Μια αινιγματική δήλωση υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου για «νέα θέματα που βάζει το ΔΝΤ αναφορικά με τις τράπεζες» άναψε το φιτίλι της σεναριολογίας για το τραπεζικό σύστημα.
Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συζήτηση με τους δανειστές για τα χρηματοπιστωτικά θέματα ο εν λόγω αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά για το περιεχόμενο της συνάντησης ανέφερε ότι «θα συζητηθούν μερικά νέα θέματα που έχει βάλει το ΔΝΤ στην ατζέντα», χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με το Liberal.gr, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες με αποτέλεσμα να φουντώσουν τα σενάρια.
Από καιρού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει σε τουλάχιστον δύο άξονες πολιτικής σε σχέση με τις τράπεζες επί των οποίων δεν έχει αναθεωρήσει.
Στην τελευταία του ανάλυση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τον Ιανουάριο έθετε θέμα κεφαλαιακής επάρκειας για το τραπεζικό σύστημα, επιμένοντας στη θέση που είχε διατυπώσει τον Μάιο του 2016, σύμφωνα με την οποία, απαιτείται ένα «μαξιλάρι» 10 δισ. ευρώ για την κάλυψη πιθανών κεφαλαιακών αναγκών στο μέλλον.
Η θέση του ΔΝΤ είναι ότι παρά τους τρεις γύρους ανακεφαλαιοποίησης, οι ισολογισμοί των τραπεζών συνεχίζουν να είναι ευάλωτοι λόγω του υψηλού ποσοστού «κόκκινων» δανείων, ενώ η ποιότητα των κεφαλαίων τους δεν είναι αυτή που φαίνεται καθώς σε μεγάλο ποσοστό αποτελούνται από τον αναβαλλόμενο φόρο.
Το έτερο θέμα στο οποίο δίνει μεγάλη έμφαση του ΔΝΤ είναι η επιθετικότερη διαχείριση των κόκκινων δανείων εκ μέρους των τραπεζών. Είναι κοινό μυστικό ότι το ΔΝΤ σε όλες τις συναντήσεις που κάνει με αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, θέτει θέμα επιτάχυνσης της διενέργειας πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες.
Στην πρόσφατη έκθεσή του για την ελληνική οικονομία με βάση του άρθρο 4 του καταστατικού του, το ΔΝΤ έθετε θέμα άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.