...κατώτατο μισθό, προαπαιτούμενα και νόμο Κατσέλη
Μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων, «στον αέρα» παραμένουν οι ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία και σχεδόν όλα τα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους απεσταλμένους των θεσμών που συντάσσουν την 2η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης για την χώρα μας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν ότι ανησυχούν έντονα για το ύψος της αυξήσεως που σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (η οποία με βάσει τις προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων μπορεί να κυμαίνεται από 5% έως 10%). Ζυγίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις και συνιστούν λελογισμένες αυξήσεις, αναφέρει το protothema.
Όπως έλεγε σήμερα ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις συσκέψεις με τους θεσμούς «και στην Πορτογαλία λέγανε τα ίδια και προχώρησαν οι Πορτογάλοι. Και είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι». Άφησε έτσι ανοικτό και το ενδεχόμενο «μονομερούς ενέργειας» στο θέμα αυτό, αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι «βέβαια το συζητάμε. Τους λέμε τους λόγους και πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θετικές».
Αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες των δανειστών καταγράφεται και σχεδόν σε όλα τα άλλα ζητήματα. Δεν απέκλειαν μάλιστα και το ενδεχόμενο εκπλήρωσης των 16 μνημονιακών δεσμεύσεων, ή και παράτασης του νόμου Κατσέλη. Στο οικονομικό επιτελείο παραδέχονται πως οι δανειστές θα ενοχληθούν αν δεν καλύψουν έγκαιρα και τις 16 δεσμεύσεις. Επί της ουσίας όμως, μέχρι την Παρασκευή δεν φαίνεται πως θα έχει υπάρξει συμφωνία ούτε για το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια –καθώς δεν θα είναι μέρος της έκθεσης- ούτε όμως για τις 120 δόσεις προς την εφορία, καθώς δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση ως τώρα στους επικεφαλής των θεσμών.
Συγκεκριμένα, η ίδια κυβερνητική πηγή έλεγε ότι:
- Για τις ρυθμίσεις χρεών με έως 120 δόσεις: «Αν κάνουμε μία τέτοια πρόταση -που δεν λέω ότι θα κάνουμε τέτοια πρόταση- όταν την κάνουμε θα την συζητήσουμε μαζί τους. Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα» τόνισε. Άλλη πηγή της κυβέρνησης πάντως διευκρίνιζε ότι μπορεί να μην έχει κατατεθεί ρύθμιση για 120 δόσεις στην εφορία, αλλά για τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία έχει κατατεθεί τέτοια πρόταση του υπουργείου Εργασίας και συζητείται.
- για τον Νόμο Κατσέλη «δεν έχουμε σκεφτεί αν θα υπάρξει παράταση. Θέλουμε πάντως να το τελειώσουμε. Γενικά οι θεσμοί θα μας θέσουν κάποιες ερωτήσεις, πώς απαντούμε σε αυτό το πρόβλημα. Οπότε θα τους στείλουμε ένα κείμενο που θα περιέχει τους βασικούς άξονες της δικής μας πρότασης και θα έχει και απαντήσεις. Π.χ. Πως θα αντιμετωπίσετε τους κακοπληρωτές που θα αξιοποιήσουν το νέο σύστημα και δεν θα θέλουν να πληρώσουν μέχρι να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση».
- για τα «κόκκινα δάνεια» εμπλέκεται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. «Τα κόκκινα δάνεια τα συζητάμε μόνο για να μας βοηθήσουν με την DGcomp, δεν είναι μέρος της έκθεσης» ανέφερε. «Δεν έχουν κάποια υποχρέωση να το γράψουν στην έκθεσή τους. Θέλουμε να μην αργήσουμε ώστε να λάβουμε το ΟΚ το ταχύτερο από την DGcopm» είπε και σημείωσε: «Η έγκριση του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια θα είναι στο report που θα λέει με ποιο τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα κόκκινα δάνεια» μετά το τέλος του ν. Κατσέλη.
- Για τις αλλαγές στο Δημόσιο και τους «μόνιμους» Γενικούς Γραμματείς παρατηρείται καθυστέρηση. «Θα δούμε πώς θα πάει. Γενικά υπάρχει θέληση να δείξουμε ότι προχωρούμε μπροστά (forward momentum)» ανέφερε η ίδια πηγή.
Συνολικά όμως για το αν μπορεί να μην δεν καλυφθούν και οι 16 δεσμεύσεις, ο αξιωματούχος απάντησε «θα τους ενοχλήσει, θα δούμε».
Αύριο ολοκληρώνονται οι επαφές των θεσμών με την κυβέρνηση στην Αθήνα και θα ξανασυζητήσουν τα χρηματοοικονομικά και όποια θέματα μένουν σε εκκρεμότητα, αλλά «και πώς προχωράμε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου που θα βγει η δεύτερη έκθεση. Βέβαια θα πρέπει να έχουμε κλείσει νωρίτερα για να ολοκληρώσουν την έκθεση»