Νέο «αιματοκύλισμα» στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων.
Ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin, υποχώρησε κάτω από τα 5.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2017, σε χαμηλό 13μηνών, αναφέρει το newmoney.
Το κρυπτονόμισμα καταγράφει απώλειες της τάξες του 9%, με την κεφαλαιοποίηση του να υποχωρεί στα 89 δισ. δολάρια, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση ολόκληρης της αγοράς ψηφιακών νομισμάτων συρρικνώθηκε στα 168 δισ.
Το sell-off του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, όταν πέρασε κάτω από το κρίσιμο σημείο στήριξης των 6.000 δολαρίων.
Από την αρχή του έτους το bitcoin έχει υποχωρήσει 63,4%, ενώ βρίσκεται 75% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό.
Σχεδόν όλα τα κρυπτονομίσματα καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 10-15%.
Όλα εκτός από ένα...
Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς;
Το XRP, το «φιλοτραπεζικό» κρυπτονόμισμα της Ripple, είναι το μοναδικό από τους BIG 4 (τα κρυπτονομίσματα με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση) που καταγράφει αξιοσημείωτη αντίσταση.
Οι απώλειες του περιορίζονται στο 2-4%, με το XRP να διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή λίγο κάτω από το μισό δολάριο (0,49700), εν μέσω ισχυρού τζίρου και αντίστασης που δείχνει να «κρατάει» προς το παρόν, πατώντας στην ισχυρή ζήτηση για το αμφιλεγόμενο και τόσο διαφορετικό από τα «αδερφάκια» του κρυπτονόμισμα.
Στο newmoney έχουμε μιλήσει ουκ ολίγες φορές για το XRP και τις τρομερές δυνατότητες/προοπτικές του, καθώς σε αντίθεση με τα περισσότερα κρυπτονόμισματα που, τουλάχιστον προς το παρόν, δείχνουν να οδηγούνται καθαρά και μόνο από κερδοσκοπία, το «φιλοτραπεζικό» XRP έρχεται να προσφέρει αληθινές, χρηστικές λύσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς να το ανατρέπει πλήρως, αλλά σε αρμονία με αυτό.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε σημαδεύτηκε από έναν «πόλεμο» μεταξύ των κορυφαίων miners (εταιρειών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων), τον λεγόμενο «hash war», με τρόπαιο το Bitcoin Cash, και το ποιο νόμισμα θα κυριαρχήσει μετά το fork.
Ωστόσο, και για λόγους που ουκ ολίγες φορές έχουμε αναφέρει και έχουν να κάνουν με χειραγώγηση, αυτό που ακολούθησε ήταν μια ραγδαία βουτιά στο Bitcoin Cash που «παρέσυρε» (ή έτσι φαίνεται τουλάχιστον) ολόκληρη την αγορά των κρυπτονομισμάτων, ακόμη πιο βαθιά στην εφιαλτική αυτή bear market που διανύουν ήδη απόν τον περασμένο χειμώνα, όταν και το Bitcoin άγγιξε σχεδόν τα 20.000 δολάρια.
Όμως συνέβη και κάτι άλλο το σ/κ που μας πέρασε. Κάτι που πέρασε στην αφάνεια, στη σκιά του «πολέμου» για το Bitcoin Cash.
Κι αυτό που συνέβη ήταν πως το XRP πέρασε σε κεφαλαιοποίηση το Ethereum, ρίχνοντάς το στην 3η θέση.
Βέβαια αυτό έχει ξανασυμβεί τον τελευταίο καιρό. Όμως κάθε φορά που το XRP περνούσε το Ethereum, η προσπέραση ήταν οριακή, και δεν κρατούσε για πολύ.
Αυτή τη φορά όμως ίσως να μιλάμε για την οριστική «εκθρόνιση» του Ethereum ως «βεζύρης στη θέση του βεζύρη». Διότι μην ξεχνάμε πως «χαλίφης» είναι και παραμένει το Bitcoin.
Για πόσο ακόμη όμως;
Βεζύρης στη θέση του βεζύρη
Το XRP άφησε για τα καλά πίσω του το Ethereum, «ρίχνοντας» του πλέον 5 δισ. κεφαλαιοποίηση και όντας 25% ισχυρότερο από αυτό πλέον. Πρόκειται για τεράστια διαφορά, που δεδομένης της ζήτησης για το XRP, δύσκολα θα καταρριφθεί.
Και όλα αυτά, ενώ κάποτε το XRP βρισκόταν κάτω από την 15η θέση, ενώ το Ethereum παρέμενε σταθερά δεύτερο.
Και μπορεί αυτή η «προσπέραση» να πέρασε στα ψιλά, όμως στο newmoney.gr παρακολουθούμε στενά την αγορά, και για τους παίχτες αυτής της αγοράς μόνο απαρατήρητη δεν περνάει αυτή η εξέλιξη.
Ήδη στους επενδυτικούς κύκλους και τις διαδικτυακές κοινότητες των κρυπτονομισμάτων αρχίζουν να γίνονται κουβέντες για το συγκεκριμένο θέμα, που τράβηξε την προσοχή ακόμη και των πιο σκληροπυρηνικών φαν των περισσότερο «αναρχικών» και «κατά των τραπεζών κρύπτο» (όπως το Bitcoin), με πολλούς να στρέφονται πλέον στο XRP.
Μήπως ήρθε η ώρα που αρχίζει να «τρίζει» η καρέκλα του βασιλιά; Άλλωστε «μόλις» 70 δισ. χωρίζουν τα δύο κρυπτονόμισματα, αμελητέα κεφαλαιοποίηση μπροστά σε αυτό που έχουμε δει ότι μπορεί να καταφέρει η αγορά. Ειδικά αν στο XRP «πέσει» τραπεζικό χρήμα (καθώς η Ripple κλείνει το ένα deal μετά το άλλο με τράπεζες), η διαφορά αυτή θα καλυφθεί πολύ εύκολα. Η ιστορία θα δείξει...
Το Bitcoin έχασε το ψυχολογικό όριο των 5.000 δολαρίων, και πλησιάζει σε κρίσιμη τεχνική στήριξη, που θα κρίνει αν θα συνεχιστεί η βουτιά ή αν θα υπάρξει ανοδική αντίδραση. Πηγή: Bloomberg