Μέχρι τώρα η κρατούσα αντίληψη εντός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν, λεκτικά τουλάχιστον, κατά της λιτότητας και υπέρ της διοχέτευσης χρημάτων στην αγορά ‘’για να τονωθεί η ζήτηση’’.
Όχι πλέον, αν κρίνει κανείς από τα λόγια του πρωθυπουργού προς πυρόπληκτη κάτοικο κατά την τελευταία εξόρμησή του στο Μάτι: ‘’Και αν τα είχες πάρει τα 2.000 ευρώ, τί θα τα έκανες; Θα τα σπατάλαγες! ’’Ενώ η ‘’προνοητική’’ κυβέρνηση φροντίζει για την βέλτιστη τοποθέτησή τους…
Του Κώστα Χριστίδη*
Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιούνται τα χρήματα του ελληνικού λαού. Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετική με την διάθεση του έκτακτου αποθεματικού έτους 2017, προκύπτει ότι ‘’η χρήση του αποθεματικού αυτού δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις σύμφωνη με τις διατάξεις του Ν. 4270/2014, που προβλέπει την κάλυψη από το αποθεματικό μόνο άμεσων, σημαντικών, αναπόφευκτων και επειγουσών δαπανών, η πρόβλεψη των οποίων δεν ήταν εφικτή κατά τον χρόνο ψήφισης του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού’’.
Στην συνέχεια αναφέρει συγκεκριμένες δαπάνες (μισθοδοσίες, κλπ.), όλες προβλέψιμες και επομένως αντίθετες προς τον σκοπό του συγκεκριμένου αποθεματικού, συνολικού ποσού 928,6 εκ. ευρώ.
Κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2015 – Δεκεμβρίου 2017, ο αριθμός των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αυξήθηκε από 676.803 σε 698.727 άτομα, ήτοι κατά 21.924 άτομα. Ανάλογη ήταν και η αύξηση της μισθολογικής δαπάνης: από 15,8 δις ευρώ το 2015 σε 17,9 δις ευρώ το 2018.
Οι μετακλητοί υπάλληλοι (αυτοί, τους οποίους θα περιόριζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) αυξήθηκαν από 1.901 τον Δεκέμβριο 2015 σε 2.487 τον Δεκέμβριο 2017 – ποσοστό αύξησης 31% εντός μίας διετίας!
Κατηγορεί ο κ. Τσίπρας τον κ. Μητσοτάκη ως εντολοδόχο του ΔΝΤ και alter ego του κ. Τόμσεν.
Είναι, όμως, η δική του κυβέρνηση που μείωσε το αφορολόγητο όριο, περιέκοψε συντάξεις (τώρα πανηγυρίζει για μη περαιτέρω περικοπές), κατήργησε το ΕΚΑΣ, αύξησε τον ΦΠΑ, αύξησε την εισφορά αλληλεγγύης, περιόρισε το επίδομα θέρμανσης, τις επιχορηγήσεις στον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΔ, αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης, επέβαλε φόρο στα τσιγάρα, στον καφέ, στην σταθερή τηλεφωνία, στην διαμονή σε ξενοδοχεία και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, φόρο προστιθέμενης αξίας στα νησιά του Αιγαίου που είχαν εξαιρεθεί.
Ταυτοχρόνως - άραγε, για να μην κατηγορηθεί για… σπατάλη; - περιόρισε τις δαπάνες δημοσίων επενδύσεων κατά 1,8 δις ευρώ, από τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αναπτυξιακή επίπτωση.
Περαιτέρω περικοπή κατά 550 εκ. ευρώ προϋπολογίζεται για το 2019 και ενώ η κυβέρνηση υπερηφανεύεται για την συμπλήρωση 100 ημερών από την λήξη της τρίτης (αχρείαστης) δανειακής σύμβασης που η ίδια υπέγραψε, το μόνο γεγονός του διαστήματος αυτού ήταν η αύξηση κατά 500.000 του αριθμού των ατόμων που υπέχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία – ήδη ανέρχονται συνολικά σε 4.312.000.
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση, ως ‘’φίλη των φτωχών’’, φροντίζει με κάθε τρόπο να αυξήσει τον αριθμό τους!
Νομικός - Οικονομολόγος*