Με βέτο στη Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) απειλεί η Ρωσία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγορεί τη Δύση για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων και για επιβολή λύσης έξωθεν.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που καθορίζουν τη ρωσική θέση και ότι «μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να προκύψει μόνο από συμφωνία των δύο μερών, χωρίς εξωτερική παρεμβολή, μόνο εντός του πλαισίου του νόμου και με ευρεία λαϊκή υποστήριξη».
Ακόμα, υιοθετώντας την επιχειρηματολογία του VMRO-DPMNE και του Προέδρου, Γκιόργκι Ιβανόφ, επισημαίνει ακόμη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της "Μακεδονίας", όπως επανειλημμένα τονίστηκε από τον "Μακεδόνα" Πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανοφ, και από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών».
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Ρωσία δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και προειδοποιεί ότι η λύση του ονοματολογικού θα κριθεί τελικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει της παραγράφου 3 του Ψηφίσματος 845 του ΣΑ, σύμφωνα με το οποίο διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις όλα αυτά τα χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Μια ευθεία απειλή δηλαδή ότι θα θέσει βέτο στην Συμφωνία, η οποία θεωρεί ότι δεν συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο και το Σύνταγμα της «Μακεδονίας» και δεν είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των δυο πλευρών.
Βεβαίως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει συνταχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε πρακτικά να αποφευχθεί απευθείας εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όμως στο άρθρο 20 παρ5 και παρ6 υπάρχουν αναφορές πρώτον ότι «η διαφορά και τα εναπομείναντα θέματα που αναφέρονται στις αποφάσεις 817(1993) και 845(1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας θα θεωρούνται ότι έχουν επιλυθεί από την θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας» και ότι το «συντομότερο δυνατόν από την θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα ενημερώσουν τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας θέσης σε ισχύ, για την εφαρμογή της στα Ηνωμένα Έθνη». Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ έχει δυνατότητες πάντως να μπλοκάρει τη Συμφωνία καταρχήν σε ό,τι αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας στον ΟΗΕ και την αντικατάσταση του FYROM από το North Macedonia (εφόσον ολοκληρωθεί η Συμφωνία).
Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών το βράδυ της Δευτέρας, που περιέγραψε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και το ποσοστό αποχής, τόνισε ότι «δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο» και αφήνει αιχμές για την προσπάθεια επιβολής της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Οι "Μακεδόνες" ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβάλλονται στα Σκόπια και την Αθήνα έξωθεν - με πολιτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και κρατών-μελών της Eυρωπαϊκής Ένωσης να συμμετέχουν αυτοπροσώπως σε αυτήν τη μεγάλης κλίμακας καμπάνια προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ανεμπόδιστα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του κράτους των Βαλκανίων».
Ακόμα, η Ρωσία επισημαίνει ότι ενώ τα 2/3 του πληθυσμού τη χώρας δεν ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έσπευσαν να χαιρετίσουν το αποτέλεσμα καθώς είναι «εμφανής η επιθυμία να επιταχυνθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παρά την θέληση του λαού της Μακεδονίας».