Της Ευσταθίας Γιαννιά*
Σήμερα αυτή η νέα γενιά είναι αντιμέτωπη με τη μερική απασχόληση και την ευκαιριακή εργασία, εγκλωβισμένη από τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, που απεχθάνεται κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία η οποία έχει τη δυναμική να δημιουργήσει νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας, που σκιαμαχεί για το παρελθόν και δεν προγραμματίζει το μέλλον.
Αυτή η νέα γενιά έχει επιλέξει ως τρόπο επιβίωσης τη φυγή στο εξωτερικό.
Ζούμε στην εποχή που σε περίπου δέκα με δεκαπέντε χρόνια από τώρα, τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη θα έχουν αντικαταστήσει τα μισά και πλέον επαγγέλματα. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά το τέλος του κόσμου, αφού νέα επαγγέλματα θα τα αντικαταστήσουν, για τα οποία όμως θα απαιτούνται νέες δεξιότητες.
Όσο και αν μας ξαφνιάζει, είναι η πραγματικότητα που πρέπει να δούμε κατάματα και να προετοιμαζόμαστε γι αυτό. Και χρειάζονται ρηξικέλευθες τομές για να δημιουργηθεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον που θα θωρακίζει τους νέους απέναντι στις νέες διαμορφούμενες συνθήκες.
Η συζήτηση επομένως στο Προσυνέδριο ήταν εφ’ όλης της ύλης. Τα ζητήματα της παιδείας, το άνοιγμα ενός νέου κύκλου που θα αξιοποιεί τους νέους που επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα και ο επαναπατρισμός των 500.000 νέων επιστημόνων, οι οποίοι έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια εξ’ αιτίας της κρίσης, είναι τα μείζονα θέματα που απασχολούν σήμερα τις οικογένειες και τους νέους.
Όμως ο επαναπατρισμός του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας και η αξιοποίηση προς όφελος της πατρίδας της επιστημονικής του γνώσης, της εφευρετικότητας και της εμπειρίας του, απαιτεί τη διαμόρφωση ενός ριζικά διαφορετικού περιβάλλοντος, που δεν θα τιμωρεί την εργασία και την επιχειρηματικότητα με τη μορφή της εξοντωτικής φορολογίας και των υπερβολικών ασφαλιστικών εισφορών και θα παρέχει ειδικά φορολογικά κίνητρα που θα κινητοποιούν τα ιδιωτικά κεφάλαια, για τη χρηματοδοτική υποστήριξη των start up επιχειρήσεων.
Ο σχεδιασμός της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μου έδωσε τη δυνατότητα να καταθέσω μαζί με τις πολλές άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας, και τη δική μου για την Πάτρα.
Με ποιόν τρόπο η πόλη μας, μπορεί να συμβάλλει στο να ανακοπεί το κύμα τη φυγή των νέων της περιοχής και αυτό πολλαπλασιαστικά να επεκταθεί και να λειτουργήσει σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Στους τρεις βασικούς άξονες της οικονομίας μας τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τον πρωτογενή τομέα, πρότεινα και τη δημιουργία ενός τέταρτου, της Τεχνολογίας, που ουσιαστικά θα μεταβάλλει την Ελλάδα σε Technology hub της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δηλαδή ένα Τεχνολογικό Δίκτυο στα βήματα της Silicon Valley της Αμερικής και του Silicon Roundabout του Λονδίνου, προσομοιωμένο βεβαίως στις δυνατότητες της χώρας μας.
Η Πάτρα διαθέτει αυτό το πρωτογενές υλικό με το εξαιρετικό Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και το Patras IQ, που στοχεύει στη διασύνδεση της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα.
Συγκεντρώνει λοιπόν όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ώστε να αποτελέσει το κύτταρο του νέου εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου που οραματίζεται η ΝΔ, επομένως και τη δυνατότητα να υποστηρίξει κατ’ αντιστοιχία ένα Patras Tech- hub.
Έτσι παρέχεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί όλο το πλεόνασμα των νέων επιστημόνων με την υψηλή τεχνολογική εκπαίδευση και ταυτόχρονα να αποτελέσει πόλο έλξης, για πολλούς από τους νέους που έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα.
Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά αξιοποιούμε τους βασικούς άξονες της οικονομίας μας και μεγαλώνουμε την πίτα, προσεγγίζοντας και νέους άξονες οι οποίοι μπορούν να αποδειχθούν κερδοφόροι στο μέλλον για τη χώρα.
*Η Ευσταθία Γιαννιά είναι Αντιστράτηγος ε.α της ΕΛ.ΑΣ, μέλος του Τομέα Εσωτερικών της ΝΔ, με αρμοδιότητα σε θέματα Προστασίας του Πολίτη.
ΠΗΓΗ: http://tempo24.news/