Βιώνουμε άλλη μία πρωτόγνωρη και ταυτοχρόνως σοβαρή κατάσταση, αναφορικά με το μέγα θέμα των προσφυγικών ροών προς την χώρα μας.
Η Τουρκία έπραξε αυτό που διατυμπάνιζε σαν απειλή δηλ. άνοιξε τα σύνορά της και ανέλεγκτα – πλην όμως άκρως μεθοδικά και ελεγχόμενα – άφησε χιλιάδες ανθρώπους, να προσεγγίσουν τα σύνορά μας και με κάθε τρόπο να προσπαθούν, να τα παραβιάσουν και να εισέλθουν σε Ελληνικό έδαφος.
Της Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου
Ο Στρατός και η Αστυνομία έχουν ενισχυθεί, τα σύνορα έχουν κλείσει και υπάρχει πολύ μεγάλη κινητοποίηση για αποτροπή της παράνομης εισόδου.
Αυτά ως προς τον Έβρο. Ως προς τα θαλάσσια σύνορά μας και εξ’ αιτίας του μεγέθους τους, ουδείς μπορεί, να εγγυηθεί το απαραβίαστο. Πολύ δε περισσότερο, εάν υπάρξει πληθώρα από κάθε είδους πλεούμενο, προς κάθε είδους κατεύθυνση.
Πέραν της προσπάθειας που γίνεται τώρα, προκύπτουν και αρκετά ερωτήματα ως προς την συνέχεια. Ενδεικτικά, η στάση των λοιπών Ευρωπαϊκών χωρών ή μέσω του FRONTEX μας ικανοποιεί; Η στάση του ΝΑΤΟ είναι η αναμενόμενη; Η στάση των ΗΠΑ στην εν γένει κατάσταση ποια είναι;
Επίσης, μας ενοχλεί ο αίφνης μεγάλος αριθμός των προσφύγων, που προσπαθούν, να εισέλθουν και όχι το γεγονός καθ’ αυτό της παράνομης εισόδου;
Γιατί μέχρι σήμερα και με το όποιο κυβερνητικό σχέδιο για κλειστές ή ανοικτές δομές ή οτιδήποτε άλλο, η εικόνα που δίναμε, ήταν της ικανοποιητικής εσωτερικής διαχείρισης, αρκεί να εισέρχονται λίγοι κάθε φορά.
Εάν, μέσα στο χάος που επικρατεί στα σύνορα, συμβεί κάποιο ατύχημα, τι θα κάνει η Κυβέρνηση; Υποθέτω, κάποιος θα έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο, ότι μπορεί σε ένα λεπτό από την θέση του έχοντος δίκαιο, να βρεθείς στην θέση του απολογούμενου.
Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας και δυστυχώς, δεν μπορούμε, να τις καθορίσουμε μόνοι μας ως προς το αποτέλεσμά τους.
Σίγουρα, αυτή η κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα, θα είναι προσωρινή και το ίδιο θα είναι και η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Χωρίς προσπάθεια μείωσης αλλά και μεγαλοποίησης των καταστάσεων δεν είναι αυτή η σημερινή εικόνα το μείζον.
Το όλο θέμα είναι αμιγώς πολιτικό και η πολιτική Ηγεσία καλείται και θα κληθεί, να το διαχειριστεί με τον καλύτερο Εθνικά τρόπο. Η γνωστή ρήση περί «διεθνών οργανισμών και διεθνούς δικαίου» απαιτεί αμφοτεροβαρή σχέση. Και εν προκειμένω, δεν υπάρχει τέτοια σχέση, αφού ο αντίπαλος σου μετέρχεται άλλων εμπράκτων συμπεριφορών.
Η Κυβέρνηση πρέπει στην πράξη, να αποδείξει την ικανότητά της για ορθή διαχείριση και η πράξη αυτή απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να στηρίζονται αποκλειστικά στο εσωτερικό. Το δυναμικό που έχουμε σαν χώρα, θα μας σώσει ή θα μας οδηγήσει σε ατραπούς, που δεν επιθυμούμε.
Οι Έλληνες της πράξης θα πρέπει, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Οι Έλληνες της «θεωρίας και του βολέματος» θα πρέπει, να κάνουν στην άκρη και να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, για το πώς οδηγηθήκαμε στο σήμερα.
Οι όποιοι δε φίλοι ή σύμμαχοι έρθουν σε δεύτερο χρόνο, θα το κάνουν με διαθέσεις που θα εξυπηρετούν πρωτίστως τα δικά τους συμφέροντα.
Το παρελθόν μας και η Ιστορία μας από αρχαιοτάτων χρόνων έως προσφάτως, μας αποδεικνύει και μας υποδεικνύει, τι πρέπει να κάνουμε.