Η Σιδηρά Κυρία του ΔΝΤ δεν πέταξε από τη χαρά της όταν άρχισε να διαφαίνεται πως μπορεί να διαδεχθεί τον Ιταλό Mario Draghi στο τιμόνι της ΕΚΤ. Αντιθέτως, ήθελε επιχειρήματα που θα την έπειθαν να το κάνει. Αυτό αποκάλυψε η ίδια σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα, έδωσε κάποια άγνωστα στοιχεία για το προσωπικό της στυλ διοίκησης, αλλά και την έμπνευση που αντλεί από τον Πάπα, αναφέρει το newmoney.gr.
«Γιατί δίσταζα»
«Ολοι υπέθεταν: δεν έχει θητεύσει στο παρελθόν σε κεντρική τράπεζα, πώς θα κάνει αυτή τη δουλειά; Δεν είμαι ανόητη και δεν είμαι τόσο ματαιόδοξη ώστε να νομίζω ότι μπορώ να τα κάνω όλα. Αρα μίλησα σε πολλούς ανθρώπους που είχαν υπάρξει κεντρικοί τραπεζίτες, και τους οποίους εμπιστευόμουν,γιατί γνώριζαν τη δουλειά. Όλοι τους με υποστήριξαν και όλοι τους επιβεβαίωσαν ότι ναι, υπό τις τρέχουσες συνθήκες και δεδομένης της ισχύος του θεσμού και της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη, έπρεπε να πω το ναι», ανέφερε.
Παράλληλα, αντιλήφθηκε ότι δεν είναι αυτή καθαυτή η νομισματική πολιτική που θα αποτελέσει το πιο κρίσιμο στοιχείο στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει.
Έχοντας αυτό κατά νου, υπογράμμισε ότι θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους που θα την περιβάλλουν στην ΕΚΤ για να καταρτίσει την ατζέντα της. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα άτομο ειδικότερα, τον επικεφαλής οικονομολόγο Philip Lane, στον οποίο έκανε ειδική μνεία.
«Υπάρχει τόσο δυνατό, ευφυές και ισχυρό προσωπικό μέσα στην ΕΚΤ ώστε θα έχω τη σωστή υποστήριξη και τη σωστή εξειδίκευση. Υπάρχει ένα καταπληκτικό μέλος του ΔΣ, ο Philip Lane, που ήταν και ο ίδιος πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας», ανέφερε η Lagarde.
Σε έναν μήνα και μερικές μέρες από σήμερα, η Lagarde θα αναλάβει τα ηνία ενός θεσμού που σπαράσσεται από μια εσωτερική διαμάχη για την επανάληψη του προγράμματος ποσοτική χαλάρωσης. Μάλιστα, ακούγεται ότι η παραίτηση της Γερμανίδας Sabine Lautenschlaeger από το ΔΣ οφείλεται σε αυτί. Η Lagarde άγησε να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσει να επαναφέρει την πειθαρχία.
«Είσαι δυνατός και έχεις πειθώ μόνο όταν είσαι δυνατός στα του οίκου σου. Αρα διαβεβαιώνοντας λοιπόν ότι είμαστε μια ομάδα, ότι διαφωνούμε μεταξύ μας και στη συνέχεια, μετά την επίλυση της διαφωνίας, ότι υπάρχει μια κοινή γραμμή, νομίζω ότι έχει τεράστιο αντίκτυπο».
«Σημασία έχει να βάζεις και τον εαυτό σου στη θέση του άλλου ώστε να καταλαβαίνεις τις απόψεις του, να καταλάβεις πού μπορεί να μετακινηθεί και πού όχι».
Κακές αναμνήσεις
Αν και δεν έχει υπάρξει κεντρική τραπεζίτης η Lagarde είναι βετεράνος στην αντιμετώπιση κρίσεων – όχι μόνο της παγκόσμιας κρίσης χρέους το 2008 αλλά και της κρίσης που συντάραξε την Ελλάδα και όλη την ευρωζώνη. Θυμάται κάποια στιγμή το 2010 όταν «πολλοί από εμάς νοιώθαμε ότι το ευρώ πεθαίνει».
«Ηταν η Σύνοδος Κορυφής του G-7 και μιλούσα στο τηλέφωνο. Μπαινόβγαινα στην αίθουσα που ήταν οι συνάδελφοί μου και κοιτάζαμε τα ρολόγια: το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στο Σίδνεϊ, στο Τόκυο, στο Χονγκ Κονγκ – και νοιώθαμε ότι έπρεπε να βγούμε από εκεί με κάποιο αποτέλεσμα», θυμάται.
Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει
Η Lagarde ανέφερε επίσης ότι η ευρωζώνη ενδέχεται να χρειαστεί να συγκεντρώνει τους πόρους του προϋπολογισμού ακόμα περισσότερο στο μέλλον, προκειμένου να προστατεύσει την ακεραιότητα του νομίσματός της.
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα – το έχετε ακούσει πολλές φορές: να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, να διαβεβαιώσουμε ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή αγορά που είναι βαθύτερη και ευρύτερη, να υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος – ή όπως αλλιώς το λέτε – που θα μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για λόγους σταθεροποίησης»
Θεία Έμπνευση
Η Lagarde κλήθηκε να ονοματίσει έναν ηγέτη που την ενέπνευσε κατά τη διάρκεια της θητείας της στο ΔΝΤ και δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να το κάνει.
«Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν είναι αναγκαία ένας οικονομικός παράγοντας, δεν διαμορφώνει την αγορά, αλλά από την άποψη της ηγεσίας αποπνέει έναν τεράστιο σεβασμό και πνευματικότητα την οποία τυγχάνει να ασπάζομαι. Έχει όμως και ένα κοινωνικό όραμα το οποίο συμμερίζομαι από πολλές απόψεις. Τον θαυμάζω πολύ».