Ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες της σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία με τη Βρετανία η Κομισιόν, μια προοπτική που μοιάζει "όλο και πιο πιθανή" στις 12 Απριλίου.
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπίπτει με την έναρξη μιας κρίσιμης εβδομάδας για την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μετά το νέο χρονοδιάγραμμα του Brexit που αποφασίστηκε μεταξύ των Ευρωπαίων και του Λονδίνου.
"Παρότι το σενάριο μιας μη συμφωνίας δεν είναι το επιθυμητό, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη", δηλώνει η Κομισιόν.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία, η Βρετανία "θα γίνει μια τρίτη χώρα" και ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των 27 και της Τερέζα Μέι αλλά την οποία το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε δύο φορές.
"Αυτό προφανώς θα δημιουργήσει σημαντικές διαταράξεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις", υπογραμμίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωση υπονοώντας την πιθανότητα μιας άτακτης εξόδου.
"Οι Βρετανοί πολίτες δεν θα είναι πλέον πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης" και "θα υποβάλλονται σε πρόσθετους ελέγχους όταν θα διασχίζουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", προειδοποιεί η Κομισιόν.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι, παρά τις προετοιμασίες, η επαναφορά των τελωνειακών και των υγειονομικών ελέγχων και ο έλεγχος της τήρησης των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης "μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στα σύνορα".
Όσον αφορά στο πολύ επίμαχο θέμα των ιρλανδικών συνόρων, η Επιτροπή "εργάζεται πολύ στενά" με το Δουβλίνο σε μια προσπάθεια να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι "εξ αποστάσεως από τα σύνορα αν αυτό είναι δυνατόν", σε περίπτωση μη συμφωνίας, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.
Η δικλείδα ασφαλείας ("backstop") που αναφέρεται στη συμφωνία που έχει απορριφθεί έως σήμερα έχει στόχο να αποφύγει την αποκατάσταση ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στις δύο Ιρλανδίες, ώστε να μην υπονομευτούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.
Εκτιμώντας ότι τα μέτρα προετοιμασίας σε περίπτωση βίαιου διαζυγίου "δεν θα μπορούν να αμβλύνουν τελείως τις συνέπειες μιας απουσίας συμφωνίας", η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι αυτά αφορούν κυρίως τους ευαίσθητους τομείς της αλιείας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των αεροπορικών μεταφορών.
Η διάταξη για την αμοιβαιότητα στις βίζες, που είναι σε διαδικασία υιοθέτησης, προβλέπει τη δυνατότητα για τους Βρετανούς πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τον όρο το Λονδίνο να χορηγεί "ένα αμοιβαίο καθεστώς και χωρίς διακρίσεις" για τους πολίτες της Ένωση.
“Δεν πιστεύω πως σε περίπτωση ανατροπής της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα υπάρξουν αποφασιστικές επιπτώσεις στη διαδικασία του Brexit", τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, απαντώντας, ταυτόχρονα, με ένα "όχι" στην ερώτηση εάν θα άλλαξε κάτι με ένα νέο πρωθυπουργό στο Λονδίνο.
Για την περίπτωση ενός "σκληρού" Brexit, "έχουν γίνει από ευρωπαϊκής πλευράς όλες οι προετοιμασίες", ανέφερε ο προερχόμενος από το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα Γιοχάνες Χαν, σημειώνοντας ότι θα νικήσουν οι λογικοί και θα υπάρξει ένα συντεταγμένο "διαζύγιο" ώστε κατόπιν να μπορεί να γίνει επεξεργασία των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Γιοχάνες Χαν επέρριψε στη βρετανική κυβέρνηση όλες τις παραλείψεις σε σχέση με το Brexit, σημειώνοντας πως το Brexit είναι ένα παράδειγμα "για το πώς οι λαϊκιστές προετοίμαζαν επί χρόνια το έδαφος, για το πώς δεν υπήρξε αντίδραση και για το πώς δεν λέγεται ότι υπήρξαν ψέμματα", ενώ, κατά την άποψή του, αυτή "η καταστροφική επιρροή των λαϊκιστών πρέπει να αποτελέσει ένα δίδαγμα για το μέλλον".
Στην ίδια συνέντευξή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπεραμύνθηκε της μερικής αναστολής της συμμετοχής του κόμματος FIDESZ του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ως προσωρινή λύση πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως το ζήτημα δεν θα πρέπει να επισκιάσει τις εκλογές, στων οποίων το επίκεντρο, όπως είπε, πρέπει να βρίσκεται η περαιτέρω προώθηση της Ευρώπης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Ο ίδιος χαιρέτισε ως "πολύ ισορροπημένη ομάδα" το τριμελές "συμβούλιο σοφών" που διόρισε το ΕΛΚ για να εξετάσει την παραπέρα στάση του απέναντι στο FIDESZ, και στο οποίο συμμετέχει ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του Αυστριακού Λϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο οποίος θεωρείται στενός φίλος του Βίκτορ Όρμπαν.
Η αμφιλεγόμενη συγκυβέρνηση (2000 έως 2006) του Βόλφγκανγκ Σιούσελ με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ, είχε αποτελέσει το 2000 αντικείμενο διερεύνησης από ανάλογη "επιτροπή σοφών" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε μάλιστα επιβάλει οκτάμηνες κυρώσεις στην κυβέρνηση στη Βιέννη.
Στη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο Γιοχάνες Χαν άφησε αναπάντητα τα ερωτήματα ως προς το μέλλον του προσωπικά, έπειτα από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου και έπειτα από τον σχηματισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.