Αν και οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση με το φθινόπωρο του 2008 και την κατάρρευση του αμερικανικού κολοσσού Lehman Brothers, η έναρξη της κρίσης τοποθετείται στις 9 Αυγούστου του 2007, όταν η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα BNP Paribas ανακοίνωσε ότι «παγώνει» επενδυτικά κεφάλαια 1,6 δισ. δολαρίων αναγνωρίζοντας στην ουσία τα τεράστια προβλήματα της αμερικανικής αγοράς τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.
Σήμερα, λοιπόν, ακριβώς δέκα χρόνια μετά η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει ότι έχει επίσημα ανακάμψει, σε μία προσπάθεια των Ευρωπαίων να… ευλογήσουν τα γένια τους, για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα.
«Οι αποφασιστικές ενέργειες απέδωσαν καρπούς: σήμερα, η οικονομία της ΕΕ αναπτύσσεται για πέμπτο διαδοχικό έτος. Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, οι τράπεζες είναι πιο ισχυρές.
Οι επενδύσεις ανακάμπτουν και τα δημόσια οικονομικά είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές αλλά μένουν πολλά να γίνουν για να ξεπεραστούν τα όσα άφησαν τα χρόνια της κρίσης», αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της για τα δέκα χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης.
Σύμφωνα με την Κομισιόν τα μέτρα «επούλωσης» των πληγών της κρίσης βελτίωσαν την κατάσταση τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο σύνολο της οικονομίας της ΕΕ, με αποτέλεσμα η ανάκαμψη να είναι διατηρήσιμη και η ανεργία να μειώνεται σταθερά.
Όμως σε αυτό το πανηγυρικό κλίμα, η Ελλάδα έχει τη δική της διαδρομή. «Ο αριθμός των χωρών-μελών που ανήκουν στο ευρώ έχει αυξηθεί από 12 σε 19 και το ευρώ πλέον είναι το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα στον κόσμο. Από τα 8 κράτη-μέλη της ΕΕ που δέχτηκαν οικονομική βοήθεια, μόνο η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα και αναμένεται να εξέλθει στα μέσα του 2018», υπογραμμίζει η Κομισιόν.