Απαραίτητη θεωρείται μια ισχυρά δυναμική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2018, προκειμένου η οικονομία της Ελλάδας να μπορέσει να αντιμετωπίσει το νέο κύμα δημοσιονομικής λιτότητας (περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου) χωρίς να επιστρέψει στην ύφεση.
Η πορεία της οικονομίας φέτος θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια, αναφέρει σε έκθεσή της η Τράπεζα Πειραιώς, χαρακτηρίζοντας το 2018 «έτος με λιγότερες προκλήσεις» αλλά και «έτος λήψης αποφάσεων».
Στη μελέτη του τμήματος Οικονομικών Μελετών και Επενδυτικής Στρατηγικής, επισημαίνεται ότι μέσα στο έτος αναμένεται να ληφθούν ορισμένες πολύ σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον, όπως το ζήτημα της βιωσιμότητας / αναδιάρθρωσης του χρέους, της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης, της προληπτικής γραμμής στήριξης/ ταμειακού αποθέματος, καθώς και της διαδικασίας παρακολούθησης μετά την λήξη του προγράμματος.
Ακόμα, σημειώνεται ότι η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να επαναενεργοποιηθεί το 2019 (με 2 δισ. ευρώ περικοπές συντάξεων) και το 2020 (με 2 δισ. ευρώ αύξηση φορολογικών εσόδων).
Σε αυτό το πλαίσιο, απαραίτητη θεωρείται μια ισχυρά δυναμική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2018, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το νέο κύμα δημοσιονομικής λιτότητας χωρίς να επιστρέψει στην ύφεση, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Για να γίνει αυτό, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αξιοποιήσει την ανάκαμψη που σημειώθηκε στους περισσότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ενώ η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη, επωφελούμενη από την αύξηση της απασχόλησης και της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την τράπεζα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε εξαγωγικούς τομείς όπως ο τουρισμός, η επεξεργασία τροφίμων, η διύλιση πετρελαίου, τα βασικά μέταλλα και ορυκτά κ.ά.
Ακόμη και κλάδοι με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα χρειάζονται αναβάθμιση υποδομών, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός όπου υπάρχει ανάγκη για ξενοδοχεία 5 αστέρων, συνεδριακά κέντρα κ.λπ.