Η Ισπανία επέβαλλε από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον εξαρτώμενων οικονομιών από τον τουρισμό, γεγονός που αφήνει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο άνευ προηγουμένου σοκ.
Η ισπανική οικονομία είναι επίσης ευάλωτη επειδή έχει πολλές μικρές εταιρείες και οι εργοδότες βασίζονται πολύ συχνά σε προσωρινούς εργαζομένους και εξωτερικούς συνεργάτες, όπως η Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει άμεση και μαζική απώλεια θέσεων εργασίας σε μια οικονομική κρίση, αναφέρει το newmoney.
Ανεργία – το διαρκές πρόβλημα της Ισπανίας
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, το ποσοστό ανεργίας – ήδη στο 14% πριν από την πανδημία – θα μπορούσε να φθάσει στο 18,1% ή ακόμα έως 23,6% φέτος. Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, θα παραμείνει πάνω από 17% έως το 2022.
Με την πτώση των τιμών στα καταναλωτικά είδη, οι οικονομολόγοι της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι ανησυχούν για τον αρνητικό αντίκτυπο στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα εάν η ζήτηση δεν ανακάμψει όπως προβλέπεται. Αυτό θυμίζει την προειδοποίηση του κεντρικού τραπεζίτη Πάμπλο Χερνάντεζ ντε Κός σε συνέντευξή του στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.
Ο Χερνάντεζ ντε Κός είπε ότι οι φόβοι αποπληθωρισμού δικαιολογούσαν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για αγορά ομολόγων κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το lockdown που επέβαλλε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κορυφώθηκε από τον Μάρτιο ως το Μάιο και τώρα χαλαρώνει σταδιακά. Η οικονομία πιθανότατα θα συρρικνωθεί μεταξύ 16% και 21,8% αυτό το τρίμηνο.