Των κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας πως οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις σε συνδυασμό με την αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων αποτελούν τον σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο, αναφέρει το in.gr.
Κατά την ομιλία του σε παρουσίαση βιβλίου «συντάξεις για νέους – ένα αναπτυξιακό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε την άποψη ότι οι προσπάθειες και οι νομοθετικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα «που πραγματοποιήθηκαν με κύριο στόχο να αποκαταστήσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος» φαίνεται να αποδίδουν.
Όπως σημείωσε, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γήρανση του πληθυσμού, παρά τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις, οι μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία έτη οδήγησαν στη μεγαλύτερη προβλεπόμενη, μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για την περίοδο 2016-2070, η οποία μάλιστα το 2070 αναμένεται να καταλήξει χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ.
«Η μετάβαση στο παρόν ασφαλιστικό τοπίο δεν ήταν όμως ομαλή» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας,υπογραμμίζοντας πως «η έντονη μεταρρυθμιστική προσπάθεια συνοδεύτηκε από τάσεις αναβλητικότητας, πλημμελούς εφαρμογής και παλινδρόμησης, υπονομεύοντας άλλους στόχους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα για ασφαλιστικό προγραμματισμό και η ίση μεταχείριση των πολιτών».
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, νδεικτικές είναι οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τη μη εφαρμογή των θεσμοθετημένων περικοπών στις συντάξεις το 2019. «Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η αναστολή των περικοπών δεν απειλεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο, η αναστολή του μέτρου οδηγεί σε αυξημένες δαπάνες γήρανσης μέχρι το 2040» επεσήμανε.
Επίσης, τόνισε πως «η εφαρμογή των αποφάσεων της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ».
«Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι οι εξελίξεις αυτές συνδυαστικά, αποτελούν το σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα και δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.
Όσον αφορά στο σύστημα τριών πυλώνων που προτείνεται από τους συγγραφείς του βιβλίου, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, πρόκειται για ένα είδος σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου οι τομείς δρουν συμπληρωματικά (και όχι ανταγωνιστικά) σε αυτά που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.