- Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης από τους περιφερειάρχες
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους περιφερειάρχες πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με τη σύσκεψη αυτή εγκαινιάζεται η δίμηνη τακτική συνάντηση που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Υπουργό Επικρατείας να χορηγηθούν τριψήφιοι αριθμοί επικοινωνίας και στους περιφερειάρχες, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία τόσο μεταξύ τους όσο και με τους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος.
Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτά που αφορούν στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.
Στην έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός ανέφερε:
«Καλημέρα και καλώς ήρθατε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην πρώτη επίσημη συνεδρίαση ενός οργάνου το οποίο θέλω να αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά, να συνεδριάζει τακτικά -μια φορά το δίμηνο- και να συζητά συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία αφορούν την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειών.
Και χαίρομαι που σήμερα κάνουμε τα εγκαίνια αυτής της πρωτοβουλίας -για την οποία θυμίζω ότι είχα δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου- παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Ανάπτυξης, του Υπουργού Επικρατείας και του επιτελείου μας για να προδιαγράψουμε -κατ’ αρχάς- και να περιγράψουμε τον τρόπο με τον οποίον πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργήσει το όργανο αυτό, αλλά να βάλουμε και μια συγκεκριμένη ατζέντα σε δύο πλαίσια για τους βασικούς στόχους που θέλουμε να διέπουν την πολιτική μας γύρω από την περιφερειακή ανάπτυξη.
Θα ήθελα σήμερα να συζητήσουμε βασικά τρία θέματα. Το πρώτο ζήτημα αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε για μια εθνική πολιτική στα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης. Έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα έχουμε μαζί μας και τους Γενικούς Γραμματείς, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, για να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες χρηματοδότησης που αφορούν τις περιφέρειες, καθώς τα ποσά τα οποία καλείστε να διαχειριστείτε είναι πάρα πολύ σημαντικά -5,6 δις στο σύνολό τους. Είναι απολύτως κρίσιμο να μην έχουμε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και οι πολιτικές αυτές να είναι εναρμονισμένες με την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική. Γιατί, στο παρελθόν, δεν εκτιμώ ότι υπήρχε κατ’ ανάγκη αυτός ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειακής ανάπτυξης, όπως τη δρομολογούσαν οι δικές σας δράσεις.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφορά τις πολιτικές γύρω από την κοινωνική συνοχή, όπου οι περιφέρειες έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Τονίζω την κοινωνική συνοχή, διότι το κεντρικό μήνυμα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι: Ανάπτυξη για όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Και οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής που δρομολογούνται από τις περιφέρειες είναι εξαιρετικά σημαντικές για να εξασφαλίσουμε ότι, καθώς η χώρα επιστρέφει σε μια τροχιά ευημερίας, όλοι οι Έλληνες πολίτες θα καρπωθούν αυτήν την ευημερία. Και, αν υπάρχει ανάγκη υποστήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας -που υπάρχει ανάγκη υποστήριξης- αυτοί θα καλυφθούν και θα υποστηριχθούν, όπως έχουμε ευθύνη στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε.
Τέλος, θα συζητήσουμε λίγο για τα ζητήματα που αφορούν πολύ περισσότερο την αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και το σχέδιό μας για ένα τολμηρό νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Έχουμε μιλήσει κατά καιρούς και στα θεσμικά σας όργανα -όταν ήμουν αρχηγός της Αντιπολίτευσης- για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε μια τολμηρή θεσμική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία θα ξεκαθαρίζει τα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, των αποκεντρωμένων περιφερειών, της περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.
Έχουμε, ήδη, κάνει -όπως γνωρίζετε- μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες είχαν κατεπείγοντα χαρακτήρα και οι οποίες πιστεύω ότι διευκολύνουν περιφέρειες και δήμους να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα που προκύπτουν από την απλή αναλογική.
Αλλά έχουμε δεσμευτεί ότι σύντομα θα φέρουμε ένα πολύ πιο τολμηρό νομοθέτημα το οποίο θα καθορίζει με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων, θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα σας επιτρέπει να εστιάσετε στον πυρήνα της δουλειάς σας και θα επιτρέψει και σε εμάς να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε πολιτικές, γνωρίζοντας ο καθένας τι ακριβώς πρέπει να κάνει, ανάλογα με το επίπεδο αρμοδιότητας το οποίο μπορεί να κινηθεί.
Από την επόμενη συνεδρίασή μας θα έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη ατζέντα και ένα πλαίσιο συνεννόησης το οποίο θα μας επιτρέπει να διαμορφώνουμε συζητήσεις και με βάση τις προτεραιότητες που θα θέτετε εσείς. Ο κεντρικός σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ των περιφερειών και του Γραφείου Πρωθυπουργού είναι η Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, δια του Υπουργού Επικρατείας και του Υφυπουργού, του κ. Άκη Σκέρτσου.
Και προσβλέπω, πραγματικά, αυτή η ώσμωση να μη γίνει απλά για επικοινωνιακούς λόγους, -γνωρίζετε πολύ καλά την έμφαση που δίνω πάντα στην ουσία και στο αποτέλεσμα και όχι την επικοινωνία- αλλά να είναι μια διαδραστική διαδικασία η οποία θα μας επιτρέψει τελικά να εστιάσουμε σε αυτό που είναι το πιο σημαντικό: να δίνουμε λύση στα προβλήματα των πολιτών, να παράγουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και εμείς, αλλά και εσείς, από αυτό τελικά θα κριθείτε.
Να ευχηθώ καλή επιτυχία, καλή δύναμη στα νέα σας καθήκοντα. Προσβλέπω σε μια πολύ ουσιαστική συνεργασία και σε επίπεδο συλλογικού οργάνου, αλλά και κατά μόνας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαστε πάντα στην διάθεσή σας και εγώ και οι αρμόδιοι Υπουργοί και τα στελέχη του γραφείου μου για να αντιμετωπίζουμε εκκρεμότητες και ζητήματα τα οποία θα προκύπτουν κατά περίπτωση. Ευχαριστώ πάρα πολύ».
Από την πλευρά τους, οι περιφερειάρχες παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ιεραρχώντας παράλληλα τις άμεσες προτεραιότητές τους σε κάθε περιοχή. Τόνισαν δε την εξαιρετικής σημασίας πρώτη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό, μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, κάτι που όπως σημείωσαν δεν έχει επαναληφθεί προγενέστερα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του ανέφερε πως στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που θα υπάρχει εφεξής, η ουσιαστική συνεργασία με στόχο την επίβλεψη, τον σχεδιασμό δράσεων και τελικά την υλοποίησή τους θα είναι πρώτη προτεραιότητα και των δύο πλευρών.
Στη σύσκεψη ήταν επίσης παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.
Καταργείται άμεσα η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση
Καταργείται το προσεχές διάστημα η απλή αναλογική που εφαρμόστηκε στις εκλογές των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δημιούργησε «τερατογενέσεις» και σοβαρά ζητήματα στην άσκηση των καθηκόντων των νέων δημάρχων και περιφερειαρχών.
Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειαρχών Κώστας Αγοραστός, μετά την ολοκλήρωση σχετικής σύσκεψης υπό των πρωθυπουργό και των αρμοδίων υπουργών στο Μαξίμου, ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει εντός του Φθινοπώρου και θα αντικατασταθεί είτε από το παλαιότερο σύστημα με το όριο του 42% από τον πρώτο γύρο είτε με άλλο που όμως δεν θα «εγκλωβίζει» τον εκλεγμένο περιφερειάρχη ή δήμαρχο στις διαθέσεις της κάθε μειοψηφίας.
Κοινοβουλευτικώς, όπως εξήγησε ο Κώστας Αγοραστός, απαιτεί απλή πλειοψηφία στη Βουλή για την ψήφιση του νέου νόμου. Σημειώνεται ότι για την κατάργηση του εν λόγω πλαισίου που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήταν βασική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.