Εκτιμήσεις για μείωση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα έως και περισσότερες από τρεις ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του 2018, με προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος της τάξης του 2,5%, έκανε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.
Σε δηλώσεις της σε εκδήλωση του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για τις εργασιακές σχέσεις η κυρία Καραμεσίνη ανέφερε πως «όταν την περασμένη χρονιά είχαμε μείωση της ανεργίας κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες με ρυθμό ανάπτυξης 1,4%, με έναν προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% (για φέτος) θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας. Μπορεί να έχουμε και τρεις και τρεισήμισι και τέσσερεις ποσοστιαίες μονάδες μείωση», αναφέρει το in.gr.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πρόσθεσε, «το Νοέμβριο του 2017 είχαμε 20,9% (ποσοστό ανεργίας). Αν αφαιρέσετε τρεις ποσοστιαίες μονάδες, είμαστε σίγουρα στο 18%, αλλά αυτή είναι συντηρητική πρόβλεψη, μπορεί να πέσουμε και κάτω από 18% στο τέλος του 2018».
Προτεραιότητες η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και της μακροχρόνιας
Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, υπογράμμισε ότι οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι κατά προτεραιότητα, η καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων, και η αντιμετώπιση της αδήλωτης, της υποδηλωμένης και της απλήρωτης εργασίας.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει ήδη μεγάλη γκάμα προγραμμάτων: από προγράμματα επιχορήγησης των επιχειρήσεων για δημιουργία νέων θέσεων μισθωτής εργασίας, στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά και προγράμματα που συνδυάζουν εκπαίδευση και κατάρτιση.
Αναφερόμενη σε δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, τόνισε ότι ήδη υλοποιείται πρόγραμμα για άτομα ηλικίας από 30 ως 49 ετών για προσλήψεις στους τομείς της ιδιωτικής και κοινωνικής οικονομίας, το οποίο επιχορηγεί τις επιχειρήσεις για να προσλάβουν ανέργους σε νέες θέσεις εργασίας.
«Ένα κομμάτι του προγράμματος έχει καλυφθεί, αλλά υπάρχουν ακόμη θέσεις εργασίας για αυτούς που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» είπε η κυρία Καραμεσίνη.
Υπογράμμισε ακόμη, ότι στη διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) βρίσκεται άλλο πρόγραμμα για μετατροπή 3.000 θέσεων μερικής απασχόλησης, σε πλήρους απασχόλησης, ενώ έχει δρομολογηθεί επίσης και πρόγραμμα επιχορήγησης 15.000 θέσεων εργασίας για προσλήψεις νέων, ηλικίας από 18 έως 21 ετών, στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα της οικονομίας.
Παλαιότερα οι επιδοτήσεις δίνονταν σε εργολάβους
«Τα προηγούμενα χρόνια είχε εγκαθιδρυθεί ένα καθεστώς, που οι επιδοτήσεις, αντί να είναι πραγματικές δίνονταν σε εργολάβους» τόνισε η γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας, Γιώτα Λαζαροπούλου (η οποία προέρχεται και εκπροσωπεί πρώην εργολαβικούς υπαλλήλους της τράπεζας που έχουν ενταχθεί πλέον κανονικά στο δυναμικό της).
Σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να αλλάξει αυτό, και πρόσθεσε ότι απαιτείται συνεργασία των εργαζομένων με τους ελεγκτικούς φορείς για τις εργασιακές σχέσεις.
«Είχαμε το τελευταίο διάστημα, ένα πολύ καλό παράδειγμα συντονισμού με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με πρόστιμα στις τράπεζες για αδήλωτη εργασία, με κλεισίματα καταστημάτων για τον ίδιο λόγο, πράγματα που δεν είχαν ξαναγίνει. Μπορούμε με καλό συντονισμό, όπως με π.χ. με το ΣΕΠΕ σε αυτή την περίπτωση, να αλλάξουμε τα δεδομένα στο εργασιακό περιβάλλον» σημείωσε.
Στην εκδήλωση, δεν παραβρέθηκε, εξαιτίας της ακύρωσης της πτήσης του λόγω του καιρού, ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος.
Παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν την εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, κ.ά..