Eκτός από τις επιθέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και κυβερνητικά όργανα σε τουλάχιστον 99 χώρες, οι κυβερνοεπιθέσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή, οι προς το παρόν άγνωστοι υπεύθυνοι αυτής της πρωτοφανούς επίθεσης, έβαλαν στο στόχαστρο τους και εταιρείες κολοσσούς. Η ισπανική Telefonica, η γαλλική Renault, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι και η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, πανεπιστήμια και σχολεία στην Νότιο Κορέα και η αμερικανική μεταφορική FedEx, ήταν μερικές από αυτές.
Οι επιθέσεις έχουν σημάνει συναγερμό σε όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις, με την υπουργό Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας να συγκαλεί «Cobra meeting» (Cabinet Office Briefing Room A) για να αντιμετωπιστεί η απειλεί και να εντοπιστούν οι ένοχοι. Η τεράστια επίθεση απασχόλησε ακόμα και την Σύνοδο των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν να δηλώνει ότι οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη συμφώνησαν να καταπολεμήσουν το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.
Ο Κιάραν Μάρτιν, επικεφαλής της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Κυβερνοασφαλείας, τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές έρευνες με στόχο να υπάρξει μια «απάντηση» στις χθεσινές κυβερνοεπιθέσεις. Όπως εξήγησε ο Βρετανός αξιωματούχος, «είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς λειτουργούν αυτές οι επιθέσεις. Πρόκειται για τεχνικές γνωστές ως 'ransonware', που σημαίνει ότι τα αρχεία κλειδώνουν και δεν είναι πλέον προσβάσιμα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα αρχεία αυτά έχουν κλαπεί», αναφέρει το newmoney.
Ο William Saito υπεύθυνος ασφαλείας της κυβέρνησης της Ιαπωνίας δήλωσε ότι οι αρχές εργάζονται για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα,. Χωρίς όμως να αναφέρει πόσοι και ποιοι οργανισμοί έπεσαν θύματα της επίθεσης.
Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault είναι μεταξύ των εταιριών, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των οποίων, δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση χθες το βράδυ. Μάλιστα η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ανέστειλε όλη την παραγωγή της, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Από την Ινδονησία και την Νότιο Κορέα, οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε σχολεία, πανεπιστήμια και πανεπιστημιακές κλινικές, χωρίς να είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των στόχων.
Ο επιθετικός ιός που εξαπέλυσαν οι χάκερ παραλύει υπολογιστές, ζητώντας με εκβιαστικό τρόπο πληρωμή με το ψηφιακό νόμισμα bitcoin προκειμένου να επιτρέψει εκ νέου την πρόσβαση στα μπλοκαρισμένα δεδομένα.
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ένας βρετανός ειδικός κατόρθωσε να βάλει προσωρινό φραγμό στην εξάπλωση του ιού, εντοπίζοντας από σύμπτωση, όπως ο ίδιος ομολόγησε, ένα είδος διακόπτη στον κώδικα του επικίνδυνου λογισμικού. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, καθώς οι χάκερ μπορούν να ξαναχτυπήσουν χρησιμοποιώντας κάποια παραλλαγή του ιού.
Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας, «οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να διαφέρουν από άλλα είδη εγκλήματος επειδή είναι άκρως προηγμένες τεχνολογικά και ανώνυμες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να καταλάβει κανείς πως λειτουργούν, ποιος τις προκάλεσε και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους».