Σαφής κίνδυνος για την απασχόληση στον τουρισμό, που έχει στηρίξει σταθερά κατά τη διάρκεια της κρίσης τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, προκύπτει από τη μελέτη συγκυρίας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Από τη μελέτη προκύπτει μείωση πληροτήτων, τιμών και προκρατήσεων με μεγαλύτερο χαμένο τις μονάδες των χαμηλότερων κατηγοριών, ενώ μεγαλύτερες αντοχές επιδεικνύουν τα ξενοδοχεία των 4 και 5 αστέρων, επιβεβαιώνοντας για μία φορά τα λεγόμενα των τουριστικών φορέων περί τουρισμού δύο ταχυτήτων. «Αν τα νούμερα της φετινής σεζόν έχουν αρνητικό πρόσημο, θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός χθές, αναφέρει το newmoney.
Οι παράγοντες που πιέζουν περισσότερο την αγορά το 2019 έχουν να κάνουν, σύμφωνα με τους ξενοδόχους και με την αλλαγή των συγκυριών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με την άνοδο, φέτος, άλλων προορισμών της Μεσογείου (Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία κ.τ.λ.), τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τα «εναλλακτικά» καταλύματα των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση και την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την βελτίωση των ποιοτικών (και όχι μόνο ποσοτικών) στοιχείων των αφίξεων.
Από την πλευρά του το ΞΕΕ και με την εκλογική περίοδο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έχει απευθύνει πρόσκληση στα κόμματα προκειμένου να θέσει τα ζητήματα του ξενοδοχειακού κλάδου, ο οποίος φαίνεται ότι βρίσκεται τώρα σε κρίσιμο σημείο και αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, την «σπονδυλική στήλη» του ελληνικού τουρισμού. «Καμπανάκι» για τη βιωσιμότητα, ειδικά των μικρότερων μονάδων, χτύπησε ο κ. Βασιλικός, πολύ περισσότερο δε με το σκεπτικό ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα είναι αυτής της κατηγορίας και αναγκάζονται τώρα να ρίξουν τις τιμές μέσα σε ένα καθεστώς υπερφορολόγησης.
Η έρευνα συγκυρίας του ΙΤΕΠ διεξήχθη από τις 17 Απριλίου έως τις 17 Μαϊου 2019 και περιλαμβάνει ένα ικανοποιητικό δείγμα του 1/5 των ελληνικών ξενοδοχείων (1.956 ελληνικά ξενοδοχεία μετείχαν στην έρευνα από το σύνολο των 9.873 της χώρας) για την εξέλιξη της χρονιάς.
Για το πρώτο τρίμηνο του 2019, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας σε βασικές, επιλεγμένες Περιφέρειες της χώρας (Αττική, Ηπειρος- Θεσσαλία, Μακεδονία- Θράκη και Πελοπόννησος), σχεδόν 1 στα 2 (44,59%) κατέγραψε μειωμένη πληρότητα κατά το α’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 της τάξης του 23,76%. Αύξηση πληρότητας είχε ποσοστό 17,15%, ενώ αμετάβλητη ήταν η πληρότητας για το 38,26%. Κατά το ίδιο διάστημα 1 στα 4 ξενοδοχεία (25%) μείωσαν τις τιμές τους κατά 15%, ενώ το 64% των ξενοδοχείων διατήρησε σταθερές τις τιμές του.
Οσον αφορά τις προβλέψεις για το 2019 σε επιλεγμένες Περιφέρειες (Αττική, Ηπειρος- Θεσσαλία, Μακεδονία- Θράκη και Πελοπόννησος) για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας προβλέπεται μειωμένη πληρότητα σε ποσοστό 30,5%, αύξηση για το 16,3% και χωρίς μεταβολή για το 53,2%. Σε επίπεδο τιμών αμετάβλητες αναμένεται να παραμείνουν για το 64,6%, μείωση προβλέπεται για το 21,4% και αύξηση για το 13,9%.
Για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Νησιά Ιονίου, Μακεδονία- Θράκη, Πελοπόννησος) μειωμένη αναμένεται η πληρότητα για πάνω από 4 στα 10 ξενοδοχεία, χωρίς μεταβολή αναμένεται για το 45,4% και αύξηση μόλις για το 11,8%.
Οσον αφορά τις τιμές, τα νούμερα είναι καλύτερα για τους ξενοδόχους: 6 στις 10 μονάδες θα διατηρήσουν τις τιμές αμετάβλητες, αύξηση αναμένεται για 1 στα 4 ξενοδοχεία και μείωση για το 15,5%.