Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά η τελική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μπαίνει στην τελική ευθεία. Το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει την κωδικοποίηση των μνημονιακών διατάξεων που έχουν συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να πάρουν την μορφή διατάξεων και να ενταχθούν σε ένα πολυνομοσχέδιο.
Το δρόμο για την Βουλή αναμένεται να πάρει την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, το πολυνομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει το νέο τρόπο υπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, την διάταξη για τις απεργίες καθώς και την το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αναφέρει το in.gr.
Την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα πρέπει να παρουσιάσει στην συνεδρίαση του EuroWorking Group επαρκή πρόοδο.
Ως τις 16 του μήνα η Ελλάδα θα πρέπει να έχει υλοποιήσει τα περίπου 70 προαπαιτούμενα που είχαν μείνει ανοιχτά με το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ δύο ημέρες μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στα συνολικά 110 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.
Στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου οι υπουργοί Οικονομικών με βάση την θετική εισήγηση του EWG και την έκθεση συμμόρφωσης θα πιστοποιήσουν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και θα αποφασίσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Το ποσό που θα εκταμιευτεί εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι οι δόσεις που διεκδικεί η Ελλάδα από την τρίτη και την τέταρτη αξιολόγηση φτάνουν τα 18,4 δισ. ευρώ, ενώ ένα ποσό της τάξης των 27,4 δισ. ευρώ που θα μείνει αδιάθετο από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ του ESM θα αποφασιστεί τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου του 2018 για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα.
Στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης είναι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να γίνει μια απόπειρα εξόδου στις αγορές με στόχο να εκμεταλλευτούν την θετική συγκυρία που θα υπάρχει και τότε για την ελληνική οικονομία και υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες στην αγορά θα είναι ευνοϊκή . Συγκεκριμένα σχεδιάζεται η έκδοση ενός νέου επταετούς ομολόγου αναφοράς ώστε το υπουργείο οικονομικών να «τεστάρει» σε πραγματικές συνθήκες τις διαθέσεις των θεσμικών επενδυτών.