Περίοδο αναστάτωσης αναμένεται ότι θα προκαλέσει το Brexit, είτε σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας, είτε όχι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε κείμενό της, καλεί τα κράτη-μέλη και τους ιδιωτικούς φορείς να εντείνουν τις προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα αποτελέσματα.
Οι επιπτώσεις του Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, έχουν πολλές πτυχές.: από τους ελέγχους που απαιτούνται μεταξύ των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας ως την εγκυρότητα των πιστοποιητικών, τους διαφορετικούς κανονισμούς και τη μεταφορά δεδομένων.
Η αναστάτωση που θα προκαλέσει η αποχώρηση της Βρετανίας θεωρείται βέβαιη, όπως για παράδειγμα στις αλυσίδες εφοδιασμού των επιχειρήσεων, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, τονίζει η Επιτροπή.
Εντατικές προετοιμασίες στην Ευρώπη
Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα υπάρξει επικυρωμένη συμφωνία εντός της προθεσμίας, οι προετοιμασίες πρέπει να προχωρήσουν εντατικά ώστε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, τα κράτη μέλη και ο ιδιωτικός τομέας να είναι έτοιμοι για τη βρετανική αποχώρηση.
Ευθύνη για την κοινή προσπάθεια έχουν εθνικοί και περιφερειακοί θεσμοί, ενώ περιλαμβάνει οικονομικούς παράγοντες και ιδιωτικούς φορείς.
Τα δύο πιθανά σενάρια
Με βάση την Κομισιόν, οι οικονομικοί παράγοντες καθώς και οι εθνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να προετοιμαστούν για δύο πιθανά σενάρια:
Σε περίπτωση που η Συμφωνία Αποχώρησης επικυρωθεί πριν τις 30 Μαρτίου του 2019, η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα σταματήσει να εφαρμόζεται προς και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου την 1η Ιανουαρίου του 2021(μετά από μεταβατική περίοδο 21 μηνών).
Σε περίπτωση που η Συμφωνία Αποχώρησης δεν επικυρωθεί ως τις 30 Μαρτίου του 2019, δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος και η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα σταματήσει να εφαρμόζεται προς και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 30 Μαρτίου του 2019. Αυτό αναφέρεται ως «μη συμφωνία» ή σενάριο «στο χείλος του γκρεμού».
Η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης οδηγίες για περισσότερους από 60 τομείς για να ενημερώσει το κοινό για τις επιπτώσεις στην περίπτωση μη συμφωνίας.
Οριστικά πάντως, στις 30 Μαρτίου του 2019 οι δύο υπηρεσίες με έδρα το Λονδίνο- Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων και Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή- καθώς και άλλα ευρωπαϊκά σώματα όπως το Κέντρο Παρακολούθησης Ασφάλειας Galileo, θα αποχωρήσουν από το ΗΒ.
Ο οδικός χάρτης για το Brexit
Από τις 19 Ιουνίου 2017, οπότε και ξεκίνησαν οι συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, οι διαπραγματευτικές ομάδες συναντώνται κατ’ ιδίαν επί μία εβδομάδα κάθε μήνα, με επιπλέον συνεδριάσεις ενόψει συνόδων κορυφής.
Αρχικά, στόχος των συνομιλιών ήταν να επιτευχθεί συμφωνία στα δικαιώματα των πολιτών (Ευρωπαίων και Βρετανών) μετά το Brexit, να συμφωνήσουν σε ένα νούμερο για το ύψος των χρημάτων που θα πληρώσει η Βρετανία κατά την αποχώρησή του, που ονομάστηκε ως «λογαριασμός διαζυγίου» καθώς και να αποφασιστεί τι θα συμβεί στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.
Μια προσωρινή συμφωνία συνήφθη για τα θέματα αυτά στις 8 Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια συμφώνησαν στους όρους της μεταβατικής φάσης και τώρα κινούνται προς μια συμφωνία για τη μόνιμη σχέση μετά το Brexit.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες από τώρα ως το Brexit:
18 Οκτωβρίου:
Η κύρια σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Και οι δύο πλευρές ελπίζουν να συμφωνήσουν στο πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ώστε να υπάρξει χρόνος για το βρετανικό κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη να επικυρώσουν τη συμφωνία ως την ημέρα του Brexit.
13 Δεκεμβρίου:
Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής. Αν δεν συναφθεί συμφωνία ως τον Οκτώβριο αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία των δύο πλευρών να τα βρουν.
Η Βουλή των Λόρδων και η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζουν για την αποχώρηση από τη συνθήκη. Τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν να απορρίψουν τη συμφωνία, αλλά δεν είναι σαφές τι θα ακολουθήσει σ αυτή την περίπτωση.
29 Μαρτίου 2019:
Όπως έχουν τα πράγματα, με συμφωνία ή χωρίς, το Brexit αναμένεται να συμβεί στις 11μετά μεσημβρίαν- ώρα ΗΒ.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ακολουθήσει μια μεταβατική περίοδος, ως τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2020.