To bail-in είναι μία πολύ καλή οικονομική αρχή που προβλέπει τη συνεισφορά των επενδυτών που είχαν κέρδη στη διάσωση των τραπεζών, ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem ερωτηθείς για την αντιμετώπιση της κρίσης των ιταλικών τραπεζών μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου.
Απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει περαιτέρω, λέγοντας πως το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαϊκών αρχών και πως δεν τέθηκε επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup.
Ο ίδιος παρέπεμψε στο αυριανό Ecofin το ζήτημα των υπερβολικών ελλειμμάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Σημείωσε ότι σε αυτό το στάδιο η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν οι δύο χώρες έλαβαν αποτελεσματική ή αναποτελεσματική δράση και όχι σε επόμενα βήματα, όπως η πιθανή επιβολή κυρώσεων. Πάντως, στο Eurogroup εκδηλώθηκε ισχυρή στήριξη για τις προτάσεις της Κομισιόν.
To σημερινό Eurogroup εστίασε στις επιπτώσεις του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος και πιο συγκεκριμένα στην αντίδραση της αγοράς αλλά και τις συνέπειες για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη ειδικότερα. Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξημένος βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με το ποιος θα είναι ο οικονομικός και πολιτικός αντίκτυπος στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, το δημοψήφισμα δεν επηρεάζει τη δέσμευση του Eurogroup να προωθήσει δημοσιονομικές, φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές εξυγίανσης του τραπεζικού κλάδου.
Επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup τέθηκαν και τα προγράμματα εποπτείας της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, στην Ιρλανδία η καλή πρόοδος συνεχίζεται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Στην Πορτογαλία, ωστόσο, τόσο ο τραπεζικός κλάδος, όσο και το δημοσιονομικό έλλειμμα προκαλούν σε ένα βαθμό ανησυχία. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling επισήμανε ότι το ταμείο είναι ο μεγαλύτερος μακροπρόθεσμος επενδυτής και των δύο χωρών: η Ιρλανδία οφείλει 17,7 δισ. ευρώ στον ESM και η Πορτογαλία 26 δισ. ευρώ. Για αυτό η προσοχή στρέφεται στην ικανότητα αποπληρωμής οφειλών των δύο χωρών στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών και εκεί δεν προκύπτει κάποια ανησυχία.
Για το βρετανικό δημοψήφισμα, ο Regling σχολίασε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος ούτε της ευρωζώνης ούτε του ESM.
Moscovici: Εύθραυστη η κατάσταση στην Ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα
Για τις πρωταρχικές εκτιμήσεις της Κομισιόν αναφορικά με τις επιπτώσεις της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε σήμερα τους υπουργούς Οικονομικών των 19 χωρών της ευρωζώνης, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές υποθέσεις Pierre Moscovici.
Όπως ξεκαθάρισε οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνάδουν με αυτές που δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ. Ειδικότερα, όπως δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup "αναμένουμε η αύξηση της αβεβαιότητας να μειώσει το βρετανικό ΑΕΠ κατά 1%-2,5% έως το 2017 σε σύγκριση με το βασικό σενάριο της παραμονής και για την υπόλοιπη Ε.Ε. και την ευρωζώνη θα είναι περίπου 0,2 - 0,5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2017. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί πρόβλεψη αλλά πρωταρχική εκτίμηση και μπορεί να αλλάξει εάν μπορέσουν να περιορίσουμε την αβεβαιότητα και να παρουσιάσουμε την κατάλληλη πολιτική απάντηση".
"Ενημέρωσα σήμερα το Eurogroup για τις πρωταρχικές εκτιμήσεις της Κομισιόν αναφορικά με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου (...) Όπως γνωρίζεται υπήρξαν αρχικά αντιδράσεις από τις αγορές που επηρέασαν την αγορά συναλλάγματος, τις χρηματαγορές και τις αγορές κρατικών ομολόγων" δήλωσε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ο Pierre Moscovici.
Όπως είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος "το ερώτημα είναι ποια ήταν η κατάσταση πριν το Brexit. Περιμέναμε μια ήπια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πολύ καλή οικονομική επίδοση του φετινού α' τριμήνου και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαίωσαν μία κάπως πιο αργή οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη το β΄ τρίμηνο του έτους".
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του Brexit ο Pierre Moscovici ανέφερε ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει εξέπληξε τις αγορές και η οικονομική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά έκτοτε. "Όσο περισσότερο διαρκεί η αβεβαιότητα τόσο πιο δαπανηρή θα είναι για την οικονομία" τόνισε "επομένως είναι απαραίτητο τόσο για οικονομικούς όσο και πολιτικούς λόγους να συνεχίζουμε να καλούμε για αποσαφήνιση της κατάστασης το συντομότερο δυνατό, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατό για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ε.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 50 και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη οποιασδήποτε επίσημης ή ανεπίσημης διαπραγμάτευσης για τη μελλοντική σχέση της χώρας με την Ε.Ε.
Αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες που απορρέουν από την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε πως αυτή τη στιγμή η ανάκαμψη στην ευρωζώνη φαίνεται να παραμένει σε καλό δρόμο αλλά αντιμετωπίζει αυξανόμενους καθοδικούς κινδύνους, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη στην ευρωζώνη, η οικονομία παραμένει υποτονική και αυτό θα οξυνθεί τώρα. Τα στελέχη της διεύθυνσης Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν έχουν ετοιμάσει μία πρωταρχική εκτίμηση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων που είναι πολύ κοντά στις εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την προηγούμενη εβδομάδα.
Τέλος, αναφερόμενος στους προϋπολογισμούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και την απουσία λήψης επαρκών μέτρων ο Pierre Moscovici δήλωσε ότι οι συστάσεις προς τις δύο χώρες θα βρεθούν στην ατζέντα του αυριανού Ecofin.