Παγκόσμιο “σεισμό” έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τα Paradise Papers.
Νέα έγγραφα που βρίσκουν αντίκτυπο στην διεθνή κοινότητα και δείχνουν σημαντικές προσωπικότητες να χρησιμοποιούν off shore λογαριασμούς, για να αποφύγουν τους φόρους των χωρών τους, «καίνε» τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Πριν από περίπου πέντε μήνες, οι αποκαλύψεις για τον εκλεκτό του Ερντογάν, είχαν κάνει τον κύκλο του πλανήτη μέσω των αποκαλύψεων από τα Malta files που έφεραν στην επιφάνεια διασυνδέσεις της οικογένειας Γιλντιρίμ με εταιρίες που έχουν ως έδρα την Μάλτα και παρέχουν διάφορες οικονομικές διευκολύνσεις στην οικογένεια του ισχυρού πολιτικού άνδρα της Τουρκίας. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν θα μπορούσε να λείπει και από τα Paradise Papers.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά αποκαλύπτονται λογαριασμοί μεγάλου αριθμού πολιτικών και επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο, στους παρόχους υπηρεσιών offshore, Appleby και Asiaciti, και 19 διαφορετικές εταιρείες που εφαρμόζουν την πολιτική απορρήτου, οι γιοι του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ συνδέονται στη Μάλτα με συνολικά οκτώ εταιρείες.
Ο Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ είναι γνωστός και στις δύο αυτές εταιρείες και στο Υπουργείο Μεταφορών. Δεν είναι γνωστό αν ο δημόσιος διαγωνισμός έχει αναληφθεί ή όχι από τις εν λόγω εταιρείες, ενώ οι συγγενείς του κορυφαίου ονόματος της κυβέρνησης που καλεί τον ξένο επενδυτή στην Τουρκία, ο οποίος κάνει κάθε ευκαιρία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, μια εταιρία.
Οι πρώτες πέντε εταιρείες
Σύμφωνα με τα έγγραφα, αλλά και τον Πελίν Ουνκέρ από τη Cumhurriyet, οι γιοι του Γιλντιρίμ, Ερκάμ και Μπουλέντ, απαριθμούνται στη Μάλτα με πέντε εταιρείες. Τα έγγραφα που μοιράστηκαν η Süddeutsche Zeitung και η Κοινοπραξία Διεθνών Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), παρουσίασαν πρώτα την ύπαρξη εταιρειών όπως η Black Eagle Marine Co Ltd και η Hawke Bay Marine Co Ltd, με τον Ερκάμ να φαίνεται ως μεγαλομέτοχος και διευθυντής τους. Τα έγγραφα, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν τρεις εταιρείες που προηγουμένως αποκάλυψαν Οι Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Συνεργασίες (EIC), πως συνδέονταν με τους γιους του Γιλντιρίμ.
Τα ονόματα αυτών των εταιρειών είναι η ναυτιλιακή εταιρεία South Seas Shipping NV και South Seas Shipping με τη Nova Warrior Limited και τη Dertel Shipping Limited.
Σύμφωνα με τα Paradise Papers, η εταιρεία Black Eagle Marine Co Ltd ιδρύθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2007. Είναι καταχωρημένη στη Μάλτα, στα Βαλέττα, με αντικείμενο την εμπορία και τη διαχείριση των σκαφών και όλων των ειδών θαλάσσιων μεταφορών, ή με αντικείμενο την παροχή πίστωσης σε τρίτους για τις συναλλαγές αυτές.
Η ημερομηνία ίδρυσης της Hawke Bay Marine Co Ltd είναι η 1η Απριλίου 2004. Υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία είναι η ίδια με την άλλη, είναι ενεργή μέχρι τον Απρίλιο του 2007.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα εξετασθέντα έγγραφα, ο επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρείας South Seas Shipping είναι ο Ερκάμ Γιλντιρίμ. Η εταιρεία αυτή είναι επίσης μέτοχος της Nova Warrior Limited και της Dertel Shipping Limited. Αυτό δείχνει ότι Ερκάμ ασχολείται ενεργά με τις τρεις εταιρείες εκτός από τη Black Eagle Marine Co. Ltd και την Hawke Bay Marine Co Ltd.
Η διεύθυνση της Oras Denizcilik
Η Nova Warrior Limited, η οποία ανήκει στον Ερκάμ, εμφανίζεται ως Oras Shipping and Trading Co. Ltd. με έδρα την Κωνσταντινούπολη, στα αρχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO). Σύμφωνα με το Εμπορικό Μητρώο, οι μέτοχοι της Oras φαίνονται να είναι ο Τσαγρί Τζιχάν Τσακίρ και η Νιχάν Νουρ Τσακίρ, αλλά και οι Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ και Αχμέντ Σαΐντ Ατασόι που ήταν στενοί φίλοι του Μπιναλί Γιλντιρίμ μέχρι τον Ιούλιο του 2006.
Ο επιχειρηματικός εταίρος του Μπιναλί Γιλντιρίμ, πριν γίνει Υπουργός Μεταφορών, ήταν ο Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ.
Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της Oras Shipping και των Ερκάμ και Μπουλέντ Γιλντιρίμ, όμως τα αρχεία της Μάλτας δείχνουν ότι η Oras Shipping και ο Ερκάμ συνεργάζονται. Σύμφωνα με τα αρχεία του ΙΜΟ, υπάρχει ένα σκάφος εγγεγραμμένο στη Nova Warrior Limited, η οποία εξακολουθεί να είναι ενεργή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Hawke Bay Marine είναι επίσης ιδιοκτήτης ή διαχειριστής του πλοίου.
Ο διευθυντής της Nova Warrior Limited είναι ο Σουλεϊμάν Βαρόλ, ο αγαπημένος του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Υπάρχουν τρεις άλλες εταιρείες στις οποίες μοιάζει σαν διευθυντής ο Σουλεϊμάν Βαρόλ. Τα ονόματα αυτών των εταιρειών είναι η Nova Ponza Limited, η Rory Malta Limited και η Dertel Shipping Limited.
Ο θείος
Σύμφωνα με τα αρχεία επικεφαλής της Rory Malta Limited, είναι ο Γιλμάζ Ερεντζέ, θείος του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με τα αρχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, υπάρχει επίσης ένα πλοίο που είναι νηολογημένο στη Rory Malta Limited.
Ο θείος του Γιλντιρίμ, Γιλμάζ Ερεντζέ έχει επίσης μια offshore εταιρεία με τον Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ. Έτσι, ο αριθμός των εταιρειών με έδρα τη Μάλτα που σχετίζονται με την οικογένεια διπλασιάζεται. Ο άλλος εταίρος της Tulip Maritime Limited είναι ο πρώην δικαστής Αμπάς Γκιοκτσέ. Το 1994, ο Γιλντιρίμ, ο Γενικός Διευθυντής της IDO, έδωσε τη διαχείριση της ΙDO στον θείο του, κάτι που αποτέλεσε την αιτία συζητήσεων.
Η κόρη
Οι γιοι και η κόρη του Γιλντιρίμ, Μπιουσρά Γιλντιρίμ, έχουν δύο εταιρείες στην Τουρκία που είναι κοινές. Αυτές είναι οι Derin Denizcilik και Gaye İnşaat. Ο Τσετίν Σεβέν και η Ζίγια Αλπ Γκιουλάν, πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου αυτών των εταιρειών, είναι επίσης εγγεγραμμένοι στη Μάλτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ συμμετέχει επίσης στις off-shore εταιρείες στις οποίες συνδέονται οι Σεβέν και Γκιουλάν.
Τα ίδια ονόματα
Ο Τσετίν Σεβέν, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Derin Denizcilik, έχει δύο εταιρείες στη Μάλτα. Αυτές οι εταιρείες είναι η Belcont Shipping Co Ltd και η Berden Shipping and Trading Co. Μεταξύ των εταίρων της δεύτερης εταιρείας είναι τα πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Gaye İnşaat, Ζίγια Αλπ Γκιουλάν, Τσαγρί Τζιχάν Τσακίρ, αλλά και της εταιρείας Nur Denizcilik Sanayi.
Ο Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ φαίνεται επίσης να είναι επικεφαλής της εταιρείας. Σύμφωνα με το İTO, η Nur Denizcilik ανήκει στον Αχμέντ Σαΐντ Ατασόι και στον Bayram Ali Τσακίρ. Η Belcont Shipping Co Ltd ιδρύθηκε σε συνεργασία με τους Τσετίν Σεβέν, Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ και Hasan Oktay.
Εκτός από αυτές τις δύο εταιρείες, ο Salih Zeki Cakir έχει πέντε άλλες εταιρείες στη Μάλτα που συνδέονται μεταξύ τους. Αυτές οι εταιρείες απαριθμούνται ως Harmony Navigation, Fast Maritime, Mega Navigation, Bulk Atlantic Shipping και Kolmar Marine Investment.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι διευθύνσεις των Τσετίν Σεβέν, Τσαγρί Τζιχάν Τσακίρ, Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ και της εταιρείας Nur Denizcilik είναι οι ίδιες: «Altunizade Sitesi, A Block, Daire 19». Αυτό δείχνει ότι η εν λόγω διεύθυνση συνδέεται με μεγάλο αριθμό υπεράκτιων εταιρειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια διεύθυνση είναι και η διεύθυνση του Piri Reis Maritime Foundation, που έχει ιδρυτή, ποιον άλλο, τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και τον Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ.
Όταν πηγαίνουμε στη διεύθυνση, βλέπουμε την εταιρεία OrionAsia Shipping Trading και το όνομα Emin Travel της εταιρείας τουρισμού halal.
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Εμπορικού Μητρώου, η OrionAsia Denizcilik Yatırım Holding AŞ, περιέχει τα ίδια ονόματα των Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ, Μπαϊράμ Αλί Τσακίρ και Αχμέντ Σαΐντ Ατασόι. Ο Αμπντουρραχμάν Εμίν Ουστούν είναι ο ιδιοκτήτης του Emin Travel που βρίσκεται επίσης στην ίδια διεύθυνση, όπως οι παραπάνω εταιρείες.
Οι μεγιστάνες φίλοι του Πούτιν που βρίσκονται στα Paradise Papers
Στους φακέλους των υπεράκτιων εταιρειών που έγιναν γνωστοί ως «Paradise papers» φιγουράρουν και αρκετά ονόματα Ρώσων μεγιστάνων, αλλά και πολιτικών που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μεταξύ τους είναι ο γνωστός Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς , ο Αλισέρ Ουσμάνοφ, η Μαρίνα Σέτσινα, πρώην σύζυγος του διευθύνοντος συμβούλου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν, δύο Ρώσοι βουλευτές κι ένας συμφοιτητής του προέδρου Πούτιν.
Τα ονόματα αυτά αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, (εκδότης της οποίας είναι ο Αλεξάντρ Λέμπεντεφ, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης της βρετανικής Independent –σ.σ) , η οποία ήταν και η μοναδική ρωσική εφημερίδα οι δημοσιογράφοι της οποίας συμμετείχαν στην διεθνή έρευνα των Paradise Paper. Όπως μάλιστα επισημαίνει στο σημερινό της δημοσίευμα «μαζί με τους συναδέλφους μας , επί ένα χρόνο μελετήσαμε 13,4 εκατομμύρια έγγραφα συνολικού όγκου 1,4 τεραμπάιτ».
Η ρωσική εφημερίδα, αναφερόμενη επίσης στη διαφορά μεταξύ των Panama papers και των Paradise papers και συγκεκριμένα στις πιο αυστηρές διαδικασίες που τηρούσε η νομική εταιρεία Appleby ως προς την προέλευση των χρημάτων, γράφει ότι τα ονόματα των Ρώσων στην νέα αυτή διαρροή των υπεράκτιων εταιρειών ενδεχομένως να είναι πολύ λιγότερα από τα ονόματα που υπήρχαν στην M. Fonsecca.
Επίσης, παρατηρεί επίσης ότι «η Ρωσία μάλιστα δεν βρίσκεται καν στις top 10 χώρες , οι πολίτες των οποίων χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες της Appleby». Την πρώτη θέση σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα στον κατάλογο αυτό καταλαμβάνουν άτομα από τις ΗΠΑ (περισσότεροι από 31.000) ενώ την δεύτερη θέση, άτομα από την Μεγάλη Βρετανία ( περισσότεροι από 14.000 πελάτες).
Η Novaya Gazeta, διερωτώμενη για τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν σε σχέση με την διαρροή αυτή από τα ρωσικά κρατικά μέσα, γράφει ότι, «αν για τα Panama papers η ρωσική προπαγάνδα πριν ακόμη δημοσιευθούν είχε μιλήσει για συνωμοσία των διεθνών ΜΜΕ εναντίον του Ρώσου προέδρου, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα εξηγήσουν τα κρατικά ΜΜΕ τη νέα αυτή διαρροή, την οποία αποκάλυψαν τα ίδια μέσα ενημέρωσης , αλλά οι ήρωες είναι δυτικοί πολιτικοί και δυτικές εταιρείες»
Οι πλούσιοι Ρώσοι, γράφει η εφημερίδα, απευθυνόντουσαν βασικά στην εταιρεία Appleby , ζητώντας να τους νηολογούν τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα. Η εν λόγω εταιρεία δημιουργούσε για τους πλούσιους πελάτες της από τη Ρωσία ειδικά σχήματα για τη νηολόγηση των αεροσκαφών τους στην νήσο του Μαν, που τους παρείχε την δυνατότητα να απαλλάσσονται από την πληρωμή του ΦΠΑ όταν τα αεροσκάφη τους πετούσαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις υπηρεσίες αυτές χρησιμοποιούσαν τα αδέρφια Ρότενμπεργκ, ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο Όλεγκ Τινκόφ και πολλοί άλλοι.
Στο κατάλογο της Appleby βρίσκεται και το όνομα της Μαρίνα Σέτσινα , πρώην συζύγου του διευθύνοντος συμβούλου της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν, η οποία είχε εταιρεία στα νησιά Καιμάν με αντικείμενο την επενδυτική δραστηριότητα και το real estate στην Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη.
Η Novaya Gazeta γράφει επίσης ότι στα paradise papers δεν εντόπισε εν ενεργεία κρατικούς αξιωματούχους , εκτός από τα ονόματα δύο Ρώσων βουλευτών, του Αλεξέι Γιεζούμποφ και του Βλαντίμιρ Μπλότσκι.
Ο ίδιος ο Αλεξέι Γιεζούμποφ, δήλωσε άγνοια, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει ότι στα Paradise papers αναφέρεται ως διευθυντής μιας υπεράκτιας εταιρείας στις Βερμούδες, λέγοντας χαρακτηριστικά « δεν έχω ακούσει τίποτα».
Πάντως, μέχρι τώρα το Κρεμλίνο δεν έχει πάρει κάποια θέση στο θέμα των Paradise Papers και γενικά οι Ρώσοι πολιτικοί εμφανίζονται να υποβαθμίζουν την σημασία των αποκαλύψεων αυτών.
Μια πρώτη αντίδραση υπήρξε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κoνσταντίν Κόσατσεφ, ό οποίος δήλωσε στο Ria Novosti, ότι οι πληροφορίες για τις υπεράκτιες εταιρείες που δημοσίευσε η διεθνής κοινοπραξία ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ), για την οποία είπε πως χρηματοδοτείται από ένα από τα ιδρύματα του Τζορτζ Σόρος , περιέχουν πολλές ανακρίβειες και «χρησιμοποιώντας μια συγκεχυμένη φρασεολογία προσπαθούν να εξάψουν τα πάθη» για να περιγράψουν μια νόμιμη εμπορική δραστηριότητα.
Στη νέα αυτή διαρροή αναφέρονται η ρωσική τράπεζα VTB, η ρωσική εταιρεία Sibur και η Gazprom, όπως επίσης και ο επιχειρηματίας Γιούρι Μίλνερ.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η εταιρεία Sibur συνεργάζεται με την εταιρεία μεταφορών του αμερικανού υπουργού εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος,ενώ η VTB και η Gazprom, χρηματοδότησαν τον Μίλνερ για να αποκτήσει μετοχές στις Facebook και Twitter.
Η VTB στα κείμενα των Paradise papers αναφέρεται ως «μια από τις εταιρείες του Κρεμλίνου» η οποία «αθόρυβα» έστειλε 191 εκατομμύρια δολάρια στο επενδυτικό Ταμείο DST Global « το οποίο χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών στην Twitter το 2011.
«Φανταστικό, φαντασμαγορικό κείμενο! Η VTB δεν είναι μια από τις εταιρείες του Κρεμλίνου, αλλά η μεγαλύτερη τράπεζα με κρατική συμμετοχή, βλέπετε την διαφορά» δήλωσε ειρωνικά ο Κόσατσεφ , για να καταλήξει και πάλι ειρωνικά, δηλώνοντας τα εξής : «Προφανώς θα έπρεπε «θορυβωδώς» να καταθέσει τα χρήματα για να μην κατηγορηθεί ότι έχει σχέσεις με το Κρεμλίνο».
Στο μεταξύ η ρωσική εταιρεία Sibur, η οποία στις νέες διαρροές αναφέρεται ως η εταιρεία που συνεργάζεται με την εταιρεία μεταφορών Navigator Holdings Ltd του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος με ανακοίνωσή της εξέφρασε την απορία της για την «πολιτική διάσταση που δόθηκε στα ΜΜΕ για μια συνήθη εμπορική δραστηριότητα», επισημαίνοντας μάλιστα ότι από ιδρύσεως της , δημοσιοποιεί τους ισολογισμούς της εταιρείας».
Στην ανακοίνωση της επισημαίνει, ότι «παράλληλα με την κατασκευή του τερματικού σταθμού στον λιμένα Ουστ-Λουγκά ( το έργο ξεκίνησε το 2009) η Sibur δραστηριοποιήθηκε για την επίλυση του θέματος μεταφοράς φορτίων αερίου από τον τερματικό του Ουστ Λουγκά» και πως έδειξε ενδιαφέρον για την απόκτηση πλοίων κατηγορίας 1Β που είναι κατάλληλα για τις κλιματολογικές συνθήκες της Βαλτικής.
«Με βάση τις συνομιλίες που κάναμε με όλες τις εταιρείες, που μπορούσαν να διαθέσουν πλοία για την επίλυση του ζητήματος αυτού, επελέγησαν μεταφορείς , μεταξύ των οποίων και Navigator, η οποία ποτέ δεν ήταν η μοναδική εταιρεία που μεταφέρει υγροποιημένο αέριο της Sibur από το Ουστ Λουγκά». Επισημαίνει τέλος ότι τα συμβόλαια της εταιρείας με τους μεταφορείς φαίνονται στους ισολογισμούς που δημοσιεύονται στις αντίστοιχες περιόδους.
O Ρώσος μεγιστάνας και το Κρεμλίνο
Οικονομικούς δεσμούς με δύο εταιρείες, που ανήκουν στη ρωσική κυβέρνηση και είναι γνωστές ως τα μέσα με τα οποία το Κρεμλίνο πραγματοποιεί τις πολιτικά ευαίσθητες δοσοληψίες του, είχε ένας μεγάλος επενδυτής -και επιχειρηματικός εταίρος του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ- στο Twitter και το Facebook σύμφωνα τα στοιχεία που αποκάλυψαν τα Paradise Papers, η νέα έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνητών Δημοσιογράφων και των διεθνών ΜΜΕ που συνεργάζονται μαζί του.
Η αποκάλυψη αναμένεται να εντείνει τις ανησυχίες για την επιρροή της Ρωσίας στην αμερικανική πολιτική και το ρόλο που έπαιξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις περσινές προεδρικές εκλογές και να εγείρει νέα ερωτήματα για τις εταιρείες των social media και τον ίδιο τον Κούσνερ.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι μία από τις εταιρείες που ανήκουν στο Κρεμλίνο, η VTB Bank διοχέτευσε σιωπηρά 191 εκατομμύρια δολάρια στο επενδυτικό fund DST Global, που χρησιμοποίησε το ποσό για να αγοράσει ένα μεγάλο μερίδιο μετοχών στο Twitter το 2011. Δείχνουν ακόμη ότι μια θυγατρική του ελεγχόμενου από το Κρεμλίνο ενεργειακού κολοσσού Gazprom χρηματοδότησε μια εξωχώρια εταιρεία, η οποία συνεργάστηκε με την DST Global σε μια μεγάλη επένδυση στο Facebook.
Ο ιδρυτής της DST Global, o Ρώσος δισεκατομμυριούχος Γιούρι Μίλνερ κι άλλοι εταίροι στις συμφωνίες αυτές αποκόμισαν τεράστια οφέλη όταν πούλησαν τα μερίδιά τους λίγο μετά την είσοδο στο χρηματιστήριο του Facebook το 2012 και του Twitter έναν χρόνο αργότερα.
Ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο απέκτησε επιρροή στο Facebook και το Twitter ή ότι έλαβε πληροφορίες εκ των έσω σχετικά με τις εταιρείες αυτές, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που συνδέονταν με τον Μίλνερ, δεν υπάρχουν. Φαίνεται, όμως, ότι το Κρεμλίνο είχε οικονομικά συμφέροντα σε αμερικανικά social media αρκετά χρόνια πριν την καταγγελλόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις περσινές αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Οι αποκαλύψεις γίνονται την ώρα που το Κογκρέσο ερευνά τον ρόλο των αμερικανικών κολοσσών της τεχνολογίας στην κατυευθυνόμενη από τη Μόσχα εκστρατεία παραπληροφόρησης στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.
Ότι ο Μίλνερ είχε επενδύσει στο Τwitter και το Facebook ήταν γνωστό, όχι όμως και οι σχέσεις της ρωσικής κυβέρνησης με τις επενδύσεις αυτές, τις οποίες οι δύο αμερικανικές εταιρείες είπαν ότι είχαν εξετάσει δεόντως.
Απαντώντας σε ερώτηση του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) o Μίλνερ είπε ότι οι επενδύσεις που κάνει η εταιρεία του δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική κι ότι οι συμφωνίες για το Twitter και το Facebook έγιναν σε μια περίοδο που οι αμερικανο-ρωσικές διπλωματικές σχέσεις ήταν σε καλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι σήμερα.
Ο Γιούρι Μίλνερ
Ο Γιούρι Μίλνερ γεννήθηκε πριν από 55 χρόνια τη Μόσχα και σπούδασε τη δεκαετία του 1990 Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.Επέστρεψε στην πατρίδα του όπου άρχισε επενδύσεις που έμελλαν να τον εκτοξεύσει στην κορυφή της ρωσικής επιχειρηματικής ελίτ.
Το 2001 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της διαδικτυακής εταιρείας Mail.ru και την κατέστησε τον μεγαλύτερο πάροχο email και την πλέον γνωστή εταιρεία τεχνολογίας στη χώρα.
Το 2005 δημιούργησε την εταιρεία τεχνολογίας Digital Sky Technologies και τρία χρόνια αργότερα συνεταιρίστηκε με έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας, τον Αλισέρ Ουσμάνοφ, ο οποίος απέκτησε μεγάλο πακέτο μετοχών στη DST Global, το επενδυτικό fund που ίδρυσε ο Μίλνερ το 2009.
Σύντομα ο Μίλνερ επεδίωξε μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες στις ΗΠΑ.
Το Facebook
Ενώ μελετούσε το ενδεχόμενο να επενδύσει στο Facebook στις αρχές του 2009 ο Μίλνερ έγινε φίλος με τον ιδρυτή της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Με την επένδυσή του στην εταιρεία του Ζούκερμπεργκ λίγο αργότερα απέκτησε φήμη σε μια Σίλικον Βάλεϊ που ακόμη πάσχιζε να συνέλθει από την οικονομική κρίση.
Ο Μίλνερ έχει πει ότι αρνούμενος να αναλάβει θέσεις στα Δ.Σ. ή δικαιώματα ψήφου σε εταιρείες όπου επενδύει η DST Global του επιτρέπει να βάζει χρήματα σε ανταγωνιστές χωρίς να προκύπτει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων. Όταν επένδυσε στο Facebook ο Μίλνερ δήλωσε στο Forbes ότι η στρατηγική του αυτή «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν επιδιώκουμε να ασκήσουμε επιρροή στις επιχειρήσεις του Facebook.»
Στο διάστημα μεταξύ 2009 και 2011 ο Μίλνερ διαχειρίστηκε μια σειρά επενδύσεων στο Facebook χρησιμοποιώντας τη Μail.ru και την DST Global για να αγοράσει ένα μεγάλο μερίδιο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Μίλνερ παραδέχθηκε ότι στη συμφωνία μετείχε και η Kanton Services, μια εταιρεία με αρκετές διασυνδέσεις με τον εταίρο του Ουσμάνοφ, την οποία υποστήριζε η Gazprom. Εκπρόσωπος του Facebook τόνισε ότι η DST Global δεν ασκούσε κανένα έλεγχο στην εταιρεία επισημαίνοντας ότι η επένδυση έγινε πριν από οκτώ χρόνια και ότι έκτοτε η DST Global έχει πουλήσει το μερίδιό της.
H συμφωνία με το Twitter
Η Kanton Services έπαιξε ρόλο και στην επένδυση του Μίλνερ στο Twitter. Τον Ιούλιο του 2011 η VTB επένδυσε τουλάχιστον 191 εκατομμύρια δολάρια με αντάλλαγμα την πλειοψηφία των μετοχών της DST Investments 3, ενός επενδυτικού οχήματος που έχει την έδρα του στη Νήσο του Μαν. Τον ίδιο μήνα ο Μίλνερ χρησιμοποίησε την DST Investments 3 για να χρηματοδοτήσει σχεδόν το ήμιση του μεριδίου της DST Global στο Twitter.
Μέτοχος της DST Investments 3 ήταν και η Kanton Services, αλλά φαίνεται ότι συνεισέφερε μικρό ποσό στη συμφωνία. Τα αρχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι λίγους μήνες μετά την είσοδο στο χρηματιστήριο του Twitter στα τέλη του 2013, η VTB μετέφερε τον κύριο όγκο των μετοχών της στη DST Investments 3 στην Kanton Services. Σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του Twitter είπε ότι η DST Global είναι «μια πολύ γνωστή οντότητα στη Σίλικον Βάλεϊ» κι ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει εξετάσει όλους τους επενδυτές του.
Η επένδυση στην εταιρεία του Κούσνερ
Οι επενδύσεις του Μίλνερ σε αμερικανικές εταιρείες δεν περιορίστηκαν μόνον στη Σίλικον Βάλεϊ. Το 2015 ο Μίλνερ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Cadre, μιας κτηματομεσιτικής εταιρείας τεχνολογίας, συνιδρυτής της οποίας (μαζί με τον αδελφό του Τζόσουα και έναν ακόμη επιχειρηματία) ήταν ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ. Ο Μίλνερ είπε πως επένδυσε 850.000 δολάρια από δικά του χρήματα και όχι της DST Global.
Με μεγάλες επενδύσεις από εξωτερικούς επενδυτές η αξία της επιχείρησης του Κούσνερ φέρεται να έφθασε τα 800 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Μίλνερ είπε ότι συνάντησε μια φορά, σε μια διάσκεψη, τον Τζάρεντ Κούσνερ κι ότι δεν έκανε άλλες επενδύσεις στην Cadre. Υποστήριξε δε ότι το μερίδιο των μετοχών του στην εταιρεία του γαμπρού του Ντόνλαντ Τραμπ δεν διαφέρει σε τίποτε από άλλες επενδύσεις που έχει κάνει, ότι δηλαδή δεν έχει να κάνει με πολιτικές διασυνδέσεις αλλά με μπίζνες.
Η έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για την καταγγελλόμενη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές πιστεύεται ότι έχει βάλει στο στόχαστρο και τα οικονομικά του Τζάρεντ Κούσνερ.
Ο γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ κατέθεσε τον περασμένο Ιούλιο στη Γερουσία για τις σχέσεις του με τη Ρωσία κεκλεισμένων των θυρών μετά από μια σειρά εκρηκτικών δημοσιευμάτων ότι ο Κούσνερ είχε μεταξύ άλλων επαφές, που δεν είχε αποκαλύψει, με τον τότε πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ.
Τον ίδιο μήνα ο Κούσνερ είχε πει σε σχόλιά του στο Λευκό Οίκο ότι δεν στηρίχτηκε σε ρωσικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον επιχειρηματικό τομέα.
Ως γνωστόν ο Κούσνερ παρέστη τον Ιούνιο του 2016 σε μια συνάντηση στον Πύργο του Τραμπ στο Μανχάταν, όπου ο κουνιάδος του, Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ περίμενε να λάβει επιβαρυντικές για τη Χίλαρι Κλίντον -τη Δημοκρατική αντίπαλο του Τραμπ στις εκλογές- πληροφορίες, προερχόμενες, όπως του είχαν πει, από τη ρωσική κυβέρνηση. Ο Κούσνερ υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτε για το σκοπό της συνάντησης πριν παραστεί σ’ αυτήν κι ότι έφυγε λίγο μετά την έναρξή της.
Παράλληλα έχει αρνηθεί πληροφορίες ότι μετά τη νίκη του πεθερού του στις εκλογές πρότεινε να συγκροτηθεί ασφαλής δίαυλος επικοινωνίας (που να μην παρακολουθείται δηλαδή από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες) μεταξύ της ομάδας των συνεργατών του Τραμπ και τη Μόσχα. Ο Κίσλικα φέρεται να είπε στους ανωτέρους του στη Μόσχα σε συζητήσεις που υπέκλεψαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ότι ο Κούσνερ είχε ζητήσει τον ασφαλή δίαυλο επικοινωνίας σε συνάντηση στον Πύργο του Τραμπ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Υπουργός των ΗΠΑ «πουλάει» ρωσικό αέριο στην Ευρώπη!
Στον απόηχο των αποκαλύψεων των λεγόμενων «paradise papers» για τους φορολογικούς παραδείσους κινείται το Βέλγιο, καθώς μεταξύ άλλων τα έγγραφα που αποτελούν προϊόν νέας διαρροής σε συνέχεια σχετικής μεγάλης έρευνας των μέσων ενημέρωσης 67 χωρών, αποκαλύπτουν ότι στη βελγική αγορά πωλείται υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ρωσικής προέλευσης με μεταπράτη υπουργό των ΗΠΑ.
Το θέμα έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα στο Βέλγιο καθώς, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, πίσω από το ρωσικό LNG που πωλείται στη χώρα, κρύβεται η επιχειρηματική σχέση μεταξύ του υπουργού εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος και στενών συνεργατών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρεται στις αποκαλύψεις των «paradise papers» ότι ο Ρος διατηρεί μερίδιο στην Navigator Holdings, η οποία κερδίζει εκατομμύρια ετησίως μεταφέροντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τη ρωσική εταιρεία ενέργειας Sibur, παρ’ όλο που δύο μεγάλοι μέτοχοι της Sibur υπόκεινται σε κάποιας μορφής κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις 31 Αυγούστου 2017 το λιμάνι της Αμβέρσας υποδέχεται ένα τάνκερ που είχε αποπλεύσει τέσσερις μέρες νωρίτερα από ένα λιμάνι στα νότια της Αγίας Πετρούπολης. Το LNG που μεταφέρει προορίζεται να πωληθεί στη βελγική αγορά από την εταιρία Primagaz, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές προπανίου, βουτανίου στη χώρα.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το λιμάνι της Αμβέρσας υποδέχεται ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Από το 2014 έχουν καταγραφεί 11 ανεφοδιασμοί καυσίμων στο βελγικό λιμάνι, όπου βρίσκεται ο μοναδικός χώρος αποθήκευσης LNG στην Αμβέρσα. Τέσσερα διαφορετικά τάνκερ ταξίδευαν μεταξύ της Αμβέρσας και του ρωσικού λιμανιού. Αυτά τα τάνκερ ανήκουν στην εταιρία Navigator Holdings που έχει την έδρα της στις νήσους Μάρσαλ στον Ειρηνικό ωκεανό. «Πίσω από τη Navigator Holdings κρύβεται, ποιος άλλος; Ο 79χρονος δισεκατομμυριούχος Γουίλμπουρ Ρος, νυν υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ» υπογραμμίζει η Le Soir.
Πέρα από τις αποκαλύψεις για το ρωσικής προέλευσης LNG που πωλείται στο Βέλγιο, η Le Soir στο κύριο άρθρο της υποστηρίζει ότι μία μειοψηφία υποστηρικτών της φοροδιαφυγής, η οποία δεν κρύβεται, παίζει με την αδράνεια και την απογοήτευση του κόσμου, προσθέτοντας ότι εφημερίδες όπως η Le Soir κατάλαβαν ότι δεν αρκεί ένα κύμα διαμαρτυρίας και ότι η φορολογική δεοντολογία θα είναι ένας συνεχής αγώνας και μία μακρά πορεία για την επόμενη δεκαετία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο Γουίλμπουρ Ρος μετείχε και στην ομάδα των στρατηγικών επενδυτών που έχουν τον έλεγχο της Eurobank ενώ είχε μετοχές και στην Τράπεζα Κύπρου. Πριν από την υπουργοποίηση του, στο πλαίσιο των επενδυτικών του κινήσεων είχε επισκεφθεί την Αθήνα και τον Φεβρουάριο του 2015 είχε συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Ο Ρος δηλώνει ότι δεν υπάρχει τίποτα παράνομο για αυτόν στα Paradise Papers
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, μιλώντας στο δίκτυο CNBC σημείωσε πως δεν υπάρχει τίποτε παράνομο στη συμμετοχή του στη ναυτιλιακή εταιρεία Navigator.
«Μια εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις είναι ακριβώς όπως κάθε άλλη εταιρεία, τέλος. Ήταν μια συνήθης εμπορική σχέση, στην οποία δεν είχα καμία σχέση με την έναρξή της και δεν γνωρίζω τους μετόχους που υπέστησαν κυρώσεις κάποια στιγμή αργότερα», είπε συγκεκριμένα ο Αμερικανός υπουργός.
Σημειώνεται ότι στις αποκαλύψεις των «Paradise Papers» αναφέρεται ότι ο Ross διατηρεί μερίδιο στην Navigator Holdings, η οποία κερδίζει εκατομμύρια ετησίως μεταφέροντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τη ρωσική εταιρεία ενέργειας Sibur, παρ’ όλο που δύο μεγάλοι μέτοχοι της Sibur υπόκεινται σε κάποιας μορφής κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Πάνω από χίλιοι Γερμανοί στα Paradise Papers
Νέες αποκαλύψεις των Paradise Papers για αμφιλεγόμενες σχέσεις εταιρειών και προσωπικοτήτων με φορολογικούς παραδείσους, ανάμεσά τους μεγάλες γερμανικές εταιρείες και 1.000 φυσικά πρόσωπα, όπως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις της Süddeutsche Zeitung, στη Γερμανία τα Paradise Papers αναφέρονται σε υπεράκτιες εταιρείες που συνέστησε ένα δικηγορικό γραφείο στις Βερμούδες και μια εταιρεία καταπιστεύσεων στη Σιγκαπούρη.
Στα έγγραφα, ανάμεσα σε άλλους, εμφανίζονται πολλοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης, ένα μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης και ένας μεγάλος χορηγός του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στα έγγραφα γίνεται αναφορά και σε συναλλαγές με τη Ρωσία.
Ένα διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων επεξεργάστηκε επί ένα χρόνο 13,4 εκατομμύρια έγγραφα. Στα νέα έγγραφα, τα επονομαζόμενα Paradise Papers, φέρεται να εμπλέκονται 120 πολιτικοί από 50 χώρες, ανάμεσα τους και η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ. Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ απέφυγε ωστόσο να πάρει θέσει.
Τα Paradise Papers και o πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ
Στα Paradise Papers εμφανίζονται και πολύ μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως είναι η Sixt, τα Γερμανικά Ταχυδρομεία (Deutsche Post), η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, η φαρμακευτική εταιρεία Bayer και η Deutsche Bank, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.
Ακόμη στα έγγραφα εμφανίζονται εκτός από τις εταιρείες και χίλια περίπου φυσικά πρόσωπα, ανάμεσα σε αυτούς Γερμανοί δισεκατομμυριούχοι, επιχειρηματίες αλλά και ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση σε μια εταιρεία offshore.
Διετέλεσε το 2009 «ανεξάρτητος σύμβουλος» της ρωσοβρετανικής εταιρείας ενέργειας ΤΝΚ-BP. Η σύμπραξη ανάμεσα στη βρετανική BP και τη ρωσική Alfa έχει την έδρα της, όπως πολλές εταιρείες πετρελαίου, στις Παρθένες Νήσους.
Κομισιόν: Τα κράτη – μέλη έχουν τον τελευταίο λόγο για τη φοροδιαφυγή
Tα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τον τελευταίο λόγο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καλεί σε γρήγορη εφαρμογή των προτάσεων που έχει θέσει στο τραπέζι.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις των «paradise papers» για τους φορολογικούς παραδείσους αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένης μιας «μαύρης λίστας των παγκόσμιων φορολογικών παραδείσων», η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε, ωστόσο ότι πολλές από τις προτάσεις της Επιτροπής παραμένουν «εκκρεμείς», καλώντας τα κράτη-μέλη να λάβουν αποφάσεις το συντομότερο ώστε «να βοηθήσουν στο κλείσιμο των δρόμων της φοροαποφυγής μέσω offshore».
«Οι αποκαλύψεις επαναφέρουν στο προσκήνιο τη δουλειά που κάνει η Επιτροπή σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους χρειάζεται ακόμα προσπάθεια από τα κράτη-μέλη και μάλιστα «επειγόντως», όπως δείχνουν οι νέες διαρροές.
Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα ανταγωνιστικότητας, Μαργκρέτε Βεστάχερ συνεχάρη και ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που ερεύνησαν το ζήτημα, λέγοντας πως η εν λόγω έρευνα συμβάλλει στη διαφάνεια και διευκολύνει και την καταπολέμηση της φοροαποφυγής.
O επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων και Φορολογίας, Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι τα «κακά νέα» είναι ότι υπάρχουν ακόμα εταιρίες και άτομα που πλουτίζουν, γιατί αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους τους, σημειώνοντας ότι υπάρχουν, όμως και «καλά νέα» γιατί αυτές οι διαρροές συμβάλλουν στην «ευαισθητοποίηση» των κρατών-μελών προκειμένου να υπάρξει γρήγορα πρόοδος στην εφαρμογή των προτάσεων της Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να μπερδεύεται ο «φορολογικός ανταγωνισμός» με τους φορολογικούς παραδείσους, εξηγώντας ότι κανένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα που εξετάζει η Επιτροπή, καθώς όλες οι χώρες της ΕΕ «έχουν λάβει δεσμεύσεις για την επικύρωση των διεθνών στάνταρς».
O πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε επίσης με τη σειρά του πως πολλά έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και νέες προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αναμένει να «αλλάξει ο κόσμος» προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία νομοθέτησης των σχετικών μέτρων που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες αλλά και στα κράτη-μέλη.
Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η διαφάνεια, τόνισε, τέλος, από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψεις των «paradise papers». Όπως είπε, η «μυστικότητα» είναι αυτή που σοκάρει τον κόσμο, ενώ υποστήριξε πως στη Μάλτα το σύστημα ευνοεί τη διαφάνεια.
Οι υπουργοί Οικονομίας και Γεωργίας της Βραζιλίας στα Paradise Papers
Τους δύο υπουργούς κατονόμασε ο βραζιλιάνικος ιστότοπος Poder360, που συμμετείχε στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) που ανέλυσε 13,5 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία διέρρευσαν κατά κύριο λόγο από μια δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες
Οι υπουργοί Οικονομίας και Γεωργίας της Βραζιλίας αρνήθηκαν σήμερα ότι διέπραξαν οποιαδήποτε παρανομία, αφού τα ονόματά τους εμφανίζονται στα Paradise Papers να συνδέονται με εταιρείες offshore σε φορολογικούς παραδείσους.
Τους δύο υπουργούς κατονόμασε ο βραζιλιάνικος ιστότοπος Poder360, που συμμετείχε στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) που ανέλυσε 13,5 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία διέρρευσαν κατά κύριο λόγο από μια δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες.
Ο υπουργός Οικονομίας Ενρίκε Μεϊρέλες, ο οποίος θεωρείται εκ των βασικών διεκδικητών της προεδρίας της Βραζιλίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018, παραδέχτηκε ότι σχετίζεται με το Sabedoria Foundation που εδρεύει στις Βερμούδες από το 2002. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο υποστηρίζεται ότι πρόκειται για ένα «φιλανθρωπικό» ίδρυμα στο οποίο κατατίθεται «ένα μέρος της κληρονομιάς» του Μεϊρέλες το οποίο, μετά τον θάνατο του, θα επενδυθεί «σε φιλανθρωπικές εκπαιδευτικές δράσεις στη Βραζιλία».
Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται ότι τα 10.000 δολάρια που δόθηκαν για την ίδρυση αυτής της εταιρείας είχαν δηλωθεί στην εφορία και ότι το ίδρυμα στη συνέχεια έμεινε «ανενεργό και θα παραμείνει ανενεργό μέχρι τον θάνατο του Ενρίκε Μεϊρέλες».
Ο υπουργός εξήγησε ότι το ίδρυμά του ιδρύθηκε στο εξωτερικό επειδή εκείνη την εποχή ζούσε στις ΗΠΑ. Ο Μεϊρέλες επέστρεψε στη Βραζιλία και ήταν πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας του από το 2003 μέχρι το 2010.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας, Μπλάιρο Μάγκι, είπε ότι «δεν είναι άμεσος δικαιούχος» της εταιρείας Amaggi Louis Dreyfus Zan-Noh International Ltda» που κατονομάζεται στα Paradise Papers. Η εταιρεία αυτή εδρεύει στα νησιά Κεϊμάν και είναι θυγατρική μιας κοινοπραξίας μεταξύ του γαλλικού ομίλου Louis Dreyfus Commodities και της βραζιλιάνικης Amaggi που ανήκει στην οικογένεια του υπουργού.
Ο ιστότοπος Poder360 αποκάλυψε επίσης ότι ο πλουσιότερος άνδρας της Βραζιλίας, ο Ζόρζε Πάουλο Λεμάν (ιδιοκτήτης των Burger Kind και της ζυθοποιίας InBev, μεταξύ άλλων) συνδέεται με 20 εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους. Σε ανακοίνωση που έστειλε στον ιστότοπο ο ίδιος ο Λεμάν αναφέρει ότι αποφάσισε να μην παραμείνει φορολογικός κάτοικος της Βραζιλίας λόγω της «επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του”.
Οι δύο υπουργοί της Βραζιλίας που συνδέονται με τα Paradise Papers αρνούνται ότι διέπραξαν αδίκημα
Οι υπουργοί Οικονομίας και Γεωργίας της Βραζιλίας αρνήθηκαν σήμερα ότι διέπραξαν οποιαδήποτε παρανομία, αφού τα ονόματά τους φέρεται ότι συνδέονται με εταιρείες offshore σε φορολογικούς παραδείσους.
Τους δύο υπουργούς κατονόμασε ο βραζιλιάνικος ιστότοπος Poder360, που συμμετείχε στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) που ανέλυσε 13,5 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία διέρρευσαν κατά κύριο λόγο από μια δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες.
Ο υπουργός Οικονομίας, Ενρίκε Μεϊρέλες, ο οποίος θεωρείται εκ των βασικών διεκδικητών της προεδρίας της Βραζιλίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018, παραδέχτηκε ότι σχετίζεται με το Sabedoria Foundation που εδρεύει στις Βερμούδες από το 2002. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο υποστηρίζεται ότι πρόκειται για ένα «φιλανθρωπικό» ίδρυμα στο οποίο κατατίθεται «ένα μέρος της κληρονομιάς» του Μεϊρέλες το οποίο, μετά τον θάνατο του, θα επενδυθεί «σε φιλανθρωπικές εκπαιδευτικές δράσεις στη Βραζιλία».
Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται ότι τα 10.000 δολάρια που δόθηκαν για την ίδρυση αυτής της εταιρείας είχαν δηλωθεί στην εφορία και ότι το ίδρυμα στη συνέχεια έμεινε «ανενεργό και θα παραμείνει ανενεργό μέχρι τον θάνατο του κ. Μεϊρέλες».
Ο υπουργός εξήγησε ότι το ίδρυμά του ιδρύθηκε στο εξωτερικό επειδή εκείνη την εποχή ζούσε στις ΗΠΑ. Ο Μεϊρέλες επέστρεψε στη Βραζιλία και ήταν πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας του από το 2003 μέχρι το 2010.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας Μπλάιρο Μάγκι, είπε ότι «δεν είναι άμεσος δικαιούχος» της εταιρείας Amaggi Louis Dreyfus Zan-Noh International Ltda» που κατονομάζεται στα Paradise Papers.
Η εταιρεία αυτή εδρεύει στα νησιά Κεϊμάν και είναι θυγατρική μιας κοινοπραξίας μεταξύ του γαλλικού ομίλου Louis Dreyfus Commodities και της βραζιλιάνικης Amaggi που ανήκει στην οικογένεια του υπουργού.
Ο ιστότοπος Poder360 αποκάλυψε επίσης ότι ο πλουσιότερος άνδρας της Βραζιλίας, ο Ζόρζε Πάουλο Λεμάν (ιδιοκτήτης των Burger Kind και της ζυθοποιίας InBev, μεταξύ άλλων) συνδέεται με 20 εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους. Σε ανακοίνωση που έστειλε στον ιστότοπο ο ίδιος ο Λεμάν αναφέρει ότι αποφάσισε να μην παραμείνει φορολογικός κάτοικος της Βραζιλίας λόγω της «επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του”.
Ειδική επιτροπή για τα Paradise Papers στην Ινδία
Η Ινδία συγκρότησε σήμερα μια επιτροπή αποτελούμενη από κυβερνητικούς αξιωματούχους προκειμένου να ερευνήσει υποθέσεις που περιλαμβάνονται στα αποκαλούμενα Paradise Papers, τα έγγραφα που αποκαλύπτουν τις εξωχώριες επενδύσεις πλούσιων ιδιωτών και εταιρειών.
Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι η έρευνα αυτή θα ανατεθεί σε αξιωματούχων κρατικών υπηρεσιών και της κεντρικής τράπεζας.
Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα από 95 μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Τα έγγραφα αυτά αναφέρονται σε επενδυτική δραστηριότητα προσώπων και εταιρειών, από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, μέχρι τη βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας και μεγάλες ετγαιρείες όπως η Apple, η Nike και η Glencore.