Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγκνάτσιο Βίσκο, τόνισε σήμερα ότι κρατική παρέμβαση μπορεί να χρειαστεί προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση των προβλημάτων των πιο αδύναμων ιταλικών τραπεζών στα άλλα ιδρύματα.
«Μια δημόσια παρέμβαση δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένου ότι σε ένα πλαίσιο υψηλής αβεβαιότητας, συγκεκριμένα προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα», υποστήριξε ο τραπεζίτης.
Όπως ανέφερε, οι αρχές δεν υποτιμούν τις ενδείξεις ανησυχίας και άγχους των χρηματοοικονομικών αγορών για τις ιταλικές τράπεζες.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Ιταλία «συνεχίζει να εξετάζει όλους τους τρόπους για να επιτρέψει την κρατική παρέμβαση στις τράπεζες εντός του πλαισίου των κανονισμών για την κρατική ενίσχυση, ώστε να προστατεύσει τις καταθέσεις».
Η βρετανική απόφαση για Brexit έχει αναζωπυρώσει την πίεση στον ιταλικό τραπεζικό τομέα, με τους επενδυτές να «ξεφορτώνονται» μετοχές των τοπικών τραπεζών λόγω ανησυχιών για τον τεράστιο όγκο των κόκκινων δανείων και τη μόνιμα χαμηλή κερδοφορία, τονίζει το MarketWatch.
Δεδομένου ότι η τρέχουσα κατάσταση στην αγορά είναι γεμάτη κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δημόσια υποστήριξη στις τράπεζες, η οποία θα χρησιμοποιηθεί αν χρειαστεί και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει το 55% της χρηματιστηριακής αξίας τους από την αρχή του έτους, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά ιδρύματα συνολικά έχουν χάσει το ένα τρίτο της αξίας τους.