Πάνω από 100.000 δηλώσεις φόρου εισοδήματος την ημέρα αναμένεται να υποβάλλουν μαζικά πλέον μετά τις εκλογές 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που άφησαν για τις τελευταίες εβδομάδες την κατάθεση του Ε1.
Σχεδόν 2,4 εκατομμύρια δηλώσεις φόρου εισοδήματος πρέπει να υποβληθούν μέσα σε 24 ημέρες, από σήμερα μέχρι και τα μεσάνυχτα της 29ης Ιουλίου.
Από τις 28 Μαρτίου που άνοιξε το σύστημα Taxisnet και για τρεις μήνες (μέχρι τις 30 Ιουνίου) είχαν υποβληθεί μόλις 3,5 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1, δηλαδή οι μισές από τις περίπου 6,9 εκατομμύρια που πρέπει να υποβληθούν συνολικά φέτος. Καμία ημέρα δεν άγγιξαν ως τώρα τις 100.000 δηλώσεις (μόνον στις 2 Ιουλίου έφτασαν στις 92.000).
Οι μισοί φορολογούμενοι ανέβαλαν τις δηλώσεις τους για τον Ιούλιο, αν και δεν θα αποφύγουν έτσι να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μετά τις 31 Ιουλίου που λήγει η διορία για καταβολής της α΄δόσεως.
«Καίνε» τα νέα εκκαθαριστικά
Όπως προκύπτει, οι τελευταίοι που υποβάλουν τις δηλώσεις τον Ιούλιο είναι και οι μεγάλοι … «τυχεροί – άτυχοι», που δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα αλλά πληρώνουν και τα πιο τσουχτερά εκκαθαριστικά.
Περίπου 1,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι που είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση μέχρι τέλος Ιουλίου και τους προέκυψε χρεωστικό εκκαθαριστικό, καλούνταν να πληρώσουν κατά μέσον όρο περίπου 760 ευρώ.
Από την Δευτέρα 1η Ιουλίου και μετά, κάθε μέρα που περνά ο μέσος όρος πρόσθετου φόρου αυξάνεται θεαματικά, κατά περίπου 10 ευρώ την ημέρα. Και αυτό γιατί εκδίδονται διαρκώς 40-50 χιλιάδες νέα χρεωστικά εκκαθαριστικά που δείχνουν πάνω από 1.000 ευρώ, κατά μέσο όρο. Για παράδειγμα, την Τετάρτη τα χρεωστικά εκκαθαριστικά έδειχναν «κατά κεφαλή» πρόσθετο φόρο 770 ευρώ ενώ την Παρασκευή είχαν φτάσει στα 790 ευρώ, κατά μέσο όρο.
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τα νοικοκυριά που υποβάλουν μεν κοινή δήλωση, αλλά λαμβάνουν δύο ξεχωριστά εκκαθαριστικά. Και αν μεν είναι και τα δύο χρεωστικά, αυτά αθροίζονται όπως και πέρυσι. Αλλά αν του ενός συζύγου βγήκε πιστωτικό και του άλλου χρεωστικό, τότε ο μεν πρώτος είχε εισπράξει την επιστροφή (300 ευρώ κατά μέσο όρο) ενώ ο δεύτερος καλείται να πληρώσει περισσότερα και από πέρυσι, γιατί πλέον δεν γίνεται κοινή εκκαθάριση και δεν συμψηφίζονται.
Πέρυσι όμως τα πιστωτικά εκκαθαριστικά «έβγαζαν» μέση επιστροφή φόρου 460 ευρώ, ενώ ως τώρα δείχνουν 25%-30% λιγότερο όφελος για τους δικαιούχους. Συνεπώς, και αν ακόμα τα νοικοκυριά έχουν φυλάξει τα χρήματα αυτά που εισέπραξαν σαν επιστροφή, για να πληρώσουν στην ώρα τους τα χρεωστικά εκκαθαριστικά του άλλου συζύγου, θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο εν σχέσει με πέρυσι.