Τα μάτια τους δεκατέσσερα θα πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στον δήμο της Αθήνας.
Και αυτό διότι την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ξεκινά η ανάρτηση στο Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν ανά χείρας μολύβι, στυλό ή πληκτρολόγιο για να ελέγξουν αν υπάρχουν λάθη στην καταγραφή της περιουσίας τους.
Η διαφορά με την προανάρτηση είναι ότι σε αυτό το στάδιο οι αντιρρήσεις και οι αλλαγές γίνονται από αρμόδιες επιτροπές. Αυτό σημαίνει πως όσο προχωρούν τα στάδια της κτηματογράφησης τόσο μεγαλώνουν και οι δυσκολίες για τους αμελείς ιδιοκτήτες.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τα 10 «SOS» που πρέπει να προσέξουν – και να κάνουν – οι ιδιοκτήτες προκειμένου να γλιτώσουν χρήμα και ταλαιπωρία.
Πρώτον: Να ελέγξουν αν τα στοιχεία τους είναι σωστά καταγεγραμμένα.
Δεύτερον: Να δουν αν έχουν αποτυπωθεί στο κτηματολογικό απόσπασμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως είναι γραμμένα στο συμβόλαιο τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος και τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας τους επί του οικοπέδου.
Τρίτον: Να τσεκάρουν αν είναι σωστά γραμμένος ο αριθμός του συμβολαίου και του πιστοποιητικού μεταγραφής, καθώς και τα στοιχεία του συμβολαιογράφου.
Τέταρτον: Να ελέγξουν αν έχει καταγραφεί σωστά ο αριθμός της οριζόντιας ιδιοκτησίας.
Πέμπτον: Να ελέγξουν εάν είναι σωστά καταγεγραμμένα τα ποσοστά των υπολοίπων ιδιοκτητών. Και αυτό διότι ό,τι δεν καταγράφεται στο Κτηματολόγιο χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και καταλήγει – ύστερα από χρόνια – στο Δημόσιο.
Εκτον: Να δουν αν το οικόπεδό τους αποτυπώνεται σωστά στο κτηματολογικό απόσπασμα.
Εβδομον: Να τσεκάρουν αν η διαφορά στο εμβαδόν του οικοπέδου που έχει καταγραφεί και αυτού που αναγράφεται στο συμβόλαιο είναι μέσα στα όρια της απόκλισης (τα όρια καταγράφονται στο κάτω μέρος του κτηματολογικού αποσπάσματος).
Ογδοον: Να δουν εάν είναι αριθμητικά σωστά καταγεγραμμένα τα δικαιώματα. Αυτό σημαίνει πως για, π.χ., 10 ιδιοκτησίες θα πρέπει να υπάρχουν 10 κωδικοί ιδιοκτησίας.
Ενατον: Να ελέγξουν αν υπάρχει αναφορά για δικαιώματα που απορρίφθηκαν εξαιτίας έλλειψης επαρκών στοιχείων που θεμελιώνουν δικαίωμα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισκεφθούν το Κτηματολογικό Γραφείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.
Δέκατον: Να δουν στο ειδικό έντυπο (το Α1) αν υπάρχουν παρατηρήσεις. Στην περίπτωση που υπάρχουν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Κτηματογράφησης προκειμένου να προσκομίσουν τα έγγραφα που απαιτούνται. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν έχουν πληρώσει το τέλος των 35 ευρώ. Και αυτό διότι όσοι δεν το έχουν καταβάλει δεν μπορούν να δουν τα κτηματολογικά αποσπάσματα.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων θα αποσταλούν προσωπικά emails.
Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στον δήμο της Αθήνας θα πρέπει να «μπουν» στην ανάλογη εφαρμογή του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) στο portal «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet για να δουν αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα.
Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα στοιχεία της ανάρτησης είτε μέσω των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιούν στις εφαρμογές Taxisnet, όπως προαναφέρθηκε, είτε αφού δημιουργήσουν (εάν δεν το έχουν ήδη κάνει) τον προσωπικό τους κωδικό και εισαγάγουν τα «τρία κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής τους (Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας).
Οσοι από τους ιδιοκτήτες δεν τα πάνε καλά με τα ηλεκτρονικά θα μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αθηνών που λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου επί της λεωφόρου Βεΐκου 137.
Ο δήμος της Αθήνας
Η περίπτωση του δήμου της Αθήνας αφορά 544.682 ιδιοκτήτες και 7.645 νομικά πρόσωπα (Δημόσιο, εταιρείες κ.λπ.) που έχουν 726.000 ακίνητα και 65.277 γεωτεμάχια στον Δήμο Αθηναίων, τα οποία δήλωσαν το 2008 στο Κτηματολόγιο πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.
Σημειώνεται πως για τον δήμο της Αθήνας η φάση της προανάρτησης ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου 2019. Σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας Γιώργο Δημητρίου το 65% του συνόλου των αιτήσεων επανεξέτασης υποβλήθηκε με ηλεκτρονικά μηνύματα.
Οπως προκύπτει αναλύοντας ανά κατηγορία τις αιτούμενες διορθώσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό (34,75%) αφορά αλλαγές στα στοιχεία δικαιούχου (αλλαγή ταυτότητας, τηλεφώνου, διεύθυνσης επικοινωνίας, προσθήκη κινητού τηλεφώνου ή email) και τα υπόλοιπα αιτήματα είναι – κατά βάση – νομικής και χωρικής επεξεργασίας.
Διευκρινίζεται πως μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, η οποία περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης / ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο, στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.