Με χαμόγελα ειρωνείας στην αρχή, αλλά και οργισμένες αντιδράσεις στη συνέχεια, υποδέχθηκαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τις φήμες –που εξελίχθηκαν σε "διαρροές" και δημοσιεύματα- ότι συμφώνησαν πως να ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις.
Από τη μια οι θεσμοί με ανακοινώσεις και δηλώσεις επιμένουν ότι οι δεσμεύσεις για περικοπή των συντάξεων ισχύουν και πρέπει να εφαρμοστούν, από την άλλη η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν δεδομένο ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν, και στη μέση οι συνταξιούχοι που δεν ξέρουν τι τους περιμένει, αναφέρει το protothema.
Στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την ανοχή ενός μέρους των ευρωπαϊκών Θεσμών (ενός τμήματος της Κομισιόν για την ακρίβεια) που -στην κυριολεξία- «κλείνει το μάτι» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Πρωθυπουργό, για να εξαγγέλλει όσα θέλει να λέει η κυβέρνηση πως θα εφαρμόσει. Οι υπόλοιποι θεσμοί ανέχονται κάποια πράγματα -μέχρι ενός ορίου όμως- γιατί στο τέλος τις αποφάσεις θα λάβει το Eurogroup.
Πώς παίζεται το παιχνίδι
Όλα το επικοινωνιακό "θρίλερ" όμως για την τύχη των συντάξεων, καθώς πλησιάζει η ώρα να κοπούν, μετατρέπεται σε "μπούλινγκ" για τους συνταξιούχους, που δεν μπορούν να υπολογίσουν με τι λεφτά θα ζουν σε 100 ημέρες από σήμερα.
Έτσι η κυβέρνηση μπορεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου (ή 1-2 μήνες αργότερα ενδεχομένως) να εξαγγέλλει όσα θέλει, μέχρι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος να βρεθεί μόνος στην αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup, απέναντι σε 18 Ευρωπαίους ομολόγους που θα του πουν τι κατάλαβαν και αν συμφωνούν με όσα τους μετέφεραν οι θεσμοί.
«Ασκήσεις θάρρους» με το Προσχέδιο
Με εντολή Μαξίμου στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν «ασκήσεις θάρρους» και προετοιμάζουν δύο εναλλακτικά προσχέδια Προϋπολογισμού για το 2019: ένα «γραμμένο στην πέτρα» με περικοπές στις συντάξεις και ένα … «γραμμένο στην άμμο» χωρίς περικοπές.
Με βάση το Σύνταγμα η Κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει Προσχέδιο την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή. Για να διατηρήσει όμως το αφήγημα περί μη ακύρωσης των μειώσεων από 1.1.2019, παρότι στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ανεδαφική την προσδοκία για άμεση ευόδωση των προσδοκιών τους μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, το Μαξίμου θέλει να έχουν έτοιμο και ένα «κρυφό» Προσχέδιο χωρίς περικοπές, έστω και αν αυτό που θα κατατεθεί τελικά θα περιλαμβάνει τις περικοπές.
Προς το παρόν η κυβέρνηση «σκιαμαχεί» με τον εαυτό της και διαπραγματεύεται με μισόλογα για το αν θα κόψει ή όχι τις συντάξεις από 1.1.2019 -όπως έχει επαναβεβαιώσει με τουλάχιστον 4 νόμους ως σήμερα από το 2016 ως σήμερα. Όπως όλα δείχνουν όμως, και το Προσχέδιο που θα καταθέσει την 1η Οκτωβρίου θα επιβεβαιώνει για 5η φορά ότι οι συντάξεις κόβονται. Αν δεν καταθέσει τελικά την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή το «κρυφό» Προσχέδιο χωρίς περικοπές συντάξεων, θα το «κραδαίνει» ως και στις 15 Οκτωβρίου λέγοντας πως αυτό θα στείλει τελικά στην Κομισιόν. Αν και πάλι όμως στείλει στις Βρυξέλλες Προσχέδιο με μειώσεις συντάξεων, θα υπόσχεται ότι «στο τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού» στα τέλη Νοεμβρίου «δεν θα κόβονται συντάξεις».
Η συζήτηση φαντάζει ατέρμονη και θα συνεχίζεται, ενδεχομένως μέχρι και μετά την κατάθεση του τελικού σχεδίου Προϋπολογισμού τον Νοέμβριο -έως και το Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου ακόμη- λίγο δηλαδή πριν εκδοθούν οι νέες (κομμένες πιθανότατα) συντάξεις του Ιανουαρίου! Και τότε αυτό θα σημαίνει ότι κι αν ακόμα δεν έχει ακυρωθεί η περικοπή, η μείωση στις συντάξεις δεν θα φανεί μέσα στο 2018, αλλά αργότερα -και αναδρομικά- στους πρώτους μήνες του 2019, ενώ η κυβέρνηση θα επιμένει και τότε πάλι πως «παλεύει το θέμα» για να διασώσει τους συνταξιούχους από "βάρβαρες περικοπές".
«Θολό» παραμένει επίσης το τοπίο στον ΕΝΦΙΑ και για άλλες παροχές. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ελάφρυνση έως 50% για 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες αλλά η κυβέρνηση διέρρευσε πίνακες που δείχνουν ότι η ελάφρυνση αυτή αφορά 3,488 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, δηλαδή τους τριπλάσιους. Και ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει τι εξαγγέλλει κάθεφορά, οι φήμες και η παροχολογία του Μαξίμου επιδεινώνουν την διαπραγματευτική θέση του κυρίου Τσακαλώτου στο εξωτερικό, αυξάνοντας τις πιθανότητες αποτυχίας και «ηρωϊκής εξόδου» της κυβέρνησης, για όσα υπόσχεται πως θα κάνει πράξη.