Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το ότι αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, χαρτογραφεί την πορεία της προς τα εμπρός, ορισμένα υποψήφια μέλη διαπιστώνουν ότι είναι λιγότερο ευπρόσδεκτα από άλλα, ώστε να μετάσχουν στην κοινή πορεία.
Η Βουλγαρία επιδιώκει να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ καθώς και στη ζώνη ταξιδίων της ΕΕ που δεν χρειάζεται διαβατήριο, γνωστή ως Σένγκεν, και πληροί τα κριτήρια για ένταξη σε αμφότερα τα μέτωπα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται από ορισμένες πλουσιότερες χώρες της ΕΕ, επιβραδύνουν τη διαδικασία, αναφέρει το newmoney.
Το πρώην κομμουνιστικό κράτος, το οποίο αποτελεί στήριγμα για τις στρατηγικές στη νοτιοανατολική πλευρά της ΕΕ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση για τις προσπάθειες της Ενωμένης Ευρώπης να αντιμετωπίσει -μέσα από την ένταξη τέτοιων μελών- προκλήσεις όπως ο αυξανόμενος παγκόσμιος προστατευτισμός και η απειλή ακόμη ενός κύματος προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Μαζί με τη στήριξη της ζώνης του ευρώ, η ΕΕ επιδιώκει να εξασφαλίσει συνεχή οικονομική ανάπτυξη, ακόμα και μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου που θα προκύψει σε διάστημα μικρότερο του έτους.
"Η επιλογή της Βουλγαρίας είναι να αποτελέσει μέρος του πυρήνα της ευρωζώνης", ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva σε συνέντευξη στις 30 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. "Έχουμε σαφή ατζέντα και σαφή προτεραιότητα."
Η Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να αισθάνεται ότι δοκιμάζεται μετά από 10 χρόνια καταπολέμησης της κρίσης χρέους που προκλήθηκε στην Ελλάδα, βοηθά στην εφαρμογή της μείωσης στις βουλγαρικές προσδοκίες ένταξης στη ζώνη του ευρώ, ενώ η Ολλανδία, η έδρα ενός ισχυρού κόμματος κατά της μετανάστευσης και η Γαλλία που υπέστη τρομοκρατικές επιθέσεις ευρείας κλίμακας, είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που ελέγχουν οποιασδήποτε προσπάθεια διεύρυνσης της περιοχής Σένγκεν, σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Σόφια που μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.