Ορθολογισμένη και σταθερή φορολογία ακινήτων, «ώστε σταδιακά να επανέλθει η οικονομία της χώρας μας και η δραστηριότητα του κλάδου των κατασκευών, σε ένα αποδεκτό για όλους επίπεδο», ζητούν οι φορείς του κλάδου διαπιστώνοντας ότι τελικά το κράτος χάνει κάθε χρόνο χιλιάδες θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα και πολλαπλάσια δισ. ευρώ έσοδα από ότι εισπράττει από τον ΕΝΦΙΑ και το 24% ΦΠΑ, αναφέρει το protothema.
Αυτό επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών, με αφορμή την εκδήλωση για τη «Φορολογία των ακινήτων, η ανάπτυξη και το μέλλον των κατασκευών", όπου παρουσιάζεται και η σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον ΣΕΠΑΚ, με τη συνδιοργάνωση των ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών), Σ.Α.Τ.Ε. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών), Σ.Ε.Γ.Μ. (Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών), Ε.Ι.Α. (Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής), Ε.Ε.Α. (Ελληνική Ένωση Αλουμινίου), Σ.Π.Μ.Ε. (Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας)
Συμπληρώθηκαν ήδη 5 χρόνια από την μέρα που σημαντικές επιχειρήσεις του χώρου ίδρυσαν τον ΣΕΠΑΚ, για να βοηθήσει στην επανεκκίνηση του κλάδου και να προωθήσει ιδέες και προτάσεις για την υγιή ανάπτυξή του και την ποιότητα των κατασκευών. Για το λόγο αυτό ο σύνδεσμος, χρειάζεται τη διαρκή ενίσχυση και τον εμπλουτισμό του με άλλους επαγγελματικούς συνδέσμους του χώρου και με όλο και περισσότερες επιχειρήσεις-μέλη που θα συμμετέχουν υποστηρικτικά στις προσπάθειες του.
Έτσι ο ΣΕΠΑΚ, αντιμετωπίζοντας για πρώτη φορά σφαιρικά τις ανάγκες και τους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία και το μέλλον του κλάδου, προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να ενεργοποιήσει και άλλες επιχειρήσεις και όλους τους Συνδέσμους και τους επαγγελματίες του χώρου να ενδιαφερθούν πέρα από τα στενά επαγγελματικά τους συμφέροντα και για το γενικότερο επαγγελματικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι δραστηριότητες τους.
Παράλληλα ενδιαφέρεται και προωθεί προτάσεις για την υγιή ανάπτυξη του κλάδου των κατασκευών και της οικονομίας.
Για τον σκοπό αυτό, χρηματοδότησε δυο μελέτες του ΙΟΒΕ που αφορούν συνολικά τον κλάδο και καταγράφουν τα στοιχεία και τους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του. Παράλληλα οργανώνει επιστημονικές ομάδες που διαμορφώνουν τις προτάσεις του και οργανώνει εκδηλώσεις για την διάδοσή τους στο ευρύτερο κοινό και στα κέντρα αποφάσεων της πολιτείας.
Η δεύτερη αυτή μελέτη του ΙΟΒΕ , έρχεται να ολοκληρώσει τα στοιχεία που αναδείχθηκαν στην προηγούμενη μελέτη του 2015 και να ρίξει «φως» στους παράγοντες που οδήγησαν στην απαξίωση των ακινήτων-που είναι τα προϊόντα του κλάδου- και στην καταβαράθρωση της βιομηχανίας των κατασκευών, των τραπεζών και της οικονομίας της χώρας.
Διαβάζοντας προσεκτικά τις δύο μελέτες του ΙΟΒΕ, «αναγνωρίζει κανείς εύκολα τα αίτια της αρνητικής αυτής πορείας του κλάδου, τον σημαντικό βαθμό επηρεασμού της οικονομίας της χώρας από την πορεία του και τα αίτια που η οικονομία μένει καθηλωμένη, ακόμη και μετά από 10 χρόνια», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
«Παράλληλα όμως μας δίνει την πληροφορία, ότι ακολουθώντας ακριβώς την αντίθετη πορεία θα βγάλουμε την οικονομία και τη κοινωνία μας από αυτό το σκοτεινό τούνελ της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».
Με βάση τα στοιχεία των δύο μελετών του ΙΟΒΕ:
• Τη 10ετια 2007 - 2017 εισέρχεται στη ζωή μας η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
• Τη 10ετια 2007 - 2017 προκαλείται μεγάλη πτώση ζήτησης αγοράς ακινήτων, με μείωση 83% στην έκδοση αδειών και μείωση 90% των συναλλαγών. Ο συμπληρωματικός φόρος, ιδιαίτερα, αποτρέπει κυρίως αυτούς που έχουν χρήματα να επενδύσουν.
• Τη 10ετια 2007 - 2017, γίνεται κατά μ.ό. μεγάλη πτώση (41%) των τιμών των ακινήτων (προϊόντα του κλάδου) και πτώση (20%) των ενοικίων στις κατοικίες και (31%) στους επαγγελματικούς χώρους
• Η πτώση τιμών απαξιώνει σημαντικά την περιουσία των τραπεζών και των πολιτών, αυξάνει την ανασφάλειά τους και μειώνει την αγοραστική τους δύναμη, μειώνοντας έτσι τα έσοδα του κράτους από την κατανάλωση των πολιτών και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
• Η μεγάλη πτώση τιμών ακινήτων και ενοικίων, δεν ακολουθήθηκε από το κόστος υλικών και κατασκευής και παράλληλα το ΦΠΑ 24% μόνο στις νέες κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, δημιουργεί αρνητικό κίνητρο επενδύσεων, που νεκρώνει τη βιομηχανία των κατασκευών κτιρίων.
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα παρακάτω αποτελέσματα των 2 μελετών:
- κάθε 1 θέση εργασίας στο κυρίως πυρήνα του κλάδου των κατασκευών, δημιουργεί άλλες 2 θέσεις στο σύνολο της οικονομίας
- σε επένδυση 1€ στις κατασκευές, τα 0,4€ καταλήγουν στα δημόσια ταμεία