Το κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας έχει γίνει τόσο μεγάλο που οι ιθύνοντες αναζητούν τρόπους να μειώσουν τον υπερβολικό όγκο ρευστού που έχει συγκεντρωθεί προτείνοντας κάποιες αλλαγές – κλειδιά στο επενδυτικό του μοντέλο.
Ο λόγος για το κυβερνητικό ταμείο συντάξεων της Νορβηγίας που αποτελεί αντίγραφο του πιο γνωστού ταμείου κρατικών επενδύσεων της χώρας – το οποίο είναι και το μεγαλύτερο του είδους του με περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων, αναφέρει τo newmoney.
Σε αντίθεση με το ταμείο κρατικών επενδύσεων, το ταμείο συντάξεων έχει περιουσιακά στοιχεία που περιορίζονται κυρίως στην εγχώρια αγορά. Φέτος, μετά την αύξηση των διαθεσίμων του στα 30 δισ. δολ., βρίσκεται στα όριά του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το εγχώριο ταμείο ζητά να αλλάξει το mandate του, έχοντας στην κατοχή του λιγότερο από το 85% των νορβηγικών μετοχών και ομολόγων και πάνω από 15% σε περιουσιακά στοιχεία στη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών.
Η Νορβηγία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη και έχει γίνει μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο. Διαχειρίζεται τον τεράστιο πλούτο της βάζοντας στην άκρη κεφάλαια ώστε να ενισχύσει τις επόμενες γενιές και κάνει επενδύσεις ώστε να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας της. Γι’ αυτό και το κρατικό ταμείο επενδύσεων του 1,1 τρισ. δολ. δεν επιτρέπεται να επενδύσει στη Νορβηγία.
Σε αντίθεση, το εγχώριο ταμείο δεν λαμβάνει νέες ενέσεις κεφαλαίου, ούτε χρησιμοποιείται για δημοσιονομικούς σκοπούς, δηλαδή επανεπενδύει όλα τα έσοδα από μερίσματα και τόκους που εισπράττει σε νέα περιουσιακά στοιχεία.
Το fund έχει ένα όριο ιδιοκτησίας που ανέρχεται στο 15% μεμονωμένων επιχειρήσεων στη Νορβηγία, ωστόσο το ποσοστό που κατέχει στο χρηματιστήριο του Οσλο ξεπερνά εδώ και χρόνια το 10%, περιορίζοντας έτσι το περιθώριο για ενεργή διαχείριση. Σε περίπτωση ενός κραχ, η προσπάθεια να εξισορροπήσει εκ νέου το χαρτοφυλάκιό του, θα οδηγήσει το ταμείο στην παραβίαση της εντολής του.