Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας θα αυξηθεί γύρω στο 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος φέτος, εκτίμησε ανώτερος Ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες, καθώς η Ρώμη αυξάνει τον δανεισμό για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού ενώ η οικονομία βυθίζεται σε ύφεση.
Στην αρχή του χρόνου η ιταλική κυβέρνηση προέβλεπε δημόσιο έλλειμμα 2,2% του ΑΕΠ φέτος, μετά το 1,6% που κατέγραψε το 2019, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 12ετίας. Αλλά τα σχέδια της Ρώμης διέγραψε η πανδημία.
Η ιταλική κυβέρνηση είχε καταγράψει διψήφιο έλλειμμα για τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η πανδημία του κορωνοϊού, που άρχισε να εξαπλώνεται στην Ιταλία την 21η Φεβρουαρίου, ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλλει καραντίνα. Το lockdown γονάτισε την ιταλική οικονομία. Η κυβέρνηση ανήγγειλε μέτρα και πακέτα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Η χερσόνησος θρηνεί πλέον τουλάχιστον 22.170 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, επί συνόλου σχεδόν 169.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Τα νέα κρούσματα μόλυνσης αυξήθηκαν ξανά χθες Πέμπτη, φθάνοντας τα 3.786.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 9,1% του ΑΕΠ φέτος. Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τη βαθύτερη ύφεση οποιασδήποτε από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Το πακέτο μέτρων αξίας 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο αύξησε τη χρηματοδότηση για το ιταλικό σύστημα υγείας και κατένειμε κεφάλαια για να υποστηριχθούν τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων οι συμβάσεις των οποίων αναστέλλονται, ή απολύονται.
Ακολούθησαν κι άλλα μέτρα, για να προσφερθεί βοήθεια στους φτωχότερους και τους πιο ευάλωτους, καθώς και για να προσφερθούν εγγυήσεις του δημοσίου στις τραπεζικές χορηγήσεις προς εταιρείες ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα τους.
Η Ρώμη σκοπεύει να ανακοινώσει ακόμη ένα πακέτο μέτρων εντός του μήνα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης προς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την καραντίνα.
Το υπουργείο Οικονομίας της Ιταλίας δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για το ζήτημα.
Τον Μάρτιο, ο σύνδεσμος των ιταλικών βιομηχανιών Confindustria εκτιμούσε πως το έλλειμμα θα αυξηθεί γύρω στο 5%, παίρνοντας υπόψη του μόνο το πρώτο πακέτο μέτρων.
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας συγκαταλέγεται στα υψηλότερα στον κόσμο. Η Ρώμη χρειάζεται περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να το αναχρηματοδοτεί.
Η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο στη Ρώμη την έγκρισή του για την αύξηση του ελλείμματος. Νεότερες εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη θα δημοσιοποιηθούν μέσα στον μήνα από το υπουργείο Οικονομίας.