Για... δέκατη φορά αναρτήθηκαν προχθές στην ιστοσελίδα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) οι σχετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους ίδιους διαγωνισμούς που είχαν ανακοινωθεί από τους αντίστοιχους κρατικούς προϋπολογισμούς τα ... δέκα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή από το 2011!
Του Δημήτρη Στεργίου
Πρόκειται, ειδικότερα, για τη διαγωνιστική διαδικασία που προβλέπει την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της κρατικής εταιρείας "Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης ", τη διαγωνιστική διαδικασία για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, που προβλέπει την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του, και τον διαγωνισμό για τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας που προβλέπει την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄.
Και θυμήθηκα με απογοήτευση, αγανάκτηση και απελπισία πολλά φαιδρά και ιλαροτραγικά που παρατηρούνται επί δεκαετίες σε αυτήν την καθημαγμένη οικονομικά, θεσμικά, ηθικά και κοινωνικά χώρα.
Θυμήθηκα ότι από το πρώτο ήδη Μνημόνιο, δηλαδή από το 2010, η τότε κυβέρνηση και οι επόμενες μνημονιακές, είχε υποσχεθεί στην τρόικα ότι θα πραγματοποιούσε ιδιωτικοποιήσεις ποσού ... 50 δισ. ευρώ!
Θυμήθηκα μάλιστα ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 έως και το 2019 προβλέπονταν έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ανά ... τρίμηνο, που συνολικά θα ανέρχονταν σε 9,3 δισ. ευρώ, αλλά δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ!
Θυμήθηκα ότι στους κρατικούς προϋπολογισμούς από το 2011 (δηλαδή από το δεύτερο έτος του πρώτου Μνημονίου) και στο αντίστοιχο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων αναφέρονταν συνεχώς (χωρίς να ιδιωτικοποιηθούν ποτέ και οι τρεις παραπάνω Οργανισμοί Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Καβάλας.
Θυμήθηκα ότι για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, για τον παραπάνω Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας και τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας αναφερόταν σε όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς μετά το 2001 ότι θα αποκρατικοποιούνταν κατά 100!!
Κι όμως, από τον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό, του 2020, δηλαδή, προκύπτει ότι εξακολουθεί να είναι και οι τρεις αυτοί μεγάλοι λιμένες στο μετοχολόγιο του ελληνικού Δημοσίου κατά 100% (σελίδες 150 και 151)! Θυμήθηκα ακόμη ότι στους ίδιους κρατικούς προϋπολογισμούς αναφερόταν ότι θα αποκρατικοποιούνταν συνεχώς επί ... δέκα χρόνια και άλλοι έξι μεγάλοι λιμένες...
Θυμήθηκα ότι αυτά έβλεπαν οι ελεγκτές της τρόικας κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα ανά τρίμηνο για έλεγχο και διαπίστωναν ότι δεν είχαν γίνει οι
υπεσχημένες ιδιωτικοποιήσεις και πολλά άλλα προαπαιτούμενα για τις δόσεις.
Έτσι, ζητούσαν τη λήψη ισοδύναμων μέτρων για την κάλυψη των εσόδων από τη μη τήρηση των υπεσχημένων! Αλλά, επειδή δεν διέθεταν την απαιτούμενη τόλμη και ικανότητα, εφάρμοζαν τα πιο εύκολα "ισοδύναμα" μέτρα, δηλαδή περικοπές μισθών και άγριο "κούρεμα" (PSI) της ιδιωτικής περιουσίας...