Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ιταλική οικονομία. Μετά την επιστολή της Κομισιόν με τις παρατηρήσεις για τον ιταλικό προϋπολογισμό και την αντίδραση της Ρώμης, o διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας.
Συγκεκριμένα, η Moody’s υποβάθμισε σε Βaa3 από Βaa2 την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας, ενώ άλλαξε το outlook σε θετικό, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 25 Μαϊου, αναφέρει το in.gr.
Moody’s : Ανησυχία για το ιταλικό χρέος
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας, επικαλούμενος την ανησυχία του για τη σταθεροποίηση αντί της μείωσης του ιταλικού δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια, προχωρώντας στην ενέργεια αυτή την ώρα που οι Βρυξέλλες ζητούν «διευκρινίσεις» όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ιταλική κυβέρνηση.
Το αξιόχρεο περνά από τη βαθμίδα Baa2 στη βαθμίδα Baa3, κάτι που σημαίνει ότι η Ιταλία βρίσκεται στο τελευταίο επίπεδο πριν οι τοποθετήσεις στα αξιόγραφα του ιταλικού δημοσίου να πάψουν να θεωρούνται επένδυση και να περάσουν στο φάσμα των τοποθετήσεων που θεωρούνται κερδοσκοπικές, των «σκουπιδιών», στην ορολογία των οίκων αξιολόγησης.
Ο Moody’s πάντως συνόδευσε αυτή την υποβάθμιση με θετική προοπτική, κάτι που σημαίνει ότι δεν προβλέπει να υποβαθμίσει εκ νέου το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
«Ο λόγος του δημόσιου χρέους (προς το ΑΕΠ) πιθανόν θα σταθεροποιηθεί στο τρέχον επίπεδο του 130% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια μάλλον, αντί να αρχίσει να μειώνεται όπως θεωρούσε ο Moody’s» μέχρι τώρα, εξήγησε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.
Σημείωσε ακόμη ότι το δημόσιο χρέος είναι ακόμη πιο προβληματικό επειδή οι αναπτυξιακές προοπτικές είναι ασθενικές.
Τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης «δεν αποτελούν ένα συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να επιτρέψει να επιλυθούν τα προβλήματα της απογοητευτικής ανάπτυξης», κατά την άποψη τουλάχιστον των αναλυτών του Moody’s.
Ο οίκος προσθέτει εξάλλου ότι βραχυπρόθεσμα, «το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα φέρει πιο περιορισμένο δυναμισμό στην ανάπτυξη από ό,τι εκτιμά η κυβέρνηση» συμμαχίας στη Ρώμη.
Στο «κόκκινο» τα ομόλογα
Οι τιμές των ιταλικών ομολόγων υποχωρούσαν σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σχέδιο προϋπολογισμού της λαϊκίστικης κυβέρνησης της χώρας. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε δύο μονάδες βάσης στο 3,71%, με το spread να φθάνει στις 332 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013.
H διαφορά απόδοσης του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου σε σχέση με αυτή του αντίστοιχου γερμανικού (spread), που αποτελεί βαρόμετρο για τον επενδυτικό κίνδυνο, έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο πενταετίας και πλέον, μετά την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Ρώμη που ανέφερε ότι είναι υπερβολικά τα σχέδια της για τις δαπάνες.
Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, μέγεθος που απέχει πολύ από το 0,8% που υποσχόταν η προηγούμενη, κεντροαριστερή κυβέρνηση.
Η Κομισιόν δεν έχει δώσει ακόμη την επίσημη απόφασή της για τον ιταλικό προϋπολογισμό.
Μοσκοβισί: Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις, η μπάλα στη Ρώμη τώρα
«Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Η απάντηση του ιταλού υπουργού οικονομικών Τζοβάνι Τρία θα είναι ιδιαίτερα σημαντική», δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας στην επιστολή που η Κομισιόν την Πέμπτη στην Ιταλία.
Ο Eυρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε επίσης ότι «η μπάλα βρίσκεται στην ιταλική πλευρά του γηπέδου» και ότι «θα είναι βασικής σημασίας οι δεσμεύσεις του υπουργού Τρία για μείωση του χρέους και νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη».
«Δεν επιθυμούμε κανενός είδους σύγκρουση, η κορύφωση της έντασης δεν μας ενδιαφέρει. Με το συνεχή διάλογο η κατάσταση θα βελτιωθεί και οι οικονομικοί παράγοντες θα λάβουν καθησυχαστικό μήνυμα», κατέστησε σαφές ο επίτροπος, ενώ τόνισε ότι «η απόφαση της Κομισιόν θα βασιστεί στο γενικό συμφέρον, διότι η αποστολή της είναι να εγγυηθεί την οικονομική ευημερία».
Ο Μοσκοβισί έκρινε, ακόμη, ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης» της ιταλικής κρίσης στις άλλες χώρες, μολονότι οι αγορές ανησυχούν για το ιταλικό χρέος.
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, την ώρα που το spread των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά αυξήθηκε σε υψηλό 5,5 ετών σήμερα, στις 332 μονάδες βάσης, ο Μοσκοβισί απάντησε αρνητικά. Πρόσθεσε όμως, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι «όλα αυτά σημαίνουν ότι αναμένεται από την Ιταλία να είναι μια χώρα δεσμευμένη πλήρως στην ευρωζώνη».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους φόβους που εκφράζουν ορισμένοι αναλυτές για ένα ενδεχόμενο italexit, δηλαδή μια έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη, ο Μοσκοβισί έκρινε ότι κάτι τέτοιο «δεν έχει κανένα νόημα».
Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 προβλέπει έλειμμα 2,4%, πολύ μεγαλύτερο από το 0,8% που είχε δεσμευτεί να πετύχει η προηγούμενη, κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας. Η απόκλιση αυτή είναι «άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας» ανέφερε η Κομισιόν στην επιστολή της προς την ιταλική κυβέρνηση.
Σαλβίνι: Για την Ιταλία αποφασίζουν οι Ιταλοί
Με αιχμηρό τρόπο απάντησε απάντησε στις δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο ιταλός υπουργός εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.
«Για την Ιταλία αποφασίζουν οι Ιταλοί. Mην μας ενοχλείτε και αφήστε μας να δουλέψουμε», είπε ο γραμματέας της Λέγκα.
Μάλιστα, στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στην ΕΕ λέγοντας πως: «έχω την υποψία ότι θέλουν μια Ιταλία σκλάβα, φοβισμένη, άνεργη, θυμωμένη, η οποία να αναγκαστεί να γονατίσει, για να μας πάρουν τις μόνες μας υγιείς επιχειρήσεις».
Νωρίτερα, με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου» απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Η απόκλιση αυτή είναι «άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» έγραψε η Κομισιόν, ζητώντας παράλληλα από την ιταλική κυβέρνηση να υποβάλει τις παρατηρήσεις της πριν από «το μεσημέρι της Δευτέρας, 22 Οκτωβρίου».