Το πρώτο της πρακτικό βήμα για τη θεμελίωση του διαστημικού ίντερνετ θα κάνει η Amazon με το Project Kuiper, το οποίο στοχεύει σε πολύ υψηλές ταχύτητες ίντερνετ μέσω συστοιχίας δορυφόρων, καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα καταναλωτών και υπηρεσιών.
Οι πρώτες έρευνες για το Project Kuiper ξεκίνησαν το 2018, με την εταιρεία να έχει στα σκαριά τη μετακόμιση του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης σε εγκαταστάσεις που θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες από το μέγεθος ενός γηπέδου Αμερικανικού ποδοσφαίρου, αναφέρει το newmoney.
Το Project Κuiper, είναι το νέο σχέδιο της Amazon για να στείλει περισσότερους από 3.200 δορυφόρους στο διάστημα, με σκοπό να καλύψει τον πλανήτη με διάχυτη και χαμηλού κόστους σύνδεση στο διαδίκτυο.
«Μισθώνουμε μια νέα εγκατάσταση για μακροπρόθεσμους σκοπούς για το Kuiper. Μία εγκατάσταση που θα αποτελέσει το κύριο τομέα R&D για το πρότζεκτ», σύμφωνα με ανακοίνωση της Amazon την Τετάρτη.
Η εγκατάσταση της Amazon θα αποτελείται από δύο κτήρια 219.000 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, και θα περιλαμβάνει γραφείο και χώρους σχεδίασης, εργαστήρια, και πρωτότυπες κατασκευαστικές μονάδες. Το πρότζεκτ πρόκειται να μεταφερθεί το 2020 σε αυτή την εγκατάσταση.
Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει ανταγωνισμός για το πρότζεκτ με την εταιρεία OneWeb να ετοιμάζει κάτι παρόμοιο για την παροχή internet.
Μάλιστα, η SpaceX του Elon Musk έχει ήδη στείλει 120 δορυφόρους, και έχει στα σχέδια της να στείλει ακόμα 60 τις επόμενες εβδομάδες. Ο Musk επιμένει ότι περίπου 1000 δορυφόροι μπορούν να δώσουν τις βασικές λειτουργίες διαδικτύου.
Αυτού του είδους οι δορυφόροι μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες πολύ γρήγορου ίντερνετ σε σχέση με τους παραδοσιακούς δορυφόρους, αν και υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των δορυφόρων θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα συμφόρησης στο διάστημα και δυνητικά ατυχήματα.
Η Amazon, δήλωσε ότι το πρότζεκτ έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο προς τον στόχο μας για την εξυπηρέτηση δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που στερούνται βασικής πρόσβασης στο διαδίκτυο». Η εταιρεία συνεχίζει να επεκτείνει το εργατικό δυναμικό της έχοντας 167 κενές θέσεις εργασίας για το πρότζεκτ.