Η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από σήμερα στην Τουρκία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με την Κομισιόν, ωστόσο κρίνεται ως ανεπαρκές δεδομένου ότι οι τουρκικές Αρχές εξακολουθούν να έχουν έκτακτες εξουσίες, ενώ παραμένουν σε ισχύ πολλά στοιχεία που περιορίζουν βασικές ελευθερίες.
Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της Ύπατης Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική Ασφάλεια και Άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Έμφαση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και στις βασικές ελευθερίες
Όπως επισημαίνεται στη δήλωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από την Τουρκία να αποσύρει όλα τα μέτρα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και στις βασικές ελευθερίες, μέτρα που βρίσκονται στο επίκεντρο ενός κράτους δικαίου.
Αναμένουμε επίσης από την Τουρκία να σταματήσει να αποκλίνει από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζεται στη δήλωση.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι μόνιμες βελτιώσεις στον τομέα του κράτους δικαίου είναι ουσιώδους σημασίας για τις προοπτικές των σχέσεων Ευρωπαϊκή Ένωση-Τουρκίας.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Τουρκίας ξεκίνησαν το 2005, μέχρι τώρα έχουν ανοίξει μόνο 16 από τα 35 κεφάλαια, ενώ με τα σημερινά δεδομένα αποκλείεται να υπάρξει άνοιγμα νέων κεφαλαίων.
Μάλιστα, όπως τόνιζε τον Απρίλιο η Κομισιόν στην ετήσια έκθεση προόδου για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η Τουρκία απομακρύνεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κράτους δικαίου, το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθερίων και πως η κατάσταση αυτή δεν επιτρέπει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Η ίδια έκθεση καλούσε την Άγκυρα να αντιστρέψει την αρνητική κατάσταση ξεκινώντας από την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle