Προβληματισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκαλεί η φύση και η «δοσολογία» των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, καθώς οι παρενέργειες στην οικονομία και τη λειτουργία των κοινωνιών μπορεί να αποδειχθούν πολύ σοβαρές.
Η ακύρωση συνεδρίων, εμπορικών εκθέσεων και άλλων δραστηριοτήτων που απαιτούν συναθροίσεις έχουν σημαντικό κόστος για την οικονομία, ενώ έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν στη Βρετανία έχουν δείξει ότι το κλείσιμο των σχολείων έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς και την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει το newmoney.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Bruegel, των Βρυξελλών, μας έλεγαν ότι στην Ιταλία διεξάγεται στην πραγματικότητα ένα μεγάλο «πείραμα» καθώς η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να επιβάλει δρακόντεια μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, με κλείσιμο σχολείων και απαγόρευση συναθροίσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας τα οποία είναι δεδομένο ότι θα έχουν σημαντικό κόστος για την οικονομία.
Το ζήτημα είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η Ιταλία αποφάσισε να πληρώσει το ακριβό βραχυπρόθεσμο τίμημα που θα έχουν οι απαγορεύσεις, για να αποφύγει το μακροπρόθεσμο κόστος που θα προέκυπτε από την επέκταση της επιδημίας, η οποία ήδη έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Στην Ιταλία η εξέλιξη της επιδημίας είναι η χειρότερη σε χώρα εκτός Ασίας.
Το πρόβλημα είναι ότι αφενός τα σχολεία είναι κατ’ εξοχήν χώρος που ευνοεί τη μετάδοση των ιώσεων, αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι και βέβαιο ότι συνολικά το κλείσιμό τους θα έχει αισθητά αποτελέσματα στην εξέλιξη της επιδημίας, αφού τα παιδιά, τελικά, θα συγχρωτιστούν σε άλλους χώρους από το σχολείο.
Από την άλλη πλευρά, το κλείσιμο των σχολείων «γονατίζει» την οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι γονείς δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους για να φροντίσουν τα παιδιά.
Υπολογίζεται ότι σε μερικές ημέρες από το κλείσιμο των σχολείων «παγώνει» η οικονομική δραστηριότητα σε ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας.
Για το λόγο αυτό, οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Βρετανία δεν έχουν προχωρήσει σε γενικό κλείσιμο των σχολείων, αλλά κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.