Δεν έχουν τέλος τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώνονται καθημερινά στη χώρα μας με αποτέλεσμα αφενός οι ειδικοί να ανησυχούν και να προειδοποιούν για την εξέλιξη της πανδημίας, αφετέρου η κυβέρνηση να ανακοινώνει έκτακτα μέτρα σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Την ίδια στιγμή γίνεται ολοένα και πιο πιθανή η παράταση στο άνοιγμα των σχολείων.
Μεγάλη διασπορά στην κοινότητα
Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 293 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων οι 103 εντοπίζονται στην Αττική. Παράλληλα, καταγράφηκαν ακόμα έξι θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον σε 33. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 9.280 (ημερήσια μεταβολή +1.9%), εκ των οποίων 55.4% άνδρες.
Αναφερόμενος στον αυξήμενο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες, ο Λοιμωξιολόγος και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος μιλώντας στο Mega σημείωσε ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τους αριθμούς. Πρέπει να το διαχειριστούμε. Μπορεί να είναι υπό έλεγχο ακόμα η κατάσταση, αλλά αν συνεχιστεί έτσι, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα».
Εξήγησε μάλιστα, πώς σημασία, δεν έχουν μόνο οι αριθμοί των κρουσμάτων που ανακοινώνονται αλλά κάποια ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από τα κρούσματα όπως η διασπορά του ιού. Συνέχισε, δε, λέγοντας πως υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού σε αρκετές περιφέρειες της χώρας. «Δεν είναι μόνο το αριθμητικό αλλά και το ποιοτικό στοιχείο στα κρούσματα. Ένα από τα πιο σημαντικά ποιοτικά στοιχεία είναι η διασπορά. Υπάρχει διασπορά σε αρκετές περιφέρειες».
Αναπόφευκτα τα τοπικά lockdown
Αναπόφευκτη είναι η επιβολή τοπικών lockdown αν συνεχιστεί η διασπορά του κορωνοϊού επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 40% σε όλη τη χώρα, ο λοιμωξιολόγος μιλά για τοπικά lockdown προκειμένου να περιοριστεί ο κορωνοϊός. «Για τις κατά τόπους περιοχές εάν υπάρξουν αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού προφανώς θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα όπως έγινε στα νησιά και σε άλλες περιοχές. Εάν πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα τα lockdown είναι αναπόφευκτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς.
Η ημερομηνία- κλειδί που θα κρίνει τα νέα μέτρα
Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η 1η Σεπτεμβρίου καθώς αφενός θα έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την επιστροφή του μεγαλύτερου κύματος των εκδρομέων και αφετέρου θα φανούν αν απέδωσαν ή όχι τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν τον Δεκαπενταύγουστο, όπου υπήρξαν περιορισμοί και για την Αττική.
Άλλωστε, με όλα τα στοιχεία πλέον ξεκάθαρα, εκείνη την ημέρα θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την ημέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία. Αν θα είναι δηλαδή στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου.
Προσοχή σε όσους γυρίζουν από διακοπές
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς η πανδημία δεν έχει σταθεροποιηθεί. «Η έλευση του δεύτερου κύματος εν μέρει έχει σταματήσει. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε επέκταση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μερική σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι θετική, ακόμη και αν είναι υψηλά, θα πρέπει ωστόσο να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, καθώς αν χαλαρώσουμε ενδέχεται να δούμε πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων. «Γενικά φαίνεται ότι τα μέτρα, εκτός από τη μάσκα, και τα περιοριστικά και το κλείσιμο των μαγαζιών στις 00:00, έχει συμβάλει στο να έχουμε αυτήν την ανατροπή της εκθετικής αύξησης του δεύτερου κύματος».
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι αυτοί που γυρίζουν από τις διακοπές τους θα πρέπει να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους κατά το μέγιστο, να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατό και να φορούν μάσκα παντού για τουλάχιστον εφτά ημέρες.
Όσον αφορά στα σχολεία, η πρόθεση είναι να ανοίξουν στις 7 του Σεπτέμβρη, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί.
Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων
Μιλώντας στο Mega προ ημερών, ο Αθανάσιος Τσακρής, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό και Καθηγητής Μικροβιολογίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που θα καθορίσει την παράταση στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων είναι «το αν θα συνεχίσει να καταγράφεται αυξητική τάση».
«Αν θα περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε. Τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράφονται και συνεκτιμώνται ώστε οι αποφάσεις να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες».