Με τις εκλογές να είναι προ των πυλών, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «εξαγορά» ψήφων μέσω χιλιάδων προσλήψεων ή μέσω υποσχέσεων για διορισμούς.
Ετσι, είτε δημιουργεί «πελατεία» ενόψει εκλογών είτε δημιουργεί την ανάγκη στους πολίτες που υπόσχεται θέση στο δημόσιο να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόλπο είναι γνωστό, ακόμη και από ένα κόμμα που βγήκε με εξαγγελίες για το τέλος του παλαιού πολιτικού συστήματος.
Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που συχνά – πυκνά αναφέρεται απαξιωτικά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προανήγγειλε τη δημιουργία κομματικού στρατού. Από τη ΔΕΘ μίλησε για 30 χιλιάδες προσλήψεις και ακόμη παραπάνω σε βάθος διετίας.
Στη λογική «ψηφίστε μας για να βρείτε δουλειά στο δημόσιο», αδιαφορώντας για το γεγονός ότι φυτοζωεί ο ιδιωτικός τομέας που θα έπρεπε να αναπτυχθεί για να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι προκηρύξεις που έχουν ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – και όσες αναμένεται να βγουν μέχρι το Πάσχα – εκτοξεύουν τον αριθμό των νέων προσλήψεων για εφέτος στις 19.000.
Τρελό προεκλογικό πάρτι
Το «πάρτι» των προσλήψεων όμως δεν ξεκίνησε τώρα, λίγο πριν από την κάλπη, αλλά και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι προσλήψεις – τακτικού και έκτακτου προσωπικού, μετακλητών, αιρετών, προέδρων, μελών ΔΣ κ.ά. – έχουν αυξηθεί κατά 84.595 από τον Δεκέμβριο του 2014, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου «Απογραφή».
Μπορεί ο αριθμός του τακτικού προσωπικού εκτός ΝΠΙΔ να παρουσιάζει μείωση 11.532 ατόμων, καθώς δεν παραβαίνουν κατά πολύ τον κανόνα του 1:5, 1:4, 1:3 και τώρα 1:1, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως στην κατηγορία των συμβασιούχων, μια και από 60.692 τον Δεκέμβριο του 2014 έφθασαν τις 89.855 στο τέλος του 2018.
Από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αποδίδουν την αύξηση αυτή κυρίως στην αναγκαία αντιμετώπιση του Προσφυγικού, που εντάθηκε από το πρώτο κιόλας καλοκαίρι διακυβέρνησής τους.
Οι συγκεκριμένοι αριθμοί όμως οδήγησαν τους θεσμούς να ζητήσουν διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία υπογράμμισε ότι υπάρχει σύγχυση, καθώς εντάσσονται και εκείνοι η αμοιβή των οποίων προέρχεται από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και δεν επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού εκτός του κανόνα ήταν 1.455 και το 2018 1.456, οι οποίες «αφορούν προσλήψεις σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των ΟΤΑ, προσλήψεις σε συμμόρφωση με αμετάκλητες αποφάσεις δικαστηρίων, καθώς και προσλήψεις δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου».
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία του Βήματος συνεχίζονται και για τους μετακλητούς.
Τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν 1.888, τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν 1.901, στο τέλος του 2016 έφθασαν τους 2.070, το 2017 τους 2.487 και στα στοιχεία του 2018 ο αριθμός των μετακλητών έφθασε τους 2.699.
Πρόκειται για μια αύξηση που ξεπερνά τα 800 άτομα.
Η εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση», σε συνδυασμό με τον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί, ανοίγει τον δρόμο για αρκετές προσλήψεις εφέτος, πλέον των 9.045 που ήταν ο αριθμός των αποχωρήσεων του 2018 και των 8.166 της 3/Κ που ήδη προβλέπονται.
Ανάμεσα σε αυτές είναι οι 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, η προκήρυξη των οποίων αναμένεται να βγει πριν από το Πάσχα, και οι 3.200 θέσεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», η προκήρυξη της οποίας αναμένεται μόλις οι δήμοι υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις.
Σύμφωνα με τις προκηρύξεις που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής, έχουν προκηρυχθεί 1.116 θέσεις τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς του υπουργείου Υγείας.