαιπωρεί από την Βουλή.
Με δυο λόγια η εισήγηση Σακελλαροπούλου και η απόφαση του ΣτΕ να μην υπάρξει η ταυτόχρονη αναβάθμιση της περιοχής Αμπελοκήπων και Βοτανικού, δεν είχε σαν αποτέλεσμα ούτε την προάσπιση ούτε την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
Το αντίθετο συνέβη. Κι όποιος έχει αντίρρηση, δεν έχει παρά να επισκεφθεί σήμερα τόσο την περιοχή των «προσφυγικών» στους Αμπελοκήπους, όσο και τον Βοτανικό για να δει μετά από δέκα πέντε χρόνια, αν ικανοποιήθηκαν οι περιβαλλοντολογικές ανησυχίες, του πέμπτου τμήματος του ΣτΕ…