Στην τελική ευθεία φαίνεται πως έχουν μπει κάποια από τα εμβόλια τα οποία θα ριχτούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Εκτός από το ρωσικό Sputnik V και αυτό της Οξφόρδης από την AstraZeneca, έτοιμο για κλινικές δοκιμές είναι και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
H Johnson & Johnson σκοπεύει να κάνει δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της εναντίον του νέου κορωνοϊού σε έως και 60.000 εθελοντές, στο τελικό στάδιο της μελέτης, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με μια αμερικανική κυβερνητική βάση δεδομένων κλινικών δοκιμών.
Οι δοκιμές θα διεξαχθούν σε σχεδόν 180 σημεία σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ και άλλων χωρών περιλαμβανομένης της Βραζιλίας και του Μεξικού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναρτήθηκαν στο clinicaltrials.gov τη 10η Αυγούστου.
Άλλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Moderna Inc και η Pfizer στοχεύουν σε 30.000 εθελοντές για τις τελικές μελέτες τους.
Η J&J δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει σχετικά.
Οι κλινικές δομικές του εμβολίου Sputnik V δεν παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες
Ούτε μία σοβαρή παρενέργεια δεν παρουσιάσθηκε στους εθελοντές μετά τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik V στις οποίες συμμετείχαν, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι και αρμόδιος για το επιστημονικό έργο αναπληρωματικό μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ντενίς Λογκουνόφ.
«Το εμβόλιο δοκιμάσθηκε σε υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 60 ετών και έδειξε ένα πολύ καλό προφίλ ασφαλείας. Δεν καταγράφηκε ούτε ένα περιστατικό σοβαρών παρενεργειών» δήλωσε ο Λογκουνόφ.
Σύμφωνα με τον Λογκουνόφ, οι πιο συχνές παρενέργειες που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό, ήταν πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, υποθερμία όχι όμως σε όλους τους εθελοντές και πονοκέφαλος. «Όλες αυτές οι ανεπιθύμητες εκφάνσεις θεωρήθηκαν ως μη σημαντικές» διευκρίνισε ο ίδιος.
Ο Λογκουνόφ προσέθεσε ότι όπως και στις προκλινικές έρευνες οι επιστήμονες του κέντρου αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με βάση την επαγωγή, έτσι και οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι στο 100% των εθελοντών δημιουργήθηκαν αντισώματα και μάλιστα σε υψηλή συσσώρευση, περισσότερα του 1 ανά 15.000 στο τεστ RBD- domain του κορωνοϊού. Επίσης και σε ποσοστό 100% των εθελοντών διαμορφώνεται αντισώματα ουδέτερα του ιού, υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο Λογκουνόφ είπε επίσης ότι στις κλινικές δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν οι δύο μορφές του εμβολίου, σε υγρή μορφή και με τη μορφή χαπιού.
Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις ως προς την χρήση του εμβολίου για άτομα που είχαν ήδη προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
«Το εμβόλιο είναι πρωτίστως για άτομα, τα οποία δεν έχουν νοσήσει, αλλά από την άλλη δεν υπάρχουν οι οιοδήποτε περιορισμοί για άτομα που έχουν ήδη νοσήσει. Γνωρίζουμε ότι τα αντισώματα σε αυτούς που έχουν νοσήσει χάνονται πολύ γρήγορα, η ανοσία τους δεν είναι σταθερή και για αυτόν δεν βρίσκουμε τον λόγο να μην εμβολιασθούν τα άτομα αυτά» δήλωσε ο Λογκουνόφ.
Μπορεί να προστατεύσει για δύο χρόνια;
Οι δημιουργοί του εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού εκτιμούν ότι το εμβόλιο μπορεί να παρέχει προστασία από τον ιό για τουλάχιστον δύο χρόνια. Τη σχετική δήλωση έκανε σήμερα ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, οι επιστήμονες του οποίου συμμετείχαν στην παρασκευή του εν λόγω εμβολίου.
«Έχουμε κάθε λόγο να ισχυριστούμε ότι …το εμβόλιο…θα προστατεύει τον εμβολιασθέντα από την Covid-19 τουλάχιστον για διάστημα δύο ετών και ενδεχομένως για μεγαλύτερο διάστημα» δήλωσε ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, κατά την διάρκεια on-line ενημέρωσης που είχε ως θέμα τον πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που εγκρίθηκε στον κόσμο και φέρει την ονομασία Sputnik V.
Ο Γκιντσμπουργκ διευκρίνισε ότι τα τελικά δεδομένα για το εμβόλιο θα γνωστοποιηθούν αφότου περάσει ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρακολουθείται η δράση του εμβολίου.
Η Ρωσία στις 11 Αυγούστου ενέκρινε πρώτη στον κόσμο το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού Sputnik V, που φέρει συμβολικά την ονομασία Sputnik, καθώς ήταν ο πρώτος δορυφόρος που είχε εκτοξεύσει η Σοβιετική Ένωση στο Διάστημα. To εμβόλιο που είναι δημιούργημα του κέντρου Γκαμαλέι πέρασε τις κλινικές δοκιμές σε μια μικρή ομάδα εθελοντών στο διάστημα Ιουνίου –Ιουλίου. Στις 15 Αυγούστου το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει η μαζική παραγωγή του εμβολίου.
Δοκιμές σε 40.000 ανθρώπους
Οι κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας του πρώτου ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που φέρει την ονομασία Sputnik V και έχει ήδη εγκριθεί στη Ρωσία, θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα και θα συμμετάσχουν σ’ αυτές 40.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund) Κιρίλ Ντμίτριεφ, το οποίο και χρηματοδοτεί την παρασκευή του εμβολίου.
Ο Ντμίτριεφ επισήμανε ότι η Ρωσία προσκάλεσε μεγάλες δυτικούς οργανισμούς για διαβουλεύσεις σχετικές με τη διεξαγωγή των κλινικών αυτών δοκιμών, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις διεθνείς προδιαγραφές. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα, με την έναρξη των κλινικών δοκιμών θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των Ρώσων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο Ντμίτριεφ είπε ότι όσοι εμβολιάζονται θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση, ενώ μετά την έγκριση του ο εμβολιασμός του πληθυσμού μπορεί να αρχίσει και θα ξεκινήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία, διευκρινίζοντας ότι ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου όπως και γενικά του πληθυσμού θα γίνει σε εθελοντική βάση.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik V σε άλλες χώρες (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Φιλιππίνες, Ινδία ή Βραζιλία) θα αρχίσουν στα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου.
AstraZeneca: Συμφωνία με Κομισιόν για την παροχή 400 εκατ. εμβολίων της Οξφόρδης
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας «η πρώτη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εμβόλιο ενάντια στη νόσο COVID-19 εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων των κρατών μελών της ΕΕ στο εμβόλιο χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Η συμφωνία είναι απόρροια της υφιστάμενης συμφωνίας της AstraZeneca με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για εμβόλια χωρίς Αποκλεισμούς (με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία). H νέα συμφωνία θα παράσχει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, τη δυνατότητα πρόσβασης στο εμβόλιο σε ισότιμη βάση χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιτρέπει επίσης στα κράτη-μέλη της ΕΕ να κατευθύνουν εκ νέου την προμήθεια δόσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Πασκάλ Σοριότ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της βιοφαρμακευτικής εταιρείας, «Αυτή η πρώτη συμφωνία για το εμβόλιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει την πρόσβαση εκατομμυρίων Ευρωπαίων στο εμβόλιο AZD1222 μετά την έγκρισή του. Αναμένοντας σύντομα την έναρξη της παραγωγής στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας, ελπίζουμε να καταστήσουμε το εμβόλιο διαθέσιμο ταχύτατα και σε ευρεία βάση, με ορίζοντα παράδοσης των πρώτων δόσεων τα τέλη του 2020. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύνολο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ειδικά την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, για την ταχεία ανταπόκρισή τους στο ζήτημα της διασφάλισης της προστασίας των Ευρωπαίων με ένα εμβόλιο ενάντια σε αυτόν τον θανατηφόρο ιό, σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας δυνατή την αναδόμηση των κοινωνιών και της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Τον Ιούλιο του 2020, ενδιάμεσα αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη δοκιμή COV001 Φάσης Ι/ΙΙ δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet και έδειξαν ότι το AZD1222 ήταν ανεκτό και παρήγαγε ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις ενάντια στον ιό SARS-CoV-2 σε όλους τους συμμετέχοντες που αξιολογήθηκαν. Η κλινική ανάπτυξη του AZD1222 προχωρά σε παγκόσμιο επίπεδο με συνεχιζόμενες δοκιμές τελικού σταδίου Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία, μια δοκιμή Φάσης Ι/ΙΙ στη Νότια Αφρική και σχεδιαζόμενες μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Ρωσία. Αποτελέσματα από τις δοκιμές τελικού σταδίου αναμένονται αργότερα εντός του έτους, ανάλογα με το ποσοστό λοιμώξεων στις κοινότητες στις οποίες διεξάγονται οι κλινικές δοκιμές.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κικίλιας είχε ανακοινώσει ότι η Ελλάδα θα έχει το πρώτο κομμάτι από τα εμβόλια που θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το εμβόλιο της Οξφόρδης. Πρόσθεσε ότι οι παραδόσεις θα γίνουν σε επτά τμηματικές παραδόσεις, ενώ ανέφερε πως «θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο». Τόνισε, μάλιστα, πως αυτοί που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό είναι οι ευπαθείς ομάδες, ενώ ανέφερε ότι συνολικά στη χώρα μας, από αυτή τη συμφωνία αναλογούν περίπου 3 εκατομμύρια δόσεις.