Η επιδημία του κοροναϊού μπορεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αυτή την χρονιά, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ, αλλά πιθανόν να ακολουθήσει μια ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη.
«Μπορεί να υπάρξει μια μείωση που εξακολουθούμε να ελπίζουμε να είναι της τάξης 0,1-0,2%», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο Παγκόσμιο Φόρουμ Γυναικών στο Ντουμπάι.
Η ίδια είπε ότι ο πλήρης αντίκτυπος από την εξάπλωση της νόσου, η οποία έχει ήδη προκαλέσει πάνω από 1.600 νεκρούς, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα περιοριστεί, αναφέρει το in.gr.
«Συμβουλεύω όλους να μη σπεύδουν σε πρόωρα συμπεράσματα. Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα. Λειτουργούμε με βάση σενάρια, όχι ακόμη προβλέψεις, ρωτήστε με σε 10 ημέρες», τόνισε.
Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, ακόμη είναι «πολύ νωρίς» για να αξιολογήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο της επιδημίας. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η επιδημία έχει ήδη πλήξει τομείς όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.
«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε γιατί δεν γνωρίζουμε ποιά είναι η φύση αυτού του ιού. Δεν γνωρίζουμε πόσο γρήγορα η Κίνα θα μπορέσει να τον περιορίσει. Δεν γνωρίζουμε αν θα εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.
Αν η νόσος «περιοριστεί γρήγορα, μπορεί να υπάρξει μια απότομη πτώση και μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη», ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως αντίκτυπος με σχήμα V, εξήγησε.
Mε άλλα λόγια, μεγάλη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, στη συνέχεια μια γρήγορη ανάκαμψη, με αποτέλεσμα ο συνολικός αντίκτυπος να συγκρατηθεί και επομένως να μετριαστεί και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα–την πρώτη και δεύτερη παγκόσμια οικονομία–μείωσε τον αντίκτυπο της νόσου στη διεθνή οικονομία. Αλλά ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί «για μια βραδεία ανάπτυξη», η οποία έχει προκληθεί από την αβεβαιότητα.
«Βρισκόμαστε τώρα σε μια φάση χαμηλής ανάπτυξης της παραγωγικότητας, χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, χαμηλών επιτοκίων και χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο φόρουμ του Ντουμπάι, στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ Ιβάνκα Τραμπ και η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
Στο δρόμο οι κάτοικοι του Χόνγκ Κονγκ – Δεν θέλουν να χρησιμοποιηθούν κτίρια ως κέντρα καραντίνας
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για δεύτερη ημέρα σήμερα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν κατά των σχεδίων μετατροπής ορισμένων κτιρίων σε κέντρα καραντίνας για τον κοροναϊό, θυμίζοντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται, πιο σπάνια πια, στην υπό κινεζική διοίκηση πόλη.
Η εμφάνιση του κοροναϊού άνοιξε ένα νέο μέτωπο για τους διαδηλωτές έπειτα από τις πολύμηνες διαμαρτυρίες για τον περιορισμό των ελευθεριών τους, οι οποίες τον τελευταίο μήνα περιορίστηκαν καθώς οι κάτοικοι παρέμεναν στα σπίτια τους υπό τον φόβο πιθανής μόλυνσής τους.
Περίπου 100 άνθρωποι αψήφισαν σήμερα την βροχή και συγκεντρώθηκαν στην συνοικία Νιού Τέριτορις του Φο Ταν, όπου οι αρχές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ένα νεόδμητο κτίριο κατοικιών ως κέντρο καραντίνας. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ήταν παρούσες.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα και σε άλλες περιοχές του Χονγκ Κονγκ.
Με τις τιμές των ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ να είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως, η έννοια της ιδιοκτησίας είναι για πολλούς κατοίκους ένα άπιαστο όνειρο και στο παρελθόν το θέμα της στέγασης έχει προκαλέσει διαδηλώσεις.
Πολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, οργισμένοι για αυτό που θεωρούν ανάμειξη του Πεκίνου στις εσωτερικές υποθέσεις της πρώην βρετανικής επαρχίας–κάτι το οποίο η Κίνα διαψεύδει, έχουν ασκήσει κριτική εις βάρος των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα του κοροναϊού αυξάνοντας έτσι την πίεση προς την ηγέτιδα Κάρι Λαμ.
Την Παρασκευή η κυβέρνηση επιχείρησε να καθησυχάσει οικογένειες που τους έχει παραχωρηθεί διαμέρισμα στο κτιριακό συγκρότημα Φον Τα δεσμευόμενη για χορήγηση κρατικού επιδόματος.
Πριν από τρεις εβδομάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν την είσοδο ενός νεόδμητου κτιρίου κατοικιών στο Νιού Τέριτορις, το οποίο οι αρχές σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν για κέντρο καραντίνας, αλλά στη συνέχεια ακύρωσαν το σχέδιο.
Το Χονγκ Κονγκ έχει καταγράψει 57 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού και έναν νεκρό.
Κάποιοι κάτοικοι έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να σφραγίσει τα σύνορα με την κινεζική ενδοχώρα ώστε να εμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού, αλλά η Κάρι Λαμ το έχει αποκλείσει.