Σήμερα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει τώρα το 31% και τα Ελληνικά Πετρέλαια το υπόλοιπο 35%. . Είναι ο δεύτερος διαγωνισμός για την απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού και, όπως επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την επίσκεψή του στο Διαχειριστή την περασμένη εβδομάδα, προϋποθέσεις για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας είναι ο σεβασμός του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της από όλους τους εμπλεκόμενους, η διασφάλιση δίκαιου τιμήματος (βάση εκκίνησης όπως είπε είναι το αποτέλεσμα του προηγούμενου διαγωνισμού, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ) και η διατήρηση της δημόσιας παρουσίας στην εταιρεία.
Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η πρώτη υποψηφιότητα αναμένεται να έρθει από μια κοινοπραξία υπό τις Fluxys, και Gasunie, δηλαδή την βελγική και ολλανδική εταιρεία διαχείρισης δικτύων, αναφέρει το newmoney.
Η δεύτερη υποψηφιότητα εκτιμάται ότι θα έλθει από την ιταλική εταιρεία διαχείρισης δικτύων SNAM, από κοινού πιθανώς με κάποιο fund, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική δύναμη του σχήματος.
Η SNAM διαπραγματευόταν στον προηγούμενο διαγωνισμό με τη Socar την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο της προϋπόθεσης που είχε θέσει η DGcomp προκειμένου να εγκρίνει τη μεταβίβαση στην αζερική εταιρεία.
Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι το τίμημα θα κινηθεί υψηλότερα από τα 400 εκατ ευρώ που είχε προσφέρει η αζέρικη SOCAR κατά τον πρώτο διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, η ιταλική Banca Imi έχει υπολογίσει ότι ο ΔΕΣΦΑ αποτιμάται σε 900 εκατ ευρώ, και επομένως αφαιρώντας τον καθαρό δανεισμό της εταιρείας, το 66% αντιστοιχεί σε 494 περίπου εκατ. ευρώ.
Αύξηση ζήτησης για φυσικό αέριο
Σύμφωνα με την τελευταία (Ιούνιος 2017) μελέτη ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για την περίοδο 2018 – 2017, η κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τη φετινή χρονιά προβλέπεται να φθάσει στα 4,1 δισ. κυβικά μέτρα, μέγεθος που είναι αυξημένο κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση που περιελάμβανε η αντίστοιχη μελέτη του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2017 – 2026.
«Περιπετειώδης» διαγωνισμός
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός για τον όμιλο ΔΕΠ-ΔΕΣΦΑ είχε πραγματοποιηθεί πριν από πεντέμισι χρόνια, τον Μάρτιο του 2012 και τότε, οι εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ήταν δεκαεπτά. Οι δώδεκα φάκελοι αφορούσαν τη ΔΕΠΑ (μόνη της ή σε συνδυασμό με τον ΔΕΣΦΑ) και οι υπόλοιποι πέντε πέντε εστίαζαν αποκλειστικά στον διαχειριστή του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου.
Τον Ιούλιο του 2013 το ενδιαφέρον κατέληξε σε μια και μόνο δεσμευτική προσφορά, εκείνη της Socar, ώσπου τον Δεκέμβριο 2016 ο διαγωνισμός ναυάγησε οριστικά, με την κυβέρνηση να εξετάζει άλλες λύσεις, όπως η συνέχιση του αρχικού διαγωνισμού και η διατήρηση του 51% από το Δημόσιο, για να καταλήξει τελικά εκεί απ' όπου ξεκίνησε, δηλαδή στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Ο νέος διαγωνισμός προκηρύχθηκε στα τέλη Ιουνίου, και έπειτα από μια 15νθήμερη παράταση που δόθηκε, σήμερα εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι τελικοί ενδιαφερόμενοι αναμένεται να οριστικοποιηθούν αργά το βράδυ.