Σοβαρές επιπτώσεις θα προκαλέσει στην ελληνική, αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία η επίθεση στην Αramco, καθώς η παραγωγή της Σαουδαραβικής εταιρείας αποτιμάται στο 5% της παγκόσμιας προμήθειας πετρελαίου.
Η άνοδος της τιμής του αργού έχει να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα απο την επίθεση στον Κόλπο (1991) ενω σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τις δηλώσεις, η αποκατάσταση στη ροή του πετρελαίου θα πάρει μερικές εβδομάδες μεταφέροντας τις επιπτώσεις στα κόστη μεταφοράς και κατά συνέπεια στα τελικά προϊόντα, αναφέρει το protothema.
Εφόσον η αναταραχή διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και δεν αντικατασταθεί μέρος της χαμένης παραγωγής, οι αυξημένες τιμές θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία και στην ανάπτυξη.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, μια απο τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες παγκοσμίως η Royal Dutch Shell είχε φτιάξει προϋπολογισμό με μια τιμή πετρελαίου (αργού) στα 55 δολάρια.
Τώρα με την τιμή του αργού στα 65 δολάρια, όλα τα σενάρια ανατρέπονται, τόσο της Royal Dutch Shell, όσο και οι προϋπολογισμοί των 28 κρατών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Woodmackenzie (2017), η συνολική ετήσια ζήτηση είναι 630 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι, με πρώτη την Γερμανία με 117 εκατ. ,μετρικούς τόνους, την Γαλλία στην δεύτερη θέση με 79 εκατ. μετρικούς τόνους, και την Αγγλία με 71 εκατ. μετρικούς τόνους.
Στην Ελλάδα, η ζήτηση ήταν 14,5 εκατ. μετρικοί τόνοι.
Επιπτώσεις
Οι επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά κράτη θα είναι ορατές τις επόμενες εβδομάδες τόσο στην τιμή των καυσίμων, όσο και συνολικότερα στην ανάπτυξη. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας Fueleurope, η Ολλανδία διαθέτει τους μεγαλύτερους φόρους στην βενζίνη 95 με 69%, ενώ η Ελλάδα ακολουθεί με φόρους που φθάνουν στο 66%.
Αντίστοιχα, στο Diesel, η επιβάρυνση στην τελική τιμή στην Ελλάδα φθάνει στο 52% με πρώτη την Αγγλία στο 64% και το Βέλγιο στο 62%.