Μία σειρά από πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους 11 δισ. ευρώ θα πρέπει να περιμένουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τα τέλη Ιουλίου 2018 έως και τον Ιανουάριο του 2019.
Ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους θα διαπιστώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι από τα τέλη του τρέχοντος Ιουλίου. Κι αυτό γιατί οι φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται για ακόμη μία χρονιά να είναι ιδιαίτερα βεβαρημένες, σύμφωνα βεβαίως και με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού 2018.
Οι νέοι φόροι που θα μπουν στην καθημερινότητα των πολιτών από τον Ιούλιο του 2018 έως και τον Ιανουάριο του 2019, όπως τα κωδικοποιεί η ΕΣΕΕ σε ενημερωτικό σημείωμα προς τα μέλη της, συνοψίζονται στα εξής:
-Φόρος Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων
-Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης,
-Προκαταβολή φόρου εισοδήματος επόμενου έτους
-Φόρος πολυτελούς διαβίωσης
-ΕΝΦΙΑ 2018
-Τέλη κυκλοφορίας για το 2019.
Συμπεριληφθείσας της και τελευταίας δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), το ύψος των πληρωτέων ποσών που θα κληθούν να καταβάλλουν στο ελληνικό Δημόσιο οι υπόχρεοι - νοικοκυριά & επιχειρήσεις- προσεγγίζει τα επίπεδατων 11 δις €.
Η γενική περιγραφή των νέων φόρων που θα κληθούν να εξοφλήσουν εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχει ως εξής:
Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017 έχει παραταθεί μέχρι και την 26η Ιουλίου 2018, ενώ στα εκκαθαριστικά του εντύπου Ε1 ενσωματώνονταιη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημ είωμα καλούνται να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου.
Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει, παρατείνεται επίσης μέχρι την 26η Ιουλίου 2018. Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τα τέλη Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου του παρόντος έτους.
ΕΝΦΙΑ 2018
Οπως και πέρυσι έτσι και φέτος εκτιμάται πως το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν αναρτηθεί στο σύστημα TAXISnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα φυσικών & νομικών προσώπων με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2018.
Η εισπραξιμότητα του φόρου υπολογίζεται στα 2,65 δις ευρώ, ενώ η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019.
Τέλη Κυκλοφορίας 2019
Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2018 πάνω από 5 εκ. κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2019, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα περίπου 1,2 δις ευρώ.
Η διευθέτηση της πληθώρας των επικείμενων φορολογικών βαρών ξεκινάει με τη ν καταβολή της 1ης δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων την 31η Ιουλίου και συνεχίζεταιμε τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στις 31 Αυγούστου.
Ο Σεπτέμβριος εκτός από τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αντίστοιχη 3η των νομικών, περιλαμβάνει και την 1η από τις 5 μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, οι υποχρεώσεις του οποίου ολοκληρώνονται τον Ιανουάριο του 2019. Παράλληλα, το Δεκέμβριο του 2018, σχεδόν 5 εκ. ιδιοκτήτεςοχημάτων θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019.
Επίσης, πρέπει να τονιστεί το γεγονός πως οι προαναφερθείσες φορολογικές υποχρεώσεις έρχονται να προστεθούν στις ήδη τρέχουσες από την αρχή του έτους, με τις κυριότερες εξ’ αυτών να αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Κορκίδης: Οι επιβαρύνσεις στερούν πολύτιμους πόρους από την αγορά
«Για ακόμη μία χρονιά οι αδικαιολόγητα υψηλές επιβαρύνσεις στα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων, στερούν πολύτιμους πόρους από την αγορά, οι οποίοι εν όψει της επικείμενης εξόδου από τα Μνημόνια θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλασιαστικά θετικές επιδράσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.
Κάνει λόγο για την ανάγκη αναθεώρησης της υιοθετούμενης μέχρι σήμερα περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά και συμπληρώνει ότι «η αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας συνιστά βασική συνιστώσα χάραξης μίας υγιούς αναπτυξιακής πολιτικής, με τα πολλαπλά οφέλη να διαχέονται στο σύνολο της κοινωνίας».