Η διαμάχη γύρω από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μεταξύ των δημιουργών και της Google είναι και πάλι στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά το επίκεντρο βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, και η πέτρα του σκανδάλου το youtube και οι άλλες πλατφόρμες διανομής βίντεο.
Την Τρίτη, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προχωρήσει σε ακρόαση των επιχειρημάτων σχετικά με το αν το YouTube – που ανήκει στη Google – πρέπει να θεωρείται νομικά υπεύθυνη όταν παραβιάζονται πνευματικά δικαιώματα στην πλατφόρμα της, αναφέρει το newmoney.
Το διακύβευμα είναι αν τα στούντιο κινηματογράφου, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και οι δισκογραφικές εταιρείες, ή άλλοι που κατέχουν πνευματικά δικαιώματα, μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση από το YouTube και άλλες πλατφόρμες διανομής βίντεο, όταν το περιεχόμενό τους μεταφορτώνεται από χρήστες χωρίς τη συγκατάθεσή των δημιουργών. Ένα άλλο ερώτημα είναι αν μπορεί το ΥοuTube να υποχρεωθεί ωστε να φροντίζει ότι το υλικό που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν μεταφορτώνεται – αλλά και με ποιους τρόπους πρέπει να συνεργαστούν με τους παρόχους φιλοξενίας.
Όταν η υπόθεση είχε συζητηθεί σε πρώτη φάση στο Λουξεμβούργο, καταγράφηκε η άποψη πως «η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει σοβαρές συνέπειες στην οδηγία για την ψηφιακή ενιαία αγορά που ακόμα δεν είχε εγκριθεί, σχετικά με την ερμηνεία του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας». Αυτή ήταν η εκτίμηση, σύμφωνα με ανάλυση της δικηγορικής εταιρείας Wiggin, από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ειδικεύεται σε υποθέσεις που αφορούν στα μέσα ενημέρωσης, την τεχνολογία και την πνευματική ιδιοκτησία.
Η υπόθεση κατατέθηκε στο Λουξεμβούργο προτού τα θεσμικά όργανα της ΕΕ υιοθετήσουν την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με την οποία το YouTube μπορεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να είναι υπεύθυνο για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων
Η σημερινή συζήτηση γίνεται, επίσης, εν μέσω συνομιλιών οι οποίες εξελίσσονται στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σχετικά με τη νομική ευθύνη εταιρειών όπως η Google και η Facebook σε σχέση με όλους τους τύπους περιεχομένου που αναρτάται σε αυτές και που παραβιάζει τη νομοθεσία (όχι μόνο τα video στο youtube). Ως παραδείγματα αναφέρονται εκφράσεις μίσους και τρομοκρατική προπαγάνδα.
Οι κυβερνήσεις και οι βουλευτές σε ολόκληρη την Ευρώπη αναρωτιούνται εάν οι ισχυρές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων μπορούν ακόμα να επωφεληθούν από τις λεγόμενες «διατάξεις ασφαλούς λιμένα» στην οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ένα νομικό πλαίσιο του 2000 που δηλώνει ότι οι πάροχοι φιλοξενίας δεν ευθύνονται για το παράνομο περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες. Ωστόσο υποχρεούνται να το αφαιρέσουν μόλις αυτό επισημανθεί.