Παραμένουν οι εκκρεμότητες στους δύο περσινούς -του 2018- κύκλους κινητικότητας, με τους υπαλλήλους που έχουν υποβάλλει αιτήσεις να βρίσκονται έως σήμερα σε αναμονή για το εάν θα επιλεγούν ανάμεσα στους υποψηφίους που διεκδικούν τις προσφερόμενες θέσεις, ή στην περίπτωση που έχουν επιλεγεί, πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετάταξης ή απόσπασης. Υπάρχουν ακόμα θέσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, είτε δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής, είτε δεν έχει ολοκληρωθεί το γραφειοκρατικό σκέλος των μετακινήσεων. Από την πλευρά, το υπουργείο Εσωτερικών και τα αρμόδια στελέχη του έχουν ζητήσει στοιχεία που να αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση, θέλοντας το ταχύτερο δυνατό να έχει εικόνα για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του συστήματος κινητικότητας και ακολούθως να βρει την «χρυσή λύση» για το «ξεμπλοκάρισμα» των υφιστάμενων καθυστερήσεων, αναφέρει το aftodioikisi.gr.
Επικρατεί προβληματισμός στα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείο για την βραδύτητα με την οποία εξελίσσονται οι διαδικασίες των μετακινήσεων στο πλαίσιο της κινητικότητας. Στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες πρόκειται να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ανάμεσα στις πρώτες σκέψεις είναι να προωθηθούν αλλαγές που θα οδηγούν στην πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των καθυστερήσεων στις μετακινήσεις υπαλλήλων μέσω της κινητικότητας είχε απασχολήσει και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Κρίνοντας ότι βασική αιτία των καθυστερήσεων υπήρξε η μεταφορά των πιστώσεων μισθοδοσίας, είχε προωθήσει ρύθμιση για την αυτοματοποιημένη μεταφορά τους, συνεχίζοντας όμως να αναζητεί ποιες άλλες αλλαγές ή προσθήκες θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν και τις υπόλοιπες -κυρίως γραφειοκρατικού χαρακτήρα- αιτίες.
Για τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ανάγεται σε προτεραιότητα η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων. Έχει ξεκαθαριστεί άλλωστε, από πλευράς υπουργείου, ότι για τη στελέχωση των δημόσιων φορέων θα ακολουθηθεί το δόγμα «πρώτα κινητικότητα, μετά προσλήψεις».
Από την πορεία του πλαισίου κινητικότητας θα επιχειρηθεί να εξαχθούν συμπεράσματα, όπως ποιες είναι οι «άγονες» θέσεις – δηλαδή αυτές που συγκεντρώνουν ενδιαφέρον από πλευράς υπαλλήλων που πληρούν τα απαραίτητα προσόντα, και επομένως πρέπει να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για νέες προσλήψεις.