O νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο θα κληθεί να διασφαλίσει την «ομαλή ολοκλήρωση» του τρίτου μνημονίου για την Ελλάδα χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία που βοήθησε τη δική του χώρα να ξεμπερδέψει με ένα μόλις μνημόνιο και να επιστρέψει γρήγορα στις αγορές.
Ο Σεντένο ανέλαβε υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας το Νοέμβριο του 2015. Από την αρχή ζητούσε να μην τον συγκρίνουν με τον Βαρουφάκη και έκανε τα πάντα για να δείξει στους Ευρωπαίους ότι η Πορτογαλία είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση από την Ελλάδα. Και το κατάφερε. Άλλωστε όταν η Πορτογαλία έβγαινε από τα μνημόνια η Ελλάδα βυθιζόταν όλο και πιο βαθιά σε αυτά, αναφέρει το protothema.
O «Ρονάλντο της Πορτογαλικής οικονομίας» όπως τον ονόμασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (για το συνδυασμό λιτότητας και ανάπτυξης) αναδείχθηκε χθες πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις 13 Ιανουαρίου του 2018.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε την εκλογή του και μετά και από την αποχώρηση του Σόιμπλε προσδοκά ότι το τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό για την Ελλάδας στις αρχές του 2018. Η ανακούφιση της ελληνικής πλευράς είχε να κάνει και με το γεγονός ότι δεν εξελέγησαν ο σλοβάκος σοσιαλιστής Πέτερ Κάζιμιρ και δευτερευόντως ο φιλελεύθερος Πιέρ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο.
Όμως παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι ξημερώνει μια καλύτερη μέρα για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ευρωπαϊκές πηγές επισημαίνουν ότι ο Σεντένο -παρότι τυπικά σοσιαλιστής πολιτικός- είναι φιλελεύθερος καθώς πιστεύει στην ανάγκη ευελιξίας στην αγορά εργασίας και στη δημοσιονομική πειθαρχία ενώ ουδέποτε υποστήριξε δραστικά μέτρα για τη μείωση του χρέους της χώρας του.
Με δεδομένο το πρόσφατο παρελθόν, όταν ο Σεντένο πέτυχε να διαχωρίσει την περίπτωση της Πορτογαλίας από την Ελλάδα (με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία), αλλά και με βάση τη γνώση που έχει από πρώτο χέρι για το τι απαιτεί το γύρισμα σελίδας από το μνημόνιο στις αγορές, πολλοί εκτιμούν ότι δεν θα χαριστεί στη χώρα μας και υπενθυμίζουν ότι η εκλογή του δεν θα γινόταν ποτέ αν δεν είχε την αποδοχή του γερμανικού κατεστημένου.
Ο Μάριο Σεντένο είναι 50 ετών, απόφοιτος Οικονομικών του Harvard, και στη διάρκεια της θητείας του η Πορτογαλία έχει πετύχει πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού από τις αγορές και σημαντικές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Ο δρόμος που έχει διανύσει είναι αξιοζήλευτος καθώς έχει ήδη αποπληρώσει πρόωρα το μεγαλύτερο μέρος του δανείου που πήρε από το ΔΝΤ. Ενδεικτικά το 2012 το επιτόκιο του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου ήταν 17% ενώ χθες ήταν μόλις 1,9%.
Σειρά έχει η Έκθεση Συμμόρφωσης
Μετά τα εύσημα στο χθεσινό Eurogroup για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) με το κουαρτέτο η κυβέρνηση τρέχει τώρα για να κλείσει πάνω από 60 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για να συμπληρωθούν τα 110 που χρειάζονται για την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
O απεχρόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θύμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα prior actions, προσθέτοντας πως έχει ενημερωθεί ότι θα υπάρξουν δύο πολυνομοσχέδια, ένα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα στην αρχή του νέους έτους.
Όταν ψηφιστούν όλα τα μέτρα, οι Θεσμοί θα πρέπει να συντάξουν την Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) ώστε αρχικά το Euro Working Group στις 11 Ιανουαρίου και στη συνέχεια το Eurogroup στις 22 του ίδιου μήνα να δώσουν την επίσημη έγκριση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Μέχρι να φτάσουμε εκεί, το Μαξίμου ανησυχεί ενόψει της Τετάρτης για τη συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς και για τις αντιδράσεις στην πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα. Πέρα από τα εργασιακά, από τη Βουλή πρέπει να περάσουν δεκάδες ρυθμίσεις όπως οι αυξομειώσεις στα επιδόματα τέκνων, η προκήρυξη του διαγωνισμού για το Καζίνο στο «Ελληνικό» και σειρά μέτρων για το Δημόσιο και τις αγορές προϊόντων.