Στην αντεπίθεση πέρασε η Κυβέρνηση για το Σχέδιο Πισσαρίδη αποδομώντας τους ανυπόστατους ισχυρούς του Σύριζα ότι πρόκειται για νέο Μνημόνιο. Οι προτάσεις της Επιτροπής συνιστούν ένα καλό οδηγό για την Κυβέρνηση, για να κάνει βήματα μπροστά στην οικονομία και να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα συνθήκες κοινωνικής συνοχής.
Φαίνεται ότι τα αρμόδια στελέχη της Κουμουνδούρου έχουν τρομοκρατηθεί από τη σοβαρότητα και την προοπτική των προτάσεων Πισσαρίδη και κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να τις αποδομήσουν. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο περιεχόμενο, θα δει ξεκάθαρα ότι δεν επιβάλλουν καμία επιβάρυνση, αλλά αντιθέτως εισηγείται σοβαρές μειώσεις φόρων και εισφορών, καθώς και σειρά μέτρων κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σε ό,τι αφορά στους φόρους και τις εισφορές προτείνει: - μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (για παράδειγμα μέσω ενός σταθερού ποσού εισφορών υγείας για όλους τους εργαζόμενους). - απάλειψη της «εισφοράς αλληλεγγύης» και - μείωση του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος. Προτείνει, επίσης, ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές με θετικά κίνητρα για χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών, για αγοραστές και πωλητές, στοχευμένα σε κλάδους και επαγγέλματα υψηλής φοροδιαφυγής και επέκταση και στα νομικά πρόσωπα.
Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η έκθεση δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση της ανισότητας ευκαιριών για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας, στην προώθηση της κοινωνικής ευθύνης για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να υποστηρίζουν τις γυναίκες κατά την περίοδο τεκνοποίησης και στην θέσπιση νόμου κατά των διακρίσεων στην αγορά εργασίας.
Εκτός των άλλων, γίνεται ειδική αναφορά στην στήριξη ιδιαίτερα αδύναμων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων (οικονομικά ασθενέστεροι, μετανάστες, ΑμΕΑ, κλπ.) για την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την επέκταση και αναβάθμιση των υποδομών φοιτητικής μέριμνας, την ανάπτυξη κυβερνητικών πολιτικών που θα βοηθήσουν στην αύξηση της συμμετοχής των νέων στην αγορά εργασίας.