Στη σκακιέρα του κυπριακού αυτή η παρτίδα της επίλυσής του φαίνεται να είναι και σκληρή και με πολλές παγίδες και μάχες χαρακωμάτων.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Αποστολή Κραν Μοντάνα, Ελβετία
Στο Κραν Μοντάνα όλοι οι εμπλεκόμενοι ήρθαν αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν την αρένα μια και υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι όποιος αποχωρήσει θα θεωρηθεί ο χαμένος του παιχνιδιού.
Είναι πάντως απορίας άξιο το τι μπορεί να σημαίνει η συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών όταν οι Τούρκοι δεν δέχονται τα τρία βασικά θέματα να συζητήσουν που είναι η κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων τους οι λεγόμενες εγγυήσεις και η ασφάλεια δηλ. η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Το κείμενο που κατέθεσαν το πρωί δεν καλύπτει ούτε μια σελίδα και περιλαμβάνει τις γνωστές θέσεις τους που θέλουν να συνεχιστούν οι εγγυήσεις και να μειωθούν όχι όμως να αποχωρήσουν ολοσχερώς τα κατοχικά στρατεύματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι λειτουργούν ως πειθήνια όργανα της Άγκυρας καταθέτοντας την ίδια γενικόλογη πρόταση χωρίς έχουν ή να προσθέσουν κάποια δική τους νέα ιδέα.
Αντίθετα οι Ελληνικές και οι Ελληνοκυπριακές προτάσεις και εμπεριστατωμένες ήταν και εμπλουτισμένες η κάθε μια με τις δικές τους πρωτογενείς ιδέες προκειμένου να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.
Μολονότι και με βάση την συμφωνία των αρχών του Ιουνίου της Νέας Υόρκης η νέα Διάσκεψη της Ελβετίας είχε σαν βασικό της θέμα τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, εν τούτοις η Τουρκία που ελέγχει απόλυτα τον Μουσταφά Ακιντζί επιχείρησε και επιχειρεί να ποδηγετήσει την όλη διαδικασία προκειμένου για μια ακόμη φορά να προκρίνει τα λεγόμενα θέματα εσωτερικής οργάνωσης προκειμένου να πάρει χωρίς στην ουσία να δώσει.
Παράλληλα πιέζουν να πετύχουν εναλλασσόμενη προεδρία και δικαίωμα του χρήστη στη γη και τα κτίσματα παρακάμπτοντας τον νόμιμο ιδιοκτήτη του οποίου καταπατήθηκε η περιουσία του.
Αλλά και στους χάρτες που έχουν παραδώσει οι Τ/Κ δεν εμφανίζεται προς επιστροφή η Μόρφου, ενώ για την οικονομία που ήδη η Ε/Κ πλευρά έχει κάνει τις μύριες παραχωρήσεις ούτε λόγος.
Εδώ και ένα και πλέον χρόνο αρνούνται να γίνει έλεγχος στο τραπεζικό τους σύστημα προκειμένου αυτό να εναρμονισθεί με την Κυπριακή Δημοκρατία και υα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο επικοινωνιακό παιχνίδι στο οποίο έχουν επιδοθεί επιστράτευσαν τον Τούρκο Αντιπρόεδρο που μετά το Υπουργικό Συμβούλιο στην Άγκυρα έσπευσε να δηλώσει ότι ούτε τα κατοχικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν ούτε οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα θα αποσυρθούν.
Παράλληλα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που είναι απρόσιτος στους δημοσιογράφους, φεύγοντας το απόγευμα από το κτίριο της Διάσκεψης μετά την συνάντηση που είχε με τον Άιντε σταμάτησε πεντακόσια μέτρα μακρύτερα για να μιλήσει σε καμιά δεκαριά διαδηλωτές υπέρ της ενωμένης Κύπρου λέγοντάς τους ότι εμείς κάναμε ένα βήμα μπροστά αλλά οι Έλληνες έκαναν ένα βήμα πίσω.
Σ αυτά αν προστεθεί και η προσπάθεια του Άιντε να φέρει άρον-άρον τους πρωθυπουργούς Ελλάδας – Τουρκίας – Αγγλίας για να αποδειχθεί μια ακόμη μπλόφα την ώρα που δεν είχαν δει και μελετήσει τις προτάσεις συνολικά η κάθε αντιπροσωπεία έκανε έξαλλο τον Ν. Κοτζιά που τον κατηγόρησε για υπερβολική βιασύνη.
Ταυτόχρονα το γεγονός ότι τα ελεγχόμενα από το καθεστώς Ερντογάν ΜΜΕ στην Τουρκία έσπευσαν να συνδέσουν το θέμα του τουρκικού σκάφους που κυνήγησε ή ελληνική ακταιωρός με τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα προσδίδει για κάθε γνώστη της πολιτικής διαστάσεις φαιδρότητας.
Πάντως η προαναγγελθείσα πιθανή άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ την Πέμπτη στο Κραν Μοντάνα προσδίδει νέες διαστάσεις στις συνομιλίες για τις οποίες δεν είπαν κουβέντα οι εμπλεκόμενοι αργά το βράδυ μετά το τέλος της πρώτης ανταλλαγής απόψεων με τις γραπτές προτάσεις ανά χείρας.
Το πώς θα γεφυρωθούν οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την επίλυση του κυπριακού είναι πάντα ζητούμενο με μεγάλο ερωτηματικό αν η ελληνική πλευρά θα πιεστεί εκ νέου να πάει πίσω από τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές…