Σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το θέμα της μη μείωσης των συντάξεων, καθώς οι θεσμοί στέλνουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν γίνεται και οι συντάξεις να μη μειωθούν και όλα τα αντίμετρα να εφαρμοστούν, τη στιγμή μάλιστα που έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2019 (στο 2% αντί 2,4%).
Από την άλλη, η κυβέρνηση δηλώνει ότι, κόντρα στις εκτιμήσεις που υπάρχουν, όχι μόνο δεν θα χρειαστεί να περικόψει μέρος των όσων εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός (κόστους 750 εκατ. ευρώ) αλλά το πακέτο θα είναι ακόμα μεγαλύτερο και θα υπερβεί τα 900 εκατ. ευρώ.Ποια όμως είναι εκείνα τα μέτρα που αμφισβητούν οι θεσμοί και ενδέχεται να μην ισχύσουν όπως αρχικώς έχουν εξαγγελθεί ή να πάνε σε βάθος τετραετίας;Θυσία στον βωμό της μη περικοπής των συντάξεων αναμένεται να γίνουν οι ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, η μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων και των μερισμάτων, η ρύθμιση των 120 δόσεων, ενώ «ψαλίδι» αναμένεται να πέσει και στο κοινωνικό μέρισμα, αναφέρει το in.gr.
Οι θεσμοί βλέπουν να υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό περίπου 300 εκατ. ευρώ και ζητούν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να υπάρξουν αλλαγές στα αντίμετρα της Θεσσαλονίκης.
Ρήτρα πλεονάσματος
Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά μέσο όρο 10% το 2019 (έως 30% στις χαμηλές περιουσίες), ενώ για το 2020 η μείωση θα φθάσει σε ορισμένες περιπτώσεις και το 50%. Ωστόσο αν επιμείνουν οι δανειστές σε περικοπές των αντιμέτρων τότε οι ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος θα είναι περιορισμένες ή θα μεταφερθούν σε βάθος τετραετίας.
Αξίζει να τονιστεί ότι η κυβέρνηση όταν είχε αποφασίσει τη μείωση των συντάξεων είχε ψηφίσει ως αντίμετρο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ όχι το 2019 αλλά το 2020 με συγκεκριμένους περιορισμούς και εκπτώσεις.
Επίσης, υπό διαπραγμάτευση είναι και το αν τελικά θα υπάρξει ακύρωση ή αναστολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, καθώς οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν σε ρήτρα πλεονάσματος όπου κάθε χρόνο θα γίνεται αξιολόγηση για το αν το μέτρο αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ή όχι.
Οι επιχειρήσεις
Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που ζητεί η αγορά ως μέτρο ανάπτυξης και τόνωσης της οικονομίας έχει προαναγγελθεί ότι θα γίνει σε βάθος τετραετίας και από το 29% θα πέσει στο 25%. Ωστόσο για το 2019 είναι προγραμματισμένο να μειωθεί στο 28%. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αν επιμείνουν οι θεσμοί τελικά αυτή η μείωση να μη συμβεί τώρα αλλά να μεταφερθεί και αυτή στα επόμενα χρόνια.
Εκεί που αναμένεται να πέσει μεγάλο ψαλίδι είναι στο κοινωνικό μέρισμα, το οποίο εξετάζεται να δοθεί, όπως και πέρυσι, στα τέλη του έτους. Ωστόσο το ποσό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό. Το 2017 το κοινωνικό μέρισμα είχε ξεπεράσει τα 730 εκατ. ευρώ, ενώ για εφέτος θα είναι κάτω από 450 εκατ. ευρώ. Το πόσο χαμηλότερα θα διαμορφωθεί θα εξαρτηθεί από τις τελικές προβλέψεις για το εφετινό υπερπλεόνασμα.
Το επίδομα πετρελαίου
Επίσης, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι για εφέτος θα διπλασιάσει το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή από 60 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ. Το υπερβάλλον ποσό εκτιμάται ότι θα αφαιρεθεί από το κονδύλι για το κοινωνικό μέρισμα.
Τα επιχειρήματα του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου τόσο για τη μη μείωση των συντάξεων όσο και για την εφαρμογή των αντιμέτρων είναι ότι με βάση τα έως τώρα στοιχεία θα έχουμε υπερπλεονάσματα τόσο για το 2018 όσο και για το 2019, ενώ η μείωση συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο αλλά αχρείαστο δημοσιονομικό.
Από τη μεριά τους οι δανειστές επισημαίνουν πως «η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι πιάνει και ξεπερνάει πλεόνασμα 3,5%, οι ψηφισμένες αποφάσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές ή να συζητηθούν με θεσμούς και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος».
Απάντηση τον Δεκέμβριο για τις 120 δόσεις
Οι δανειστές βάζουν εμπόδια και στη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις για τα χρέη σε Εφορία και Ταμεία 4 εκατομμυρίων μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών.
Η ελληνική πλευρά παρουσίασε πρόσφατα στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρέθηκαν στην Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ρύθμισης σε έως 120 δόσεις, με τον αριθμό των τελικών δόσεων και το ύψος της δόσης να καθορίζονται ανάλογα με την οφειλή, το εισόδημα και την περιουσία οφειλέτη. Η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ, ενώ για οφειλές έως 3.000 ή 5.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων θα φθάνει έως και τις 36. Υψηλότερες οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 120 δόσεις με «κούρεμα» προσαυξήσεων έως 85%.
Ωστόσο, πάνω στην πρόταση αυτή, τα τεχνικά κλιμάκια δεν έδωσαν καμία απάντηση και παρέπεμψαν το θέμα για οριστική απάντηση τον Δεκέμβριο.
Τα αντίμετρα που εγκρίνουν
Από την άλλη, τα μέτρα που φαίνεται να δέχονται οι δανειστές να εφαρμοστούν ως έχουν είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο 13,3% από 20% σήμερα.
- Επιδότηση ενοικίου (έστω ψαλιδισμένη).
- Μείωση εισφορών σε νεοπροσλαμβομένους ηλικίας μέχρι 25 ετών.