Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χένρι Κίσινγκερ, δήλωσε ότι η χώρα του και η Κίνα βρίσκονται «στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου» και προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα είναι «χειρότερη από εκείνη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» εάν αφεθεί να εξελιχθεί, χωρίς να γίνουν προσπάθειες περιορισμού της.
«Αυτό σημαίνει, κατά τη γνώμη μου, ότι μια περίοδος έντασης είναι ανάγκη να ακολουθείται από μια άλλη περίοδο που οι αιτίες της έντασης θα εξηγούνται στους πολίτες, ώστε να τις κατανοήσουν, παράλληλα με τη δέσμευση των δυο πλευρών της έντασης να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τις υπερβούν», ανέφερε ο Κίσινγκερ σε συνέδριο που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ.
Ο βετεράνος πολιτικός ανέφερε επίσης ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι δυο χώρες που έχουν μεγαλύτερη διεθνή εμβέλεια από όσο είχαν (στον παλιό Ψυχρό Πόλεμο) η Σοβιετική Ένωση και η Αμερική, ενώ συγχρόνως είναι και οι δυο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Οι δυο τους, είναι «κλειδωμένες» σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο ο οποίος υποχρεώνει καθεμιά τους να «μπαίνουν στα χωράφια της άλλης» σε όλο τον κόσμο, με την έννοια της εμπλοκής της μιας στους σκοπούς της άλλης.
«Επομένως, μια συζήτηση για τους κοινούς στόχους των δυο και μια προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων των συγκρούσεων μεταξύ τους, μου φαίνεται απαραίτητη» πρόσθεσε. «Εάν μια σύγκρουση μπορεί να εξελίσσεται χωρίς προσπάθειες ανάσχεσης της, το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο από ό,τι συνέβη στην Ευρώπη. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε εξαιτίας μιας σχετικά μικρής κρίσης, που δεν μπορούσε να ελεγχθεί».
Ο Κίσινγκερ, 96 ετών σήμερα, δήλωσε επίσης ότι ελπίζει πως οι εμπορικές διαπραγματεύσεις θα ανοίξουν το δρόμο και για πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
«Όλοι γνωρίζουν ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες ελπίζω ότι θα πετύχουν και των οποίων την επιτυχία στηρίζω, μπορεί να είναι μόνο μια μικρή αρχή για μια σε βάθος πολιτική συζήτηση που ελπίζω να πραγματοποιηθεί», ανέφερε επίσης.
Στο συνέδριο ο Κίσινγκερ μίλησε λίγο μετά από τον αντιπρόεδρο της Κίνας Ουάνγκ Κισάν, ο οποίος απευθύνθηκε στο Φόρουμ λέγοντας ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί υπέρ της ειρήνης και θα ακολουθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της και διεθνώς.
«Μεταξύ πολέμου και ειρήνης, ο κινεζικός λαός επιλέγει σταθερά την ειρήνη. Η ανθρωπότητα λατρεύει την ειρήνη», είπε, και πρόσθεσε: «Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία με την οποία σκεπτόμασταν στον Ψυχρό Πόλεμο, τη θεωρία του Μηδενικού Αθροίσματος».
ΗΠΑ και Κίνα προσπαθούν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία μέσα σε ένα περιβάλλον εντάσεων, που εκτείνονται από τις ανησυχίες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ και την κράτηση μουσουλμάνων στην περιοχή Ξινγιάνγκ της Κίνας, έως τον στρατηγικό ανταγωνισμό στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο Κίσινγκερ ανέφερε ότι έχει σκεφτεί πως μια λύση για τις αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ είναι δυνατή, κι είχε την ελπίδα ότι θα επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων.
Το Φόρουμ της Νέας Οικονομίας διοργανώνεται από την Bloomberg Media Group, ένα τμήμα του ομίλου Bloomberg LP, της μητρικής εταιρείας της Bloomberg News. Άλλοι εισηγητές ήταν, ενδεικτικά, ο ιδρυτής της Microsoft Corp. Μπιλ Γκέιτς και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α. Χανκ Πόλσον.