Την επιτυχή ολοκλήρωση της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα πιστοποιεί η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή Τετάρτη και η οποία έχει προκαλέσει ήδη πολλά χαμόγελα ικανοποίησης στο ΥΠΟΙΚ.
Στο κείμενο των τεχνοκρατών των θεσμών δεν θα υπάρχει κανένα σημείο τριβής, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, και έτσι η κυβέρνηση θα κατακτήσει ακόμα ένα ορόσημο, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική της θέση στη μάχη για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.
- Θα επιβεβαιώνει τη θετική πορεία στον δημοσιονομικό τομέα, καθώς και το 2019 εκτιμάται ότι έκλεισε με σημαντική υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως ανέφερε την περασμένη Πέμπτη και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
- Θα επικροτεί την περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, την άκρως επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου και την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, δεν θα περιλαμβάνει επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA). Η επόμενη DSA των θεσμών αναμένεται στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και των διαβουλεύσεων για την αξιοποίηση των ANFAs και SMPs σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το Eurogroup της 11ης Ιουνίου.
- Θα τονίζει την ανάγκη γρήγορης αξιοποίησης του «Ηρακλή» από τις τράπεζες, ώστε να μειωθούν δραστικά τα κόκκινα δάνεια.
- Θα διαπιστώνει ότι σχεδιάζονται μέτρα ώστε να επισπευσθεί η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη και να επιταχυνθούν οι πλειστηριασμοί, ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη δέσμευση για λήξη της προστασίας της Α΄ κατοικίας στις 30 Απριλίου και ότι προχωρά η προετοιμασία του νέου, ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου το οποίο θα ισχύσει από τον Μάιο και θα αποτελέσει υπ’ αριθμόν ένα θέμα στην ατζέντα των θεσμών στην 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Στόχος είναι το νέο πλαίσιο να επιτρέπει τη διευθέτηση κάθε οφειλής των ιδιωτών με αντικειμενικά κριτήρια μέσω ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και με μέριμνα για την προστασία των οικονομικά ασθενών.
- Θα αναγνωρίζει την πρόοδο στο ξεμπλοκάρισμα ιδιωτικοποιήσεων και στην εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ενδεικτικά, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε χθες ότι 9 επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών.
- Θα εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο στη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών. Οι 333 πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων έχουν πιάσει δουλειά και μέχρι τις 17 Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών θα έχει παραλάβει τις πρώτες εισηγήσεις, ώστε μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο να ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα.
- Θα σημειώνει την επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση για τις καταπτώσεις εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε δάνεια ιδιωτών, που υπολογίζονται σε 2,1 δισ. ευρώ.
Τα επίμαχα δάνεια χορηγήθηκαν με κρατική εγγύηση ακόμα και πριν από την κρίση για κοινωνικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους (π.χ. σε πυρόπληκτους, σεισμοπαθείς κ.λπ.) ή δόθηκαν σε επαγγελματίες (π.χ. γεωργούς με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ).
Η οικονομική κατάσταση των οφειλετών επιδεινώθηκε στα χρόνια της κρίσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους και οι τράπεζες να καταγγείλουν τα δάνεια, χωρίς ωστόσο να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο.
Η αρχική πρόβλεψη για σταδιακή εξόφληση των καταπτώσεων εγγυήσεων προς τις τράπεζες σε βάθος 7ετίας θα περιοριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορίζοντα 4ετίας.
Η σύντμηση του χρονικού αυτού διαστήματος είναι θετική για τις τράπεζες, όμως συνεπάγεται πιο εμπροσθοβαρή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Για να περιοριστεί η επίπτωση στον προϋπολογισμό, τα μεγαλύτερα ποσά θα καταβληθούν στο τέλος της περιόδου.
Από ’κει και πέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υπογραμμίσει τις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία λόγω των υπερβολικών ανισορροπιών (excessive imbalances).
Με ξεχωριστή έκθεση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η οποία προβλέπεται να δημοσιοποιηθεί επίσης την Τετάρτη, η Κομισιόν θα καλεί την Ελλάδα να λάβει μέτρα αντιμετώπισης του υψηλού όγκου των κόκκινων δανείων, της –μειούμενης, αλλά ακόμα υψηλής– ανεργίας, της χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας, των υποτονικών επενδύσεων, των περιορισμένων αποταμιεύσεων και του υψηλού δημόσιου χρέους.
Πλέον το βάρος μετατοπίζεται στην κρίσιμη 6η αξιολόγηση, η οποία συνδέεται με την επόμενη επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SMPs), ενώ έχει ως βασικό θέμα το νέο πτωχευτικό πλαίσιο των ιδιωτών μετά τη λήξη της προστασίας της Α΄ κατοικίας στις 30 Απριλίου.